Læsetid: 2 min.

USA’s kampvogne nytter ikke noget i en cyberkrig

Nederlag er svære at erkende, men hvis USA ignorerer kendsgerningerne, vil det kun gøre ondt værre. Stormagten bør fokusere på at sætte ind imod de virkelige trusler imod amerikansk suverænitet – cyberkrig
14. februar 2018

Trumps fantasier om en militærparade og Trumps beslutning om at offentliggøre eller undertrykke notater til Kongressen om Russiagate-undersøgelsen var sidste uges to store politiske historier fra USA. Ved første øjekast ser de ikke ud til at have noget med hinanden at gøre, men ret beset indskriver de sig i samme større fortælling om omfattende mørklægning af et amerikansk nederlag.

Ser vi tilbage i historien har USA tidligere afholdt store militærparader. Men det var altid efter en sejr i en krig og altid ment som anledning til at byde soldater velkommen tilbage til det civile liv. Sådan var det efter den amerikanske borgerkrig, og sådan var det efter Første og Anden Verdenskrig. Disse parader markerede et historisk skæringspunkt, og i den forstand var de meningsfulde.

Fjendens vilje

Problemet i dag er, at USA ikke har vundet en krig. Det har tværtimod tabt en.

Krigens mål er ifølge den store krigsteoretiker Carl von Clausewitz at forandre fjendens vilje. I det 21. århundrede, i cyberkrigsførelsens æra, kan dette opnås uden kamp.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu