Læsetid: 1 min.

Etiopiere flygter til Kenya, efter at militæret har skudt og dræbt civile

Etiopisk militær dræber ni civile i Oromoregionen. Urolighederne har sendt en bølge af asylsøgende etiopiere til Kenya
17. marts 2018

De første etiopiske flygtninge nåede Kenyas grænse i lørdags, efter at etiopiske tropper havde skudt og dræbt ni civile og såret flere i den sydlige del af Oromoregionen. Fire dage efter havde antallet af flygtninge rundet 8.500, og kenyansk Røde Kors forventer, at tallet vil stige de kommende dage.

Siden 2015 har Oromo været præget af voldelige optøjer og demonstrationer mod den siddende regering. Flere gange har militært indgreb ført til drab på civile. Men under den blodige militæraktion lørdag var der ingen demonstrationer, skriver det Oromobaserede medie Opride.com på baggrund af øjenvidneberetninger. Oplysningerne er ikke bekræftet fra anden side.

Ifølge de regeringsvenlige statsmeider var der tale om en fejl, der skyldtes fejlen, at en militær enhed havde forkerte informationer og derfor troede, at de dræbte var militante oprørere fra organisationen Oromo Liberation Front (OLF). Den etiopiske regeringen kalder OLF en terrororganisation, og en sikkerhedsstyrke var derfor sat ind langs Etiopiens sydlige grænse i Oromoregionen.

Politisk uro i Etiopien

Protesterne er blusset op igen, efter at den etiopiske premierminister Hailemariam Desalegn i februar trak sig fra sin post. Kort efter erklærede regeringen seks måneders undtagelsestilstand i landet i et forsøg på at genvinde kontrollen over landet, skriver Financial Times.

Regeringskoalitionen består af fire regionalt og etnisk baserede partier, som er domineret af Tigrayan People’s Liberation Front. Tigreanerne er en minoritetsgruppe og udgør omkring seks pct. af den etiopiske befolkning, mens oromoerne udgør over 34 pct. og Amharaerne knap 27 pct. Protesterne i Oromoregionen hænger sammen med denne magtpolitiske fordeling, der marginaliserer de største etniske grupper i landet, skriver Reuters.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu