Læsetid: 4 min.

Bayer-Monsanto-fusion vil skabe ekstrem sårbar gigant, advarer EU-politikere

Hvis konkurrencekommissær Margrethe Vestager i næste måned godkender etableringen af verdens største agrokemiske selskab, vil det ramme landmænds handlefrihed, føre til højere priser og give øget magt til storaktionærer, frygter kritikere
Gives der grønt lys for fusion af Bayer og Monsanto, vil det forstærke udviklingen mod et kemisk baseret industrilandbrug og indebære risiko for prisstigninger på grund af svækket konkurrence, frygter kritikere. Her et Monsanto-laboratorium i Canada.

Gives der grønt lys for fusion af Bayer og Monsanto, vil det forstærke udviklingen mod et kemisk baseret industrilandbrug og indebære risiko for prisstigninger på grund af svækket konkurrence, frygter kritikere. Her et Monsanto-laboratorium i Canada.

Shannon VanRaes

9. marts 2018

Hvis EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager i næste måned godkender den planlagte fusion mellem de to agrokemiske koncerner Bayer og Monsanto, kan resultatet blive en økonomisk set yderst sårbar gigant. Og samtidig en gigant, hvis model for fremtidens landbrug primært vil blive bestemt fra USA via Monsantos nuværende hovedkvarter i St. Louis, Missouri.

Det frygter en række grønne medlemmer af Europa-Parlamentet, som netop har henvendt sig til Margrethe Vestager for at påpege farerne, inden løbet er kort. Efter en række udsættelser ventes konkurrencekommissæren at meddele sin konklusion i sagen den 5. april. Ifølge anonyme kilder, der har talt med Reuters, vil Vestager sige ja til fusionen på visse vilkår – det ønsker EU-Kommissionen ikke at kommentere, endsige bekræfte.

»Vi er alt i alt ekstremt bekymrede over denne pludselige finansielle og selskabsmæssige koncentration af leder- og ejerskab,« skriver i brevet de i alt 18 EU-parlamentarikere med Margrete Auken (SF) som dansk medunderskriver.

Den forberedte fusion vil i givet fald bestå i tyske Bayers opkøb af amerikanske Monsanto for et beløb på 66 milliarder dollar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Christian Clausen
  • Britta Hansen
  • Lise Lotte Rahbek
Jørgen Christian Clausen, Britta Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Jeg har deltaget med mails til EU og underskriftesidsamlinger mod fusionen.
Hvis andre ved om supplerende muligheder for at ydre sin inderlige modvilje, så nævn dem venligst herunder.