Læsetid: 4 min.

Russerne plantede et flag på 4.300 meters dybde, men Danmark sikrede sig en plads ved bordet i Arktis

Den historiske Ilulissat-erklæring hyldes som grundlag for freden i Arktis, og regeringen fejrer nu dens tiårsdag ved at invitere USA, Rusland, Norge og Canada til topmøde i Grønland. Ny dansk forskning viser dog, at erklæringen også var hård magtpolitik
Den såkaldte Ilulissat-erklæring fra maj 2008 blev et skelsættende dokument, resultat af et fredsmøde blandt alle staterne med kyst mod Det Arktiske Ocean: Rusland, USA, Canada, Norge og Danmark/Grønland. Russiske ubåde havde kort forinden plantet det russiske flag på bunden af Det Arktiske Ocean netop ved Nordpolen – på 4.300 meter vand.

Den såkaldte Ilulissat-erklæring fra maj 2008 blev et skelsættende dokument, resultat af et fredsmøde blandt alle staterne med kyst mod Det Arktiske Ocean: Rusland, USA, Canada, Norge og Danmark/Grønland. Russiske ubåde havde kort forinden plantet det russiske flag på bunden af Det Arktiske Ocean netop ved Nordpolen – på 4.300 meter vand.

AP

12. februar 2018

I ti år har politikere og diplomater fremhævet den som en milepæl. Selv russiske diplomater siger, at den bør forstås som fransk vin: stadig bedre med alderen. Og nu har Danmark inviteret hele den arktiske verden til at fejre dens fødselsdag.

Den såkaldte Ilulissat-erklæring fra maj 2008 blev et skelsættende dokument, resultatet af et fredsmøde blandt alle staterne med kyst mod Det Arktiske Ocean: Rusland, USA, Canada, Norge og Danmark/Grønland.

Russiske ubåde havde kort forinden plantet det russiske flag på bunden af Det Arktiske Ocean netop ved Nordpolen – på 4.300 meter vand.

Udenrigsminister Per Stig Møller »vågnede badet i sved«, som han sagde, og så tog han et historisk initiativ. Blot otte måneder senere mødtes ministre fra de fem kystnationer, inklusiv Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov, i et solrigt Ilulissat i Grønland og underskrev den historiske erklæring, der siden er hyldet som vigtigt stillads for freden, samarbejdet og den nye, internationale orden i Arktis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Aagaard
Niels Duus Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu