Læsetid: 5 min.

Brexit-insider: Leave-kampagnen brød bevidst britisk lovgivning

Den officielle Brexit-kampagne med Boris Johnson i spidsen manipulerede med budgettet for at omgå loftet over, hvor mange penge en enkelt organisation må føre valgkamp for. Det hævder whistleblower bag nyt læk
27. marts 2018

Op til Brexit-afstemningen var en række af de ledende strateger i leave-kampagnen – hvoraf flere i dag arbejder for Theresa May i Downing Street – med til at omgå reglerne for, hvor mange penge en enkelt organisation må føre valgkamp for. Efterfølgende slettede en ledende medarbejder i kampagneorganisation bevismateriale for at vanskeliggøre efterforskningen. 

Det hævder whistlebloweren Shahmir Sanni, der selv arbejdede for den officielle leave-kampagne Vote Leave, i et interview med avisen The Observer. Anklagerne underbygges af en række interne mails og dokumenter, som Shahmir Sanni har lækket til avisen og de britiske myndigheder.

Den mest alvorlige af anklagerne omhandler en donation på 625.000 pund, som Vote Leave har givet til den angiveligt uafhængige ungdomsorganisation BeLeave. Shahmir Sanni hævder, at pengene blev kanaliseret direkte videre til it-konsulentfirmaet AQI, som har tætte forbindelser til Cambridge Analytica.

Ifølge Shahmir Sanni delte Vote Leave og BeLeave kontor, og i praksis var den officielle kampagneorganisation Vote Leave i vid udstrækning med til at bestemme, hvordan ungdomsorganisationen anvendte pengene.

I Storbritannien er der et loft over, hvor mange penge en enkelt kampagneorganisation må bruge på at føre valgkamp. Organisationer må ikke koordinere deres kampagner, medmindre de har fælles budget i forhold til loftet.

Det havde Vote Leave og BeLeave ikke. Vote Leave afviser, at de har haft indflydelse på, hvordan BeLeave har anvendt de donerede penge.

Slettede beviser

Den britiske valgkommission begyndte at efterforske sagen allerede i marts sidste år. Kort efter slettede den driftsansvarlige direktør i Vote Leave, Victoria Woodcock, sit eget samt kampagnechefen Dominic Cummings og den digitale direktør Henry de Zoetes navne fra en række dokumenter på BeLeaves interne server.

Det fremgår af de lækkede dokumenter. Sanni Shahmir hævder, at det var et forsøg på at fjerne beviser for, at de to organisationer samarbejdede om deres kampagner.

I et blogindlæg fredag kaldte Dominic Cummings anklagerne for »faktuelt forkerte og injurierende«.

Organisationen Vote Leave har udsendt en erklæring om, at de ansatte altid har handlet »etisk, ansvarligt og i overensstemmelse med lovgivningen, når de har slettet data«.

Størstedelen af de 625.000 pund, Vote Leave donerede til BeLeave, blev brugt til at købe tjenester af det canadiske firma AIQ. Firmaet har nære forindelser til det skandaliserede firma Cambridge Analytica, der de seneste uger er blevet afsløret i at anvende intetanende facebookbrugeres data til at målrette politiske kampagner til amerikanske vælgere.

Ifølge whistlebloweren, der afslørede Cambridge Analytica, Christopher Wylie, fungerede AIQ »nærmest som en underafdeling af Cambridge Analytica« i perioden omkring Brexit-afstemningen.

Ud over pengene fra BeLeave brugte Vote Leave 2,7 millioner pund, cirka en tredjedel af organisationens samlede budget, på tjenester købt hos AIQ. Efter Brexit-afstemningen erklærede Dominic Cummings på firmaets hjemmeside, at »Leave-kampagnen uden tvivl skylder en stor del af sin succes til AIQ. Vi kunne ikke have gjort det uden dem«.

Udnyttede de unge

Udover at være frivillig i Vote Leave var Shahmi Sanni også kasserer og sekretær i BeLeave.

I dag er han 22 år gammel og fortsat overbevist EU-skeptiker. Det er også derfor, han har valgt at stå frem med de belastende oplysninger. Han vil ikke have, at Brexit bliver sværtet til af potentielt ulovlige aktiviteter. Desuden var han forfærdet over at opdage, at hans ven Darren Grimes, den tidligere leder af BeLeave, er mistænkt i sagen.

»Vote Leave gav os slet ikke de penge. De lod bare som om. Vi havde ingen kontrol over dem,« har Shahmir Sanni sagt. Han mener, at ledelsen i Vote Leave forsøgte at udnytte den unge kampagnegruppe og Darren Grimes’ manglende politiske erfaring til at investere i kampagneaktiviteter, der gik ud over budgetloftet.

Han understreger, at BeLeave var en lille organisation drevet af folk i 20’erne uden nævneværdig erfaring med politik eller bogholderi. Ansatte i Vote Leave hjalp organisationen med at udforme vedtægter og oprette bankkonti.

»Vi blev rådgivet af Vote Leaves advokater hele vejen igennem. De fortalte os, hvad vi skulle gøre, og hvor vi skulle skrive under,« siger Shahmir Sanni.

Formelt var det ganske rigtigt BeLeave, der udbetalte pengene til AIQ. Men ifølge Shahmir Sanni blev organisationen reelt ikke inddraget i beslutningen. Den var slet ikke i dialog med AIQ om, hvad pengene skulle bruges på og skrev aldrig under på en kontrakt med firmaet. Faktisk passerede pengene ikke engang igennem BeLeaves egen bankkonto, har Sanni forklaret.

»Som kasserer og sekretær så jeg aldrig en kontrakt.«

Vote Leave har erklæret, at »det var Darren Grimes’ beslutning at hyre AIQ, hvilket blev aftalt og bekræftet af Shahmir Sanni«. Og Vote Leaves advokatfirma, Venner Shipley, nægter at have haft kontakt til BeLeave.

»Vi er ikke blevet instrueret i at rådgive og har aldrig vejledt BeLeave,« skriver advokaterne.

Belastende mails

De mails, som Shahmir Sanni har lækket til The Obeserver, dokumenterer tilsyneladende, at de unge kampagnefolk i BeLeave flere gange har søgt råd hos ledende medarbejdere i Vote Leave og underrettet dem om deres arbejde, ligesom Vote Leaves advokater og revisorer har sendt mails med praktiske anvisninger til at oprette en officiel, uafhængig kampagnegruppe.

Shahmir Sanni har forklaret, at Vote Leave endda etablerede og administrerede den interne server, hvor ansatte og frivillige i BeLeave udvekslede beskeder og dokumenter.

De lækkede e-mails viser også, at flere fremtrædende figurer i Vote Leave var i tæt kontakt med BeLeave. Blandt andre Cleo Watson, som var rekrutteringschef i Vote Leave, og i dag arbejder som politisk rådgiver for Theresa May.

Afviser anklagerne

I en e-mail sendt til en af Vote Leaves advokater fremgår det, at Cleo Watson anerkender, at BeLeave ikke havde den fornødne erfaring til at håndtere beløb i den størrelsesorden, som Vote Leave havde doneret til organisationen. »Darren og resten af gruppen (alle mellem 18 og 22) føler sig ikke trygge ved at tage sig af den økonomiske del. De har ingen anden erfaring end deres studenterlån.«

Cleo Watson har over for The Observer forklaret, at »have støttet organisationens arbejde på ingen måde er ensbetydende med at have kontrol over organisationens aktiviteter«.

Victoria Woodcock, der er beskyldt for at modarbejde efterforskningen i sagen ved at slette bevismateriale, nægter at have haft den slags motiver, da hun slettede sit eget og andre ledende ansattes navne fra filer på BeLeaves interne server.

»Jeg mener, at anklagerne er usande og udokumenterede,« har Victoria Woodcock udtalt til The Observer. Dominic Cummings har beskrevet beskyldninger som »falske« og »et led i en kampagne for at få annulleret resultatet af Brexit-afstemningen«.

Unge skulle tage skraldet

Blandt de lækkede dokumenter er også en e-mail, som den fremtrædende Brexit-tilhænger Steve Baker, der i dag er juniorminister i Ministeriet for Udtræden af Den Europæiske Union, sendte i februar 2016. Her lufter han ideen om at konstruere »separate juridiske enheder«, der hver især kan føre valgkamp for kampagneloftet.

Shahmir Sanni er overbevist om, at det var præcis det, der var Vote Leaves hensigt med BeLeave.

»Gennem hele forløbet har Darren Grimes og jeg været ofre for en gruppe meget intelligente menneskers forsøg på at bruge flere penge, end reglerne foreskriver,« siger Shahmir Sanni.

Han mener, at de udpegede Darren Grimes som »ham, der skulle tage skraldet«, hvis noget gik galt. Darren Grimes selv har imidlertid afvist, at Vote Leave og BeLeave på noget tidspunkt har samarbejdet om kampagnemateriale eller investeringer.

© The Observer og Information. Oversat af Mathias Sindberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu