Baggrund
Læsetid: 3 min.

Tusinder af tyskere betaler ti euro for at hive socialdemokratiet væk fra Merkel

De socialdemokratiske regeringsmodstandere i No-GroKo-bevægelsen anklages for at opfordre nye SPD-medlemmer til at købe sig til en stemme mod en stor koalition. Bevægelsen ser selv kampagnen som en opfordring til mere demokrati
Udland
3. februar 2018

»Tritt ein, sag’ nein.« Eller på mindre mundret dansk: »Bliv medlem, sig nej.«

Sådan lyder sloganet fra den socialdemokratiske bevægelse No-Groko, der med Kevin Kühnert fra SPD-ungdomsorganisationen Juso i spidsen indædt forsøger at undgå, at SPD for tredje gange i Merkel-æraen bliver juniorpartner i en GroKo (’stor koalition’) under CDU/CSU.

Med 44 procent af de delegeredes stemmer mod GroKo var den partiinterne, venstreorienterede bevægelse tæt på at nå sit mål ved SPD-partidagen den 21. januar. Det sidste skud i bøssen er nu den forestående urafstemning, hvor alle SPD’s knap 450.000 medlemmer skal vende tommelfingeren op- eller nedad til det regeringsgrundlag, som netop nu forhandles på plads.

Nyttige idioter

I den situation ville partiledelsen, hvis overlevelse afhænger af en ny GroKo, formentlig hellere undvære den aktuelle tilstrømning af nye medlemmer.

I SPD’s particentral i Berlin bekræftes det over for Information, at der er kommet »flere tusind nye medlemmer til partiet« siden partidagen. På grund af den decentrale registrerings- og betalingsproces ude i valgkredsene foreligger der ikke præcise tal. Men det betones, at der »forhåbentlig også er tale om en fortsættelse af tendensen i 2017«. Her fik SPD ca. 31.000 nye medlemmer i kølvandet på den store Schulz-hype. Fratrukket udtrædelser og dødsfald svarer det til et nettoplus på knap 10.500 medlemmer.

Både partiinternt og eksternt har det vakt stærk kritik, at Juso-chefen i Nordrhein-Westfalen, Frederick Cordes, har brugt mottoet ’giv en tier mod Groko’ – en henvisning til, at man med to måneders mindstebidrag som SPD-medlem kan blive berettiget til at stemme mod GroKo.

»Den kampagne inviterer evige SPD-hadere til kort lige at melde sig ind i partiet for at skade os. Juso og SPD gør sig til deres nyttige idioter,« lyder kritikken f.eks. fra SPD’s stedfortrædende gruppeformand, Karl Lauterbach, til Der Spiegel.

I avisen Die Welt anklages SPD for at misagte det repræsentative demokrati ved at lægge Tysklands og Europas skæbne i hænderne på en medlemsafstemning, der er åben for alle, der gider at melde sig ind.

No-GroKo-bevægelsens talsmand Daniel Reitzig medgiver over for Information, at deres fremstød nok har en provokerende ordlyd.

»Men vores mål er at vinde nye medlemmer, der bliver i partiet på lang sigt og deltager i den nødvendige fornyelse af partiet,« siger han.

At en medlemsafstemning – nye medlemmer inklusive – skulle være et angreb på det repræsentative demokrati, stiller i Daniel Reitzigs øjne hele demokratiets logik på hovedet.

»Vi har jo partier for at folk kan deltage i den politiske viljesdannelse. Det er nærmere et angreb på demokratiet at holde folk fra det engagement,« siger han.

Inspiration fra Momentum

Processen i No-GroKo-bevægelsen og Juso-organisationen ligner på flere punkter, hvad der udspillede sig i Storbritannien i 2015 med Momentum-bevægelsen, som sikrede Jeremy Corbyns overraskende succes. Også her var der overvejende tale om unge, ofte apolitiske mennesker, der – ofte ved hjælp af sociale medier – blev en del af det politiske landskab. Selv som partiekstern gruppe har Momentum fået flere hundredetusinde støtter, der har trukket langt mere venstreorienterede positioner ind i Labours politiske spektrum.

»Vi har kigget på mange græsrodsorganisationer og selvfølgelig også ladet os inspirere af Momentum. Labour er jo SPD’s søsterparti,« siger Daniel Reitzig fra No-Groko-bevægelsen.

»Men der er ikke et decideret samarbejde eller en fast køreplan. Nu koncentrerer vi os om afstemningen og ser på de impulser til fornyelse af SPD, som opstår her. Hvis det alligevel ender med en GroKo, må vi overvinde frustrationen og se på, hvor mange der træder ud af partiet.«

I 2013 stemte 76 procent af SPD-medlemmerne for en koalition med Merkel. Denne gang er stemningen ifølge No-GroKo-bevægelsen langt mere kritisk, og langt flere ser en gentagelse af en GroKo som »et billigt kompromis«, som lederen Kevin Kühnert har kaldt det i avisen Handelsblatt.

I avisen TAZ fremføres dog et argument mod, at No-GroKo-bevægelsen får held med sit foretagende: SPD-medlemmernes alder.

»Den gennemsnitlige genosse er 60 år gammel og skyr det risikable og nye. De unge siger nej, de ældre siger ja.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her