Nyhed
Læsetid: 2 min.

Efter 12.000 dræbte i fillippinsk narkokrig vil præsidenten trække landet ud af Den Internationale Straffedomstol

Filippinernes præsident Rodrigo Duterte vil trække landet ud af Den Internationale Straffedomstol (ICC), efter den er begyndt at undersøge landets narkokrig
Udland
17. marts 2018

Den Internationale Straffedomstol (ICC) er et politisk instrument. Sådan lød anklagerne fra Filippinernes præsident Rodrigo Duterte, da han onsdag annoncerede, at han vil trække landet ud af Den Internationale Straffedomstol, der i februar indledte undersøgelser om Filippinernes kontroversielle kampagne mod narkotika.

ICC’s igangværende undersøgelser af Filippinerne har blandt andet til hensigt at afklare, om der har været begået retsstridige henrettelser i forbindelse med Dutertes kontroversielle kampagne mod narkotika.

I løbet af det sidste halvandet år har Dutertes narkokrig ifølge det lokale politi kostet omkring 4.000 personer livet. Men menneskerettighedsgrupper, heriblandt Human Rights Watch, vurderer, at antallet af dræbte er helt oppe på 12.000 mennesker. I en rapport af Human Rights Watch fra sidste år fremgår det, at politiet har forfalsket beviser for at retfærdiggøre retsstridige drab. Mange ofre har angiveligt haft en marginal tilknytning til narkomiljøet som misbrugere frem for forhandlere af narkotika.

Det er de anklager, Den Internationale Straffedomstol ønsker at undersøge.

Siden Den Internationale Straffedomstol blev etableret i 2002 har den efterforsket krigsforbrydelser og folkedrab i internationale konflikter. Domstolen kan påtage sig en sag, hvis de nationale myndigheder i det land, hvor forbrydelserne er blevet begået, ikke selv har ressourcerne eller viljen til at retsforfølge. Men domstolen har ikke sin egen politistyrke og er afhængig af samarbejde med lokale myndigheder for at arrestere mistænkte personer.

Duterte har tidligere udfordret kritikere med udtalelser om, at han er villig til at »rådne op i fængslet« eller stå i en retssag for at forsvare sin krig mod narkotika.

I tillæg til Den Internationale Straffedomstols indledende undersøgelser har FN’s menneskerettighedsråd kritiseret Fillippinernes narkokrig og opfordret landet til at acceptere en særlig FN-udsending.

Frivillighedsprincip

Den Internationale Straffedomstol er ikke en FN-institution, og det står et hvert medlemsland frit at trække sig fra samarbejdet. Det kræver en skriftlig udmeldelse, og processen tager et år.

Hvis Filippinerne ender med officielt at trække sig fra Den Internationale Straffedomstol, er landet dog ikke nødvendigvis fritaget for undersøgelser af interne affærer. Det kræver enstemmighed i FN’s Sikkerhedsråd, hvis domstolen skal kunne gennemføre undersøgelser af forbrydelser mod menneskeheden i et land, der ikke har ratificeret den såkaldte Rom-statut.

Sidste år forlod Burundi officielt ICC, mens andre afrikanske lande, som Sydafrika og Gambia, har haft lignende overvejelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her