Nyhed
Læsetid: 6 min.

Cambridge Analytica-chef pralede af beskidte tricks

Tilskyndelse til korruption og brug af eksspioner til at grave snavs op om politiske modstandere er også blandt de ydelser, man kan købe hos firmaet, der stjal data fra millionvis af facebookprofiler. Det har virksomhedens ledelse selv fortalt til undercoverjournalister fra Channel 4
Efter Channel 4’s kompromitterende undercoveroptagelser siger Cambridge Analyticas administrerende direktør, Alexander Nix, nu, at han misforstod situationen: ’Ved at spille med i denne samtale ... rodede vi os ud i at tale om en række latterlige hypotetiske scenarier. Jeg er er godt klar over, hvordan det her må se ud.’

Efter Channel 4’s kompromitterende undercoveroptagelser siger Cambridge Analyticas administrerende direktør, Alexander Nix, nu, at han misforstod situationen: ’Ved at spille med i denne samtale ... rodede vi os ud i at tale om en række latterlige hypotetiske scenarier. Jeg er er godt klar over, hvordan det her må se ud.’

Henry Nicholls

Udland
21. marts 2018

Cambridge Analytica (CA) – den virksomhed, som står i centrum for skandalen om massive datatyverier fra millioner af facebookprofiler – har pralet med at gøre brug af honey traps (at lokke en person i en form for sexfælde, særlig i forbindelse med kriminalitet eller spionage, red.), falske nyhedskampagner og operationer med eksspioner i interventioner for at påvirke valgkampes udfald i flere lande. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Channel 4 News.

Direktører fra CA har til undercoverjournalister fra Channel 4 News berettet om de fordækte metoder, som selskabet angiveligt har taget i brug for at hjælpe sine klienter – og om omfattende forsøg på at stække rivaliserende kandidater. Blandt andet ved at bruge prostituerede til at forføre dem.

I en af disse betroelser fortæller selskabets administrerende direktør, Alexander Nix, til journalisterne: »Det er frygteligt at sige det, men det gælder for visse ting, at de ikke behøver at være sande – så længe nogen bare tror på dem.«

Channel 4’s afsløring kommer få dage efter, at Observer kunne rapportere, at CA uautoriseret skaffede sig adgang til millionvis af facebookprofiler i et af de største sikkerhedsbrist, der er sket i det sociale medieselskabs historie.

Både CA og direktør Nix er kommet under et intenst pres fra politikere i USA og Storbritannien for at redegøre for, hvad de gjorde med de stjålne data – og hvilken rolle oplysningerne spillede i tilrettelæggelsen af deres politiske kampagner, om nogen.

Chefen for det britiske datatilsyn, Elizabeth Denham, kritiserer CA for at være »uvillig til at bistå« tilsynet med dets undersøgelse – hun bekræfter, at datatilsynet nu vil gå rettens vej for at få udleveret informationer om virksomhedens aktiviteter.

Fordækte tjenester

CA har profileret sig selv på at være den ultimative højteknologiske konsulent, der kunne hjælpe kandidater med at vinde valg ved at designe meddelelser, der appellerer kraftigt til bestemte målgrupper. Men CA benægter nu, at man overhovedet har brugt facebookinformationer i sit arbejde.

Under den undercoverundersøgelse, som Channel 4 News har foretaget i et samarbejde med The Observer, erklærede CA’s chefer til gengæld selv, at selskabet også tilbyder et udvalg af langt mere fordækte tjenester.

Under en række møder med journalister, der udgav sig for at være repræsentanter for en velhavende srilankansk familie, der søgte politisk indflydelse, afviste CA-ledere i første omgang, at selskabet beskæftigede sig med teknikker som tilskyndelse til korruption eller anden mistænkeliggørelse.

Men efterfølgende beskrev Nix selv de beskidte tricks, som virksomheden ville være parat til at gribe til bag kulisserne for at hjælpe sine kunder.

Og da undercoverjournalisten igen ville vide, om CA kunne tilbyde efterforskning, der kunne fremskaffe mulige belastende hemmeligheder 0m rivaler, sagde Nix, at man samarbejder med tidligere spioner fra Storbritannien og Israel om at lede efter politisk snavs.

Uopfordret sagde han også, at hans medarbejdere er villige til at gøre mere end at foretage undersøgelser.

»Åh, vi gør meget mere,« sagde han over en middag på et eksklusivt hotel i London.

»Dybdeborende undersøgelser er interessante, men du skal vide, at det kan være lige så effektivt at opsøge og tale med de pågældende og tilbyde dem en aftale, der er for god til at være sand – og så få det hele videooptaget.«

Han tilføjede: »Sådanne taktikker kan være meget effektive, fordi de leverer et øjeblikkeligt videobevis på korruption.«

’Kontakter i skyggerne’

Nix skitserede et muligt scenario, hvor den administrerende direktør for Cambridge Analyticas politiske division, Mark Turnbull, ville give sig ud for at være en velhavende entreprenør, der var parat til at betale store kampagnebidrag til gengæld for at få adgang til byggegrunde.

En anden mulighed, Nix foreslog, var at fremprovokere en sexskandale.

»Send nogle piger ud til kandidatens hus, vi har masser erfaringer med den slags,« sagde han til reporteren.

»Eller på en ferie kunne vi få fat på nogle ukrainere ... forstår du, hvor jeg vil hen?«

AJOUR: Cambridge Analytics-direktør er blevet suspenderet

  • Cambridge Analytica valgte tirsdag aften at suspendere direktør Alexander Nix med øjeblikkelig virkning.
  • Selskabet iværksætter samtidig en uafhængig undersøgelse af selskabets brug af oplysninger fra Facebook, lyder det i en pressemeddelelse.
  • I pressemeddelelsen henviser bestyrelsen i Cambridge Analytica til Channel 4’s
  • undercoveroptagelser af Alexander Nix, »der ikke stemmer overens med bestyrelsens opfattelse af selskabets værdier«.

Kilde: Ritzau

Han understregede, at dette var hypotetiske scenarier, men antydede, at der var præcedens i selskabet for at bruge sådanne taktikker.

»Læg ikke for meget i det, jeg siger – jeg giver bare nogle eksempler på, hvad der kan gøres, og hvad vi har gjort.«

Hvilke konkrete episoder, han sigtede til, kom han dog ikke ind på. Han forklarede, at CA gør sig store anstrengelser for at slette alle spor efter sine aktiviteter, og lod også forstå, at dette sker ved at gøre brug af et skiftende netværk af navne og frontgrupper.

»Vi er vant til at operere gennem forskellige kontakter i skyggerne – nu ser jeg frem til at opbygge et meget langsigtet og hemmeligt forhold til jer,« sagde Nix til kilden i et første telefonopkald.

Et andet navn

CA indgår ofte kontrakter under andre selskabsnavne, således at der slet ikke efterlades optegnelser over dets involveringer, forklarede direktør for Cambridge Analyticas politiske division, Mark Turnbull, til Channel 4’s undercoverjournalist. Det sker ikke kun for at beskytte selskabet, men også for at kunne gøre arbejdet mere effektivt, tilføjede han.

»Det skal ske, uden at nogen tror, ​​at det er propaganda, for i det øjeblik de tror, at ’det her er propaganda’, bliver næste spørgsmål: ’Hvem står bag?’«

Han tilføjede: »Det kan godt være, at vi er nødt til at indgå kontrakt under et andet navn ... eller via en anden enhed med et andet navn, så der ikke findes nogen registreringer med vores navn knyttet til det her overhovedet.«

I et projekt i Østeuropa sendte firmaet ifølge Turnbull et hold, men »ingen så meget som anede, hvem de var – de tjekkede ind, gjorde deres arbejde og tjekkede ud som spøgelser,« sagde Turnbull.

’En spøg’

I henhold til Cambridge Analyticas brug af ydelser fra professionelle eksspioner fra Storbritannien og Israel sagde adm. direktør Alexander Nix: »Vi har to projekter i gang for øjeblikket, som indebærer dybdegående efterforskning af oppositionen og fremskafning af kilder ... virkelig belastende kildemateriale, som vi så kan beslutte os for, hvordan vi vil implementere i løbet af kampagnen.«

Chef for det britiske datatilsyn Elizabeth Denham fortæller til Channel 4 News, at hun tidligere på måneden officielt havde anmodet om adgang til CA’s databaser. Hun siger, at selskabet ikke var »samarbejdsvilligt«, og at hun nu vil bede en domstol om en kendelse.

»Vi har brug for at komme ind. Vi skal se på databaser. Vi skal se på servere og finde ud af, hvordan data blev behandlet eller slettet af Cambridge Analytica. Der er mange modstridende historier om disse data,« siger hun.

CA siger om Channel 4’s undersøgelse, at den indeholder falske påstande, faktuelle unøjagtigheder og afgørende væsentlige fejlkarakteristikker.

Virksomheden anklager Channel 4 for forsøg på at lokke dets medarbejdere i fælder ved at indlede samtaler om uetiske praksisser og afviser at bruge falske nyheder, honey traps, bestikkelse eller tilskyndelse til forbrydelse.

CA siger i en erklæring: »Vi afviser helt og holdent alle påstande om, at CA eller nogen af dets datterselskaber skulle anvende tilskyndelse til forbrydelse, bestikkelse eller såkaldte honey traps  ... Cambridge Analytica bruger ikke usandt materiale til noget formål.«

Konfronteret med udtalelserne om, at de skal have brugt honey trap-teknikker, siger selskabet nu: »Vores direktør gik kun ind på disse tanker som en spøg og for at indkredse, hvilke yderligere hensigter den potentielle klient kunne have.«

Selv siger Alexander Nix nu, at han misforstod situationen: »Ved at spille med i denne samtale ... rodede vi os ud i at tale om en række latterlige hypotetiske scenarier. Jeg er er godt klar over, hvordan det her må se ud … Jeg beklager dybt min rolle i mødet, og jeg har allerede undskyldt over for vores medarbejdere. Jeg burde nok have gjort mig klart, hvor vores potentielle kunde ville føre vores samtaler hen – og have afsluttet vores relation langt hurtigere.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Den ægte Dr. Evil - oplagt til den næste James Bond film.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Bjarne Bisgaard Jensen og Henrik holm hansen anbefalede denne kommentar

Uhyggeligt interessant!

Vi må finde ud af, hvordan vi beskytter vores demokratier mod den slags metoder, for der er mange andre foretagender, der tilbyder services af samme art som CA.

Morten Hillgaard

Synliggørelse af falske faktiske forhold og det at gøre faktiske omstændigheder usynlige kan vi da sandlig også herhjemme, endda på så høje niveauer, at - i hvert fald - dele af selv den fjerde statsmagt paradoksalt nok mener, at disse antidemokratiske (almenmenneskelige) metoder er helt ok for at beskytte de afgørende dele af retssystemet og magteliten. Vorherrebevar`s.