Læsetid: 2 min.

Separatisterne vil fortsat ikke ofre Puigdemont

Den politiske situation i Catalonien er fastlåst. Separatisterne, der har flertallet, kræver fortsat den flygtede Puigdemont indsat som selvstyrepræsident, men det tillader spansk lov ikke. Vælg en ny kandidat, lyder opfordringen
Separatisterne, som ønsker et selvstændigt Catalonien, vandt flertallet af sæderne i det catalanske parlament ved valget den 21. december sidste år, og de kræver, at den tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemont genindsættes som præsident for det nye regionale parlament.

Separatisterne, som ønsker et selvstændigt Catalonien, vandt flertallet af sæderne i det catalanske parlament ved valget den 21. december sidste år, og de kræver, at den tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemont genindsættes som præsident for det nye regionale parlament.

Ritzau Scanpix

2. februar 2018

Der hersker forsat stor forvirring om indsættelsen af en ny selvstyrepræsident i Catalonien.

Separatisterne, som ønsker et selvstændigt Catalonien, vandt flertallet af sæderne i det catalanske parlament ved valget den 21. december sidste år, og de kræver, at den tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemont genindsættes som præsident for det nye regionale parlament.

Carles Puigdemont har siden november befundet sig i eksil i Belgien, fordi han er sigtet for oprør imod den spanske stat og vil blive arresteret ved indrejse til Spanien. Alligevel hævder både han og resten af de catalanske separatister, at det er Puigdemont og ingen andre, der er kandidat til posten som selvstyrepræsident.

»Han er og vedbliver at være vores eneste kandidat,« gentog den catalanske parlamentsformand, Roger Torrent, torsdag i et interview med radiostationen RAC1.

Her fastholdt han, at det er det catalanske parlament og ikke den spanske forfatningsdomstol, der afgør, hvem der skal være præsident i Catalonien.

»Min opgave er at sikre en indsættelse, og vi arbejder fortsat på at finde en løsning, så vi kan komme uden om forfatningsdomstolens jammerlige juridiske beslutning.«

Sidste lørdag stadfæstede den spanske forfatningsdomstol, at Puigdemont ikke kan indsættes som selvstyrepræsident, hvis ikke han personligt er til stede. Videokonference eller en stedfortræder, som separatisterne har foreslået, er ikke gangbare løsninger ifølge domstolen.

Afslørende tekst-beskeder

Derfor vokser presset på Carles Puigdemont og separatisterne, der opfordres til at finde en anden kandidat – og en række tekstbeskeder sendt fra Puigdemont til den tidligere politiske rådgiver Toni Comín afslørede onsdag, at Puigdemont selv har tænkt den tanke, at han snart bliver ’ofret’ af sine egne.

»Jeg går ud fra, at du ved, at det er slut. Vores egne har ofret os – eller i det mindste mig. Du bliver rådgiver (håber og tror jeg), men jeg ofres, sådan som Tardá har foreslået,« stod der i én af beskederne, som en journalist på den spanske tv-station Tele 5 har opfanget.

Hverken Puigdemont eller andre omkring ham har ønsket at kommentere indholdet i beskederne, men hæfter sig blot ved det uetiske i, at private beskeder bliver offentliggjort.

Ikke desto mindre lyder opfordringen fra den catalanske opposition, at separatisterne finder en anden kandidat, så den politiske proces i Catalonien kan genoptages. Catalonien er fortsat under politisk administration fra parlamentet i Madrid, der i oktober valgte at opløse det catalanske selvstyre og tvangsudskrive valg, fordi et flertal i det catalanske parlament krævede catalansk løsrivelse fra Spanien. 

Inés Arrimadas, leder af Cataloniens største parti, Ciudadanos, opfordrede torsdag de catalanske separatister til at udvise »mod« til at opgive den igangværende »farce« og anerkende, at deres politiske mål »længe har været dødt«.

Hos de catalanske socialdemokrater, PSC, er opfordringen den samme. Drop Puigdemont og lad andre komme til.

»Med lav stemme og bøjede hoveder siger mange internt hos separatisterne det allerede: Indsættelsen af Puigdemont er ikke juridisk en mulighed,« sagde Miquel Iceta, leder af PSC torsdag ifølge det spanske dagblad El Pais. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, separatisterne er vilde med at blive af med Puigdemont, blot vil ingen staa som den der har stukket kniven, dette er jo noget som Franco skal have skylden i.