Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sigtelse: Troldehær sendte hilsen til Putins allierede foran Det Hvide Hus

Sigtelsen mod de 13 tiltalte i sagen om påvirkningen af det amerikanske valg giver anledning til fornyet kritik af Facebooks magt og demokratiets skrøbelighed over for fremmede magter og særinteresser
Yevgeny Prigozhin skal have været manden bag en storstilet kampagne på Facebook, Twitter og Instagram styret fra Skt. Petersborg

Yevgeny Prigozhin skal have været manden bag en storstilet kampagne på Facebook, Twitter og Instagram styret fra Skt. Petersborg

AA/ABACA

Udland
19. februar 2018

Frækheden er slående, når man læser sigtelsen rejst af USA’s justitsministerium imod Vladimir Putins allierede, Yevgeny Prigozhin, i Rusland kendt som »Putins kok«.

Oligarken skal via tre selskaber og sammen med 12 medarbejdere have overtrådt den amerikanske lovgivning ved bl.a. at blande sig i det amerikanske valg i 2016.

Hvis man skulle påvirke et valg i en supermagt, ville man måske nok gå stille med dørene. Men succes kan være svært at håndtere, når man skal operere via de sociale medier – på én gang med en skjult dagsorden og alligevel helt i det åbne. Man vil gerne vise chefen, hvor dygtig man er.

Tag nu den lille hilsen på chefens fødselsdag fra det, der fra 2014 frem til i dag voksede til en troldehær i Skt. Petersborg.

29. maj 2016 lykkedes det ifølge sigtelsen at lokke en amerikansk statsborger til at holde et skilt foran Det Hvide Hus i Washington til brug for en konto på de sociale medier. Den pågældende havde fået at vide, at skiltet var en hilsen til »en, som er en leder her og vores chef … vores grundlægger.«

På skiltet stod:

»Tillykke med de 55 år, kære chef.«

Ifølge Prigozhins russiske pas er han født 1. juni 1961.

’Hillary er en satan’

Yevgeny Prigozhin skal have været manden bag en storstilet kampagne på Facebook, Twitter og Instagram styret fra Skt. Petersborg med brug af computerservere i USA via VPN.

Over 37 sider beskriver sigtelsen det, der begyndte som en diskret researchrejse til USA, hvor Prigozhins medarbejdere studerede det amerikanske demokrati og de sociale medier, for at se hvordan de kunne lancere en klassisk informationskrig, som skulle destabilisere USA og tilliden til de demokratiske institutioner via de sociale medier.

Troldehæren fokuserede på en række svingstater, oprettede falske profiler og begyndte at pumpe falsk information om Hillary Clinton og støtte til Donald Trump og Bernie Sanders ud. Nogle af hashtaggene opnåede flere end 100.000 følgere, og Trump retweetede et tweet fra de russiske agenter.

Samtidig udnyttede russerne Facebooks værktøjer til målrettet annoncering for at sprede deres desinformation, hvor den gjorde mest ondt. Annonceteksterne lød bl.a.:

»Donald vil bekæmpe terrorisme … Hillary vil støtte den.«

»Hillary Clinton fortjener ikke de sortes stemmer.«

»Hillary er en satan, og hendes forbrydelser og løgne er beviset på hendes ondskab.«

Troldehæren gav sig ud for at være amerikanske statsborgere og lavede både falske græsrodsorganisationer og satte møder med eksisterende amerikanske græsrodsorganisationer op. Russerne arrangerede ifølge sigtelsen politiske møder på amerikansk jord. Møder, som de samlede deltagere til og annoncerede for via de falske konti. I Florida og New York holdt de møder til støtte for Trump og ned-med-Hillary-møder. Og ifølge sigtelsen tilbød russerne at dække rejseomkostninger for deltagerne, og de fandt på slagord til dem.

En lille krise på jobbet

På Twitter har Donald Trump reageret på sigtelsen, og præsidenten noterer sig, at der ikke er rejst sigtelse for, at der skulle have været et samarbejde mellem Trump-kampagnen og troldehæren.

Kreml nægter enhver forbindelse til troldehæren i Skt. Petersborg. Det statslige russiske nyhedsbureau Ria Novosti citerer Prighozhin for, at »amerikanerne ser, hvad de vil se«:

»Jeg har stor respekt for dem. Jeg er ikke sur over, at jeg er med på listen. Hvis de gerne vil se en djævel, så lad dem se en djævel.«

Joel Kaplan, der er topchef i Facebook, har ifølge The New York Times udsendt en udtalelse, der takker regeringen for at bekæmpe »dem, der har misbrugt vores tjeneste og udnyttet åbenheden i vores demokratiske proces«.

Kaplan tilføjer, at Facebook samarbejder med FBI for at undgå, at der manipuleres med midtvejsvalget senere i år:

»Vi ved, at vi har mere at gøre for at undgå fremtidige angreb.«

Da justitsministeriet fik lukket for en række af de falske konti, og Facebook udsendte en pressemeddelse, fik troldehæren travlt med at dække sine spor. En af de sigtede skrev en email til et familiemedlem om det, fremgår det af sigtelsen:

»Vi har haft en lille krise på jobbet. FBI har ødelagt vores aktiviterer (nej, jeg joker ikke). Så jeg har haft travlt med at skjule sporene sammen med kollegerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Morten Frich

Putins nemesis, Aleksej Navalnyj, har lagt en video på YouTube med kurtisanen Nastja Rybka og oligarken Oleg Deripaska på sejltur i Nordnorge med vicepremierminister Sergej Prikhodko plus et yderligere antal prostituerede.

Det går ikke stille af .... man forstår godt, at Putin ønsker Aleksej Navalnyj hen hvor peberet gror, når man ser filmen, der har engelske undertekster !!

Man ser også Sergej Prikhodko meget smukke landsted og grande bylejlighed -
slet ikke ringe opsparing af en mand på russisk ministeriel løn !!

https://www.youtube.com/watch?v=RQZr2NgKPiU&t=55s&ab_channel=АлексейНавальный