Læsetid: 7 min.

Black Lives Matter, Women’s March, MeToo, March for Our Lives – men de unge skal stemme, hvis de vil forandre

Unge amerikaneres kamp for våbenkontrol kulminerer lørdag i store demonstrationer. Og nok er de sociale bevægelser vendt tilbage i USA – problemet er, at de unges valgdeltagelse er for lav
Tusindvis af mennesker ventes at dukke op ved March for Our Lives i Washington DC for at insistere på mere våbenkontrol i USA.

Tusindvis af mennesker ventes at dukke op ved March for Our Lives i Washington DC for at insistere på mere våbenkontrol i USA.

Jim Beckel/AP

24. marts 2018

17-årige Sam Zief befandt sig i bygningen for de yngste studerende på Marjory Stoneman Douglas High School, da det seks minutter lange skyderi begyndte. Han forholdt sig helt stille, sådan som han siden de yngste klasser var blevet instrueret i at gøre. Imens sms’ede han med sin 14-årige bror, Matthew, der gemte sig i klasseværelset lige ovenover.

»Er du okay?« skrev Sam.

»Det håber jeg. Men husk, jeg elsker dig,« svarerede Matthew. »Du er den bedste storebror.«

»Vi skal nok komme ud af det her. Det lover jeg,« forsikrede Sam, og Matthew spurgte, om politiet var ankommet. Hans lærer var død og sad i døråbningen.

»Ja,« svarede Sam, der samtidig var med i en gruppetekst med sine tætte basketballvenner. Deres træner blev ved med at afbryde: Har nogen set Joaquin? – trænerens søn og kaptajn på holdet. Gps-funktionen på Sams mobil viste, at Joaquin var på den anden side af skolen. Han er i sikkerhed, tænkte Sam.

Næste morgen var det Sam Ziefs 18-årsfødselsdag. Dagen begyndte med beskeden om, at gps’en havde taget fejl. Joaquin var død.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Hvad nytter en høj valgdeltagelse i et to-parti system og i et "first-past-the-post" stemmesystem hvor halvdelen eller derovers stemmer bliver til spildte stemmer? Det er vel snarere manglen på repræsentation og et fair system der kan repræsentere befolkningen, altså "udbuddet" (hvis vi skal bruge vulgære kommercielle termer), de lider af derovre.

Torben Arendal, Henrik L Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lasse Glavind, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Vi saa, hvad Obama var i stand til at udrette med en forrygende veltilrettelagte valgkmpagner. Det var historisk. Lignende kunne inspirere til at faa flere unge til urnerne. Obama, venligst, por favor, please, brug dit krudt, din beroemmelse og indflydelse.

Ja, det er problem, at unge mennesker i USA ikke stemmer! Men hvorfor gør de så ikke det! Fordi systemet i USA lægger diverse hindringer i vejen for at de kan stemme! Lad gå med, at man skal registrere sig som vælger i USA for at stemme, enten som demokrat, republikaner, eller uafhængig. Men i adskillige delstater i USA, hvor der er Republikanske guvernører har man nedlagt valgsteder ved de store universiteter, forbudt studerende at stemme, som f.eks. kommer fra Maine, og læser på universitetet i Florida, eller Wisconsin. Ligesom man, i USA, kan snyde, svindle og bedrage ved valgstederne - ved at give folk en såkaldt provisonal ballot; disse stemme(sedler) bliver slet slet ikke talt med, når stemmerne bliver optalt, kun hvis der er under 1 procent eller 1,5 procents forskel mellem to kandidater, bliver de talt med.

Henrik L Nielsen, Bjørn Pedersen og Maria Dam anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

De så Obama's Hope & Change kampagne blive en No Hope, no change præsident der satte den gryende politistat ind mod Occupy bevægelsens krav om handling og konsekvens i finanskrisens efterdønninger.

Nu ser vi Trump gøre tilsvarende på sin unikke måde. Valget af John Bolton fortæller at det er de samme kræfter bag kulissen, hvor meget en kandidat end klædes ud til ære for protest stemmerne, som det vælger segment der er i kraftigst vækst i alle demokratier.

Ikke at stemme er også en valghandling. Se det som en konkursbegæring!