Læsetid: 6 min.

En verden på afgrundens rand marcherer videre efter sikkerhedskonferencen i München

Hverken selve sikkerhedskonferencen i München eller reaktionerne på den giver anledning til optimisme. Især Mellemøsten og Rusland giver grund til bekymringer, som de splittede europæere ikke er i nærheden af at have svar på
En ting står klart efter afslutningen på den årlige sikkerhedskonference i München. Flere stormagter pønser på yderligere oprustning. Frankrig ønsker, at EU etablerer et fælles forsvar. På billedet ses belgiske soldater under en fælles europæisk militærøvelse

En ting står klart efter afslutningen på den årlige sikkerhedskonference i München. Flere stormagter pønser på yderligere oprustning. Frankrig ønsker, at EU etablerer et fælles forsvar. På billedet ses belgiske soldater under en fælles europæisk militærøvelse

Yves Herman

20. februar 2018

Der var op til weekendens Sikkerhedskonference i München (MSC) ikke ligefrem lagt i ovnen til en glædelig begivenhed. Allerede optaktsrapporten Til kanten – og tilbage? var en af de mest pessimistiske i konferencens 54-årige historie. Her blev bl.a. advaret mod »en ny atomtidsalder med flere aktører og mindre stabilitet«.

»Siden Sovjetunionens sammenbrud har der aldrig været så stor risiko for væbnede konflikter mellem supermagter som i dag,« sagde konferenceleder Wolfgang Ischinger op til konferencen – og håbede på, at årets konference kunne blive vendepunktet for en ’verden på afgrundens rand’. Det skete ikke, som avisen TAZ konstaterer i sin leder mandag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ebbe Wagner Smitt
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Graae
 • Michael Hullevad
 • Niels Duus Nielsen
 • Torben K L Jensen
 • Tommy Clausen
 • Toke Kåre Wagener
 • Jens Thaarup Nyberg
Ebbe Wagner Smitt, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Michael Hullevad, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Tommy Clausen, Toke Kåre Wagener og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Gennemarbejdet med relevante links til de vigtigste tyske medier og fin antydning til Sigmar Gabriel´s stunt om frigivelsen af den tysk-tyrkiske journalist mod at Tyrkiet får en fabrik der skal bygge Leopard II kampvogne mens der er stor vrede i Tyskland over at netop de kampvogne bliver sat ind mod kurderne i Syrien oven i skænderierne om udenrigsministerposten i en ny GroKo.
Ikke just noget der øger tilliden til toppen i SPD - Mit gæt er er nej til en ny Grosse Koalition.
Mathias - jeg har glædet mig til dine afsluttende kommentarer fra München - Jeg blev ikke skuffet.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad, Niels Duus Nielsen, Tommy Clausen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Da Jean-Claude Juncker første gang opridsede et EU-forsvarsperspektiv reagerede jeg på samme måde som Søren Søndergaard - forslaget var rent til grin.

Efterhånden kan jeg godt se, at en vis samordning af indkøb, og en vis rationalisering af antallet af våbensystemer nok vil være fornuftigt; men det bliver godt nok en lang og sej kamp for at nedlagt de nationale alliancer mellem militær, våbenindustri og politikere.

Men selvfølgelig skal man starte et sted, og så må vi se, hvor langt det kan bære.

Randi Christiansen

"Hvordan der kommer til at se ud i Europa, er uklart. I sin afsluttende tale nævnte konferenceleder Wolfgang Ischinger, at der godt nok havde været flere visioner for udviklingen af Europa.

»Men vi har,« tilføjede han, »desværre ikke hørt noget om, hvordan disse visioner skal realiseres."

Hvad gør man, når strategien er uklar? Tager en tænkepause - og imens buldres derudad blandt hedsporer, som tillades den voldeluge dagsorden, fordi visionen er grumset. Læs krishnamurtis bog 'fri for vold' som krystalklart afdækker, hvor volden kan tages i opløbet : i een selv. Når det således evnes at identificere og undgå volden i sig selv, vil den ekstroverte vold tilsvarende minimeres. Burde være grundkursus for enhver leder.