International kommentar
Læsetid: 2 min.

USA’s kampvogne nytter ikke noget i en cyberkrig

Nederlag er svære at erkende, men hvis USA ignorerer kendsgerningerne, vil det kun gøre ondt værre. Stormagten bør fokusere på at sætte ind imod de virkelige trusler imod amerikansk suverænitet – cyberkrig
Udland
14. februar 2018

Trumps fantasier om en militærparade og Trumps beslutning om at offentliggøre eller undertrykke notater til Kongressen om Russiagate-undersøgelsen var sidste uges to store politiske historier fra USA. Ved første øjekast ser de ikke ud til at have noget med hinanden at gøre, men ret beset indskriver de sig i samme større fortælling om omfattende mørklægning af et amerikansk nederlag.

Ser vi tilbage i historien har USA tidligere afholdt store militærparader. Men det var altid efter en sejr i en krig og altid ment som anledning til at byde soldater velkommen tilbage til det civile liv. Sådan var det efter den amerikanske borgerkrig, og sådan var det efter Første og Anden Verdenskrig. Disse parader markerede et historisk skæringspunkt, og i den forstand var de meningsfulde.

Fjendens vilje

Problemet i dag er, at USA ikke har vundet en krig. Det har tværtimod tabt en.

Krigens mål er ifølge den store krigsteoretiker Carl von Clausewitz at forandre fjendens vilje. I det 21. århundrede, i cyberkrigsførelsens æra, kan dette opnås uden kamp.

Amerika tabte i 2016 en cyberkrig til Rusland med det resultat, at Trump blev valgt til præsident. At se et nederlag i øjnene kan være svært, men for hver dag der går, uden at dén erkendelse materialiserer sig, bliver det kun værre. Dette er ikke en tid for parader.

Et land, der behandler et nederlag som en sejr, inviterer til flere ulykker. Det eneste seriøse amerikanske modsvar på Ruslands krænkelse af dets suverænitet, Mueller-undersøgelsen, er nu selv blevet mål for cyberkrig. Som journalister fra mediet Politico har påvist, var den helt besynderlige beslutning om at offentliggøre et stærkt forudindtaget og stærkt partisk notat imod Mueller i vidt omfang følge af en cyberkampagne, i hvilken russiske botter spillede en afgørende rolle.

Ingen kolonne af kampvogne, hverken på deres baser eller rullende i militærparade gennem Washington, kan beskytte os imod cyberkrig. Et seriøst nationalt forsvar ville fokusere på at sætte ind imod de virkelige trusler imod amerikansk suverænitet – ikke gribe til kostbare militær oprustning for at skifte emne. Hverken oppustede positurer fra præsidenten eller Kongressen kan yde erstatning for en uafhængig undersøgelse af det, som i sidste ende er vores egne brister, vores egne mangler.

Vi har hverken brug for notater eller for marcher. Vi har brug for sandhed og for reparationsarbejde.

Timothy Snyder er historiker. Senest udkom ’On Tyranny’ – til april udkommer hans næste, ’The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her