Læsetid: 4 min.

Tøvejr på toppen af Grønland, mens danskerne fryser

Man oplever for øjeblikket tøvejr nogle steder på Grønlands østkyst, og mens der i Danmark er bidende kulde, er temperaturen i Arktis 20 grader højere end normalt, og på verdens nordligste vejrstation målte man søndag fire graders varme. De ekstreme vejrfænomener har sammenhæng med den globale opvarmning, der får den arktiske is til at smelte og havet til at afgive varme, hvilket forstyrrer vejret, siger forskerne
Den for tiden særligt varme luft i Arktis er således en del af forklaringen på, at der i denne vinter kan registreres en markant svagere tilfrysning af de arktiske havområder end tidligere. Satellitmålinger viser, at havisens udstrækning i øjeblikket ligger mærkbart under det seneste rekordår – 2011-2012 – og markant under gennemsnittet for perioden 1981-2010.

Den for tiden særligt varme luft i Arktis er således en del af forklaringen på, at der i denne vinter kan registreres en markant svagere tilfrysning af de arktiske havområder end tidligere. Satellitmålinger viser, at havisens udstrækning i øjeblikket ligger mærkbart under det seneste rekordår – 2011-2012 – og markant under gennemsnittet for perioden 1981-2010.

Ritzau Scanpix

27. februar 2018

Fryser du? Så tag op og besøg Slædepatruljen Sirius. På Station Daneborg på Grønlands østkyst, hvor Sirius holder til, var der i går morges et par minusgrader, varmere end i Danmark, hvor der blev målt morgentemperaturer på fem-seks graders frost.

»Inden for de seneste dage har vi rundet én plusgrad, nedbøren er faldet som slud, og det drypper fra tagene,« siger Tobias Kolhorn, leder af Sirius-patruljen, i telefonen fra Østgrønland.

»Det er et tungere slædeføre at køre rundt i, og vores telte og tøj er beregnet på frost, så det er ikke så vandafvisende. Normalt ligger vi på et par og tyve minusgrader på denne tid af året.«

Hvis man havde opholdt sig på den absolut nordligste, landbaserede vejrstation i verden, Kap Morris Jesup på toppen af Grønland, kunne man have haft det endnu varmere. Flere gange i februar har temperaturen bevæget sig op over frysepunktet – i søndags blev der målt over fire graders varme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Jesper Eskelund
 • Toke Andersen
 • Hanne Pedersen
 • Niels-Simon Larsen
 • Torben Bruhn Andersen
 • Ejvind Larsen
 • Poul Erik Riis
Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund, Toke Andersen, Hanne Pedersen, Niels-Simon Larsen, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

I øjeblikket står der i artiklen.
Er 2018 i øjeblikket?
Nej. De sete variationer er set før og vil ses igen senere.
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php
Se år 1976.
Eller 1989 og 1990. To nabo år, men med store forskelle.
Det er jo derfor et gennemsnit ikke udtrykker andet end summen af variationen -og IKKE er udtryk for det NORMALE.
Kunne en klog klimatolog redegøre for årsagssammenhængen, altså den bagvedliggende mekanisme, ja så ville Nobelprisen nok være på plads.
Den kendes desværre ikke.
At koble temperaturudviklingen sammen med CO-2 udledning er et bud, men nok ikke et særligt godt bud.
Det forhindrer dog ikke os mennesker i at opføre os energimæssigt fornuftigt, men dommedags scenariet skal naturen nok selv klare uden menneskelig indblanding.

Niels-Simon Larsen

At dømme ud fra de to kommentarer eksisterer de menneskeskabte klimaproblemer åbenbart ikke, og der er heller ikke noget at gøre ved det, så det behøver vi ikke snakke mere om.
Tak til jsn for en oplysende artikel og utrættelig indsats.
Samtlige partier har erkendt, at temperaturstigningen er et alvorligt problem - dog ikke så alvorligt, at vi skal gøre noget alvorligt ved det. Danmark kunne gå foran og vise en ansvarlig holdning. FN’s 17 verdensmål og Parisaftalen viser jo en del af vejen.

Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Janus Agerbo, Torben K L Jensen, Anders Sørensen, Hanne Pedersen og Christian Nymark anbefalede denne kommentar
Birgitte Lumholtz

Når kulden kommer fra øst, dvs. Sibirien, er der koldt i DK, mens vejret i Grønland bliver mildt. Når vi har haft strenge vintre i DK, har de haft så milde vintre i Grønland at de har måttet aflyse skimesterskaber!

Frank Klevenhaus

Er det ikke i sydgrønland ved kysterne det kan blive vedvarende mildt, når vi har det meget koldt ?
Vel næppe på Station Nord , hvor det I dag er -25 graders frost. Den var over nul forleden kortvarigt I dagtimerne

Jørgen Wind-Willads. Du kan få dit ønske om redegørelse af en klog klimatolog om forholdene på Kap Morris Jessup.
Gå ind på DMIs hjemmeside. Klik på fanen for Grønland. Klik øverst i højre spalte på plusgrader i Nordgrønland. Rigtig god læselyst.

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Nej Danmark ( Excl. Grønland og Færøerene )er ikke ramt af bidende kulde. I 1982 havde vi kulde rekord i Danmark Fredag den 8 Januar med -31,2 C målt i Thy. I Sverige, Norge, og Finland når temperaturene i løbet af en vinter ned i nærheden af -40 C. Den 2. Februar 1966 blev der målt -52,6 C i Norrland SE. I går blev der målt -30,4 C på Tysklands højeste bjerg Zugspitze 2.962 m.oh. Der har du som turist mulighed for at bo i iglo på Ishotel, hvis kulden og bjerge af sne frister. Vi har en normal Februar måned med et rask lille kuldefrembrud, som skyldes et Højtryk over Skandinavien, der trækker kold polarluft ned over store dele af Europa. Nyd det smukke vintervejr så længe det varer i denne omgang. Det føles koldt på grund af blæsten, men bidende koldt det er det ikke sammenlignet med tidligere isvintre.

Niels-Simon Larsen. Jeg er enig med dig. DK var i hine tider foregangsland for miljøbeskyttelse, så kom vi in i EF, senere EU, så fik det en ende, det er ihvertfald min erindring og opfattelse. Handel og vækst fremfor alt. Pludselig var alt det vi tidligere havde forbudt af giftstoffer OMA igen lovligt, grundet konkurrenceevne.

Niels-Simon Larsen

Denne artikel ligesom så mange andre i Inf. fortæller os, at der er noget galt, og at det skyldes os selv. Imod denne opfattelse er der dem, der ‘ved bedre’, og så hele den store gruppe, der dårligt nok spørger, hvad vi skal gøre ved det. Jeg har ikke selv svaret ud over småting som at slukke lyset efter sig og gå til miljømøder. Tænk engang hvis hele befolkningen turde indrømme, at der var et problem, men der er vi slet ikke kommet til endnu. Det kræver en stor psykisk styrke at turde indse, at løbet er kørt, og det hele nu drejer sig om, hvordan vi skal opføre os på vejen ned. At forbinde vækst med temperaturstigning er ikke erkendt, og gjorde man det, fik forbrugskulturen et knæk, og vi skulle finde på noget andet end at forbruge, og hvad er så det? Det er jo der, problemet dybest set ligger. Sliklandforretninger af alle slags har altid været målet, alt andet er kedeligt. Krig (når man vinder) er sjovere end fred. Børn legede krig i gamle dage, nu foregår det det med computerspil. Fred er møghamrende kedelig. Vi har brugt fantasien til at opfinde våben, ikke til at opfinde det fredelige liv. Derfor svinder isen.