Læsetid: 3 min.

Trump vil bruge 200 mia. dollar på at forbedre USA’s mangelfulde infrastruktur

Efter sidste års skattelettelser og et dyrt budgetforlig i sidste uge foreslår præsidenten, at Kongressen bevilger 200 mia. dollar over de næste ti år til at forbedre og forny transport- og kommunikationsnettet. Forslaget lider dog af nogle åbenlyse mangler
14. februar 2018

Dybe huller i vejene. Sprækker i bropiller. Utætte tunneller. Faldefærdige lufthavne. Dårlig internetforbindelse i den dybe provins. Skoler uden penge til indkøb af bøger og computere.

Listen over mangler og defekter i USA’s infrastruktur er lang og deprimerende.

I valgkampen i 2016 kaldte Donald Trump kvaliteten af amerikanske lufthavne som John F. Kennedy Airport i New York for »en pinlig affære« for landet.

Nu vil han som præsident indfri sit valgløfte om at investere massivt i en forbedring af USA’s transportnet. I sin første tale om nationens tilstand for to uger siden lovede han:

»Vi vil bygge skinnende nye veje, broer, motorveje, jernbaner og vandveje over hele vort land.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

USA skylder 20.000.000.000.000 $ væk, og gælden vokser med godt 13 millioner $ i timen eller 315 $ om dagen.

Gælden svarer desuden til 10.000 $ pr. indbygger samt til at hvert barn i USA fødes med en gæld på cirka 60.000 DKK.

Gælden skabes ved, at USA sælger statsobligationer - altså gældsbeviser, og heraf skylder USA 30% af sin enorme gæld væk til Kina. Og det betyder, at Kina faktisk kan diktere USA at følge Kinas politik. Men også Japan, Sydkorea og Saudi er store kreditorer hos USA.

Denne gæld svarer til 103,2% af BNP. Det vil sige, at alle borgere i USA teoretisk skal arbejde helt gratis, - altså helt uden løn, råvarer og omkostninger i godt et år for at kunne betale enhver sit. Og dette er helt umuligt.

Til dette kommer, at Donald John Trump netop har fået kongressen til at øge gældsætninger yderligere med 5% af BNP. Hvilket gør gælden helt umulig at betale. Og hertil kommer altså 200 mia. $ til ny infrastruktur.

Sagen er, at USA snart bliver sat under administration, for mange mener, at USA går konkurs om mindre end 10 år. Og derfor bliver denne Donald John Trump snart nødt til at tale med landets kreditorer om, hvordan de mener, USA skal bruge pengene, som USA faktisk ikke har.

Al Donald John Trumps gylle om handelskrige - bl.a. mod Kina, Japan og Sydkorea, virker som om, at denne umodne voksne teenager slet ikke forholder sig til virkeligheden.

Torben K L Jensen

Japan : 250 % af BNP - Kina : 270 % af BNP - Italien : 119 % af BNP - Grækenland : 180 %
Med andre ord Gert : De fleste vestlige lande er forgældede til over skorstenen så "Her går det godt,fru kammerherreinde - her går det". Danmark har vistnok det laveste med 42 % af BNP i forhold til Super - Tyskland der har en gæld på 72 % - 12 % over den grænse de selv har sat i finanspagten.
Og vidste du Romme at de nødvendige investeringer til klimasikring udgør den samlede statsgæld i Verden så hvis den skal betales står vi i vand til halsen inden man får råd til at investere.
Har du et alternativ til mere statsgæld - Gert Romme - så får du sgu et kys på kinden.

@ Torben K L Jensen,

ja, jeg kender ganske godt landenes gældsætninger.

Men det jeg forsøgte at gøre opmærksom på, det er dette faktum, Donald John Trump ligefrem truer sine kreditorer med handelskrig.

Obama arvede denne enorme gæld, og måtte i starten af sin periode som præsident rejse til de største kreditorer for at berolige dem.

Niels Duus Nielsen

Hvis jeg har forstået det ret, er det store problem, at flere og flere lande - heriblandt Kina og Rusland - er i færd med at forlade petrodollaren som internationalt betalingsmiddel, hvorfor de mange dollars, som er i omløb i verden, til sidst kun har et sted at flyde hen, nemlig tilbage til USA, hvor de kommer fra.

Handelskrig vil kun isolere USA, den næste cykliske krise står for døren (der er gået ti år siden den sidste), og uden petrodollaren til at holde kursen nede ser det ret sort ud for USA.

En mulig løsning på dette problem er at erklære krig mod resten af verden. Det vil sætte "business as usual" ud af kraft og forhindre kreditorerne i at kræve gælden tilbagebetalt.

USA har allerede en proxykrig kørende sammen med saudierne i Yemen mod Iran, og tyrkernes stunt i Syrien kan fortolkes som bestilt arbejde, der kan give USA et påskud til ikke at trække sig ud af Syrien, men i stedet true det olieproducerende Iran, som er et af de lande, som sammen med Rusland og Kina forsøger at finde andre valutaer at anvende, når de sælger deres olie.

@Gert Romme og @Torben KL Jensen, statsgælden som % af BNP siger kun en del om størrelsen af det reelle problem.

Det er meget afgørende hvor stor en del af statsobligationerne, der ejes af indlændinge hhv. udlændinge. Den del af gælden, der ejes indenlands, er ret ligegyldig - for indlændinges opkøb af statsobligationer er faktisk det samme som frivillige skattebetalinger. og hvis indlændingene pludselig ikke vil købe obligationerne, så kan staten blot sætte skatterne op, spå er det problem løst. I fx Japans tilfælde holdels den helt overvejende del af statsgælden indenlands.

Omvendt er det langt mere alvorligt, hvis obligationerne ejes udenlands - og faktisk bør den gæld måles op mod størrelsen på (netto)eksporten og ikke BNP.