Læsetid: 9 min.

Det tyske socialdemokratis livstruende identitetskrise

Merkel og Schulz er ved at afslutte regeringsforhandlingerne, som allerede udløser stærke protester i SPD. Socialdemokraternes splittelse udstiller svagheden på hele den tyske venstrefløj, hvor der med debatten om en ’samlingsbevægelse’ tilmed står en elefant i rummet og spørger: ’Hvad er venstreorienteret politik i dag?’
Under Schulz-hypen sidste vinter antydede Martin Schulz, at SPD er ved at opgive sig selv. Han lovede i hvert fald en tilbagerulning af Schröders Agenda 2010, men han og SPD har aldrig fulgt op på løfterne, og partiets historie ligner én lang nedsmeltning.

Under Schulz-hypen sidste vinter antydede Martin Schulz, at SPD er ved at opgive sig selv. Han lovede i hvert fald en tilbagerulning af Schröders Agenda 2010, men han og SPD har aldrig fulgt op på løfterne, og partiets historie ligner én lang nedsmeltning.

CLEMENS BILAN

5. februar 2018

»Vi er (næsten) alle blevet socialdemokrater, vi har ladet forestillinger blive til selvfølgeligheder, som har defineret temaet for det socialdemokratiske århundrede: vækst, lighed, arbejde, fornuft, stat, internationalisme (…) Men i lyset af lyset af globaliseringen er det socialdemokratiske fremskridt blevet gårsdagens emne.«

Sådan har sociologen Ralf Dahrendorf beskrevet SPD’s tilstand: globaliseringsængsteligt og uden et definerende fremskridtsprojekt. En detalje er blot, at Dahrendorfs højaktuelle ord er fra 1983, hvor SPD ved det vesttyske valg godt nok trak mindre end Helmut Kohls CDU/CSU, men dog næsten 40 procent.

I dag står SPD stadig med samme kvaler, men kvantitativt er krisen eksploderet. I koalitionsforhandlingerne med Merkels CDU/CSU er den stride modvind fra deres eget bagland for alvor blæst op. Ved partidagen den 21. januar fik SPD-ledelsen kun 56 procents opbakning til overhovedet at gå videre med forhandlingerne. Resultatet skal de næsten 450.000 SPD-medlemmer snart stemme om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gustav Alexander
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
Gustav Alexander, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Mathias Sonne - Det her er den mest gennemarbejdede analyse af et stort europæisk socialdemokratis udfordringer jeg har set i meget lang tid - Så,Sonne - det er bare godt gået.
Jeg hepper på juso´erne.

Per Torbensen, Steffen Gliese og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar