Læsetid: 2 min.

Tyskere sniger sig ind på EU-topposter

Mens tyske Martin Selmayr bliver generalsekretær i EU-Kommissionen, har den spanske økonomiminister sat sig på posten som vicechef i den Europæiske Centralbank. Det øger chancerne for, at tyske Jens Weidmann kan afløse den italienske leder af centralbanken og fuldende en påfaldende tysk besætning af europæiske nøgleposter
24. februar 2018

Magtfulde mennesker har det med at få øgenavne.

Den tyske jurist Martin Selmayr, som EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker onsdag udpegede til generalsekretær i Kommissionen, er ingen undtagelse.

Selmayrs tilnavn ’Monsteret’ stammer angiveligt fra Juncker selv og refererer til hans ufattelige arbejdsiver. Men han er også kendt som ’Bruxelles’ Rasputin’, fordi han med machiavellistisk kløgt og stor succes har trukket i trådene bag kulisserne som Junckers højre hånd siden 2014.

I flere tyske medier beskrives Selmayr som en målrettet eurokrat, der har haft en afgørende finger med i spillet ved store EU-beslutninger som Juncker-fonden, afskaffelsen af roaminggebyrer og flygtningeaftalen med Tyrkiet.

Men i denne uges magtspil, der ifølge La Libération har været som et saftigt afsnit af House of Cards, er han også blevet udstillet som et skånselsløst magtmenneske, der er anklaget for at lække pinlige detaljer fra Brexit-forhandlinger for at stille Theresa May i et dårligt lys.

»Efter udnævnelsen er Tysklands erobring af nøgleposter i EU nået et skridt videre,« mener EU-mediet EURACTIV.

»Ikke bare i Kommissionen og i Parlamentet, men også i de vigtigste finansielle institutioner, er det nu tyskere, der trækker i trådene: i Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM), i Den Fælles Afviklingsinstans (SRB) og i Den Europæiske Investeringsbank (EIB).«

Det paneuropæiske medie Politico gør opmærksom på, at der nu sidder tyske generalsekretærer i både EU-Kommisionen (Martin Selmayr), i EU-Parlamentet (Klaus Welle) og i EU-Udenrigstjenesten (Helga Schmid).

Træt af flag

Juncker selv er »ret træt af at diskutere nationale flag«, mens EU-Kommissæren for budget, tyskeren Günther Oettinger, er citeret for at sige, at Selmayr »ikke er en hemmelig tysk agent«.

At Juncker skulle have sikret sin arv i en uigennemsigtig og udemokratisk proces, er blevet kritiseret fra både tysk og britisk side, mens Juncker blot hævder at have besat posten med den mest kompetente kandidat.

I indeværende uge er der med de 19 euro-finansministres udpegning af den spanske økonomiminister Luis de Guindos som ny vicepræsident i Den Europæiske Centralbank (ECB) blevet lagt en vigtig brik i et andet EU-puslespil.

Den altid slipsebærende Guindos regnes for en solid fagperson med et omfattende CV, der bl.a. tæller en toppost i det hedengangne Lehman Brothers. Siden 2012 har han været finansminister i Mariano Rajoys konservative spanske regering, hvor han ofte tilskrives æren for en – efter omstændighederne – succesrig tackling af den økonomiske krise i landet.

Efter udnævnelsen var Guindos’ eneste substantielle statement ifølge Handelsblatt, at nedtrapningen af ECB’s yderst ekspansive pengepolitik skal »gå hånd i hånd med den økonomiske fremgang i eurozonen«.

Det punkt følges med meget stor opmærksomhed i Tyskland, hvor en lang række medier har opstillet et simpelt regnestykke: Med spanieren Guindos som vicechef i ECB stiger sandsynligheden for, at det vil blive den tyske ’høg’ Jens Weidmann, der næste år vil afløse ’duen’ Mario Draghi som centralbankchef.

Det kan betyde to ting.

For det første formentligt et retningsskifte i ECB, hvor Weidmann har været en indædt kritiker af den fortsatte nulrentepolitik og den enorme kvantitative lempelse under Draghi. Og for det andet, at der lægges endnu et tysk kort i toppen af det europæiske korthus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Med ordo-økonomen Jens Weidmann i spidsen for ECB betyder det mindre hvem der er finansminister efter Wolfgang Schaüble i Tyskland - for den største forhindring for Macron´s visioner for euro-zonen bliver i sidste ende hvem der har den magtfulde stilling i ECB. Så med Weidmann i toppen bliver det stejlt op ad bakke.