Læsetid: 7 min.

I EU tror de stadig på Matteo Renzi. Det gør italienerne ikke

Matteo Renzi blev betragtet som det europæiske håb, der skulle reformere Italien og genrejse landets økonomi. Men den tidligere premierministers selvtilstrækkelighed blev for meget for italienerne. Søndagens parlamentsvalg kan blive hans politiske dødsstød – eller fundamentet for et uventet comeback
Matteo Renzi blev i 2014 Italiens yngste premierminister nogensinde. »Jeg vil give jer en reform om måneden,« sagde han. Nu kæmper han for sit politiske liv.

Matteo Renzi blev i 2014 Italiens yngste premierminister nogensinde. »Jeg vil give jer en reform om måneden,« sagde han. Nu kæmper han for sit politiske liv.

Filippo Monteforte

2. marts 2018

Én vælger, der fortsat nærer tiltro til Matteo Renzis politik, er 58-årige Flavio Serra. Han kommer oprindeligt fra Torino i Norditalien, men rejste for 14 år siden til Nordjylland, hvor han driver et lille hotel. I 2017 stiftede han en dansk støtteforening for Renzis socialdemokratiske parti, Partito Democratico (PD).

Flavio Serra har fulgt det italienske parlamentsvalg tæt og kunnet betragte en splittet italiensk venstrefløj. Han mener ikke, at det er Renzi og PD’s politik, der har delt vandene blandt landets venstreorienterede.

Det er derimod Renzis personlighed.

»Der er mange, som synes godt om Renzis politiske reformer, men som mener, at han er lidt for selvglad og kompromisløs. Renzi udgjorde en trussel for de gamle ledere på venstrefløjen, som altid har siddet på magten,« siger han.

Et spørgsmål bekymrer særligt Flavio Serra frem mod valget: Udsigten til et mere EU-skeptisk Italien, hvis de mere nationalistiske og populistiske kræfter vinder magten og efterlader PD uden indflydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
Jesper Eskelund og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

EU må vel tage hvad de kan få fat på. Og når valget sår mellem en mafiøs Berlusconi og højre-anarkisten Grillos autoritære web-"demokrati" - med relationer til Casa Pound - hvad pokker skal EU så ellers gøre.

Jes Enevoldsen

Arne Lund,
Det er svært at sætte etikette på Grillos Femstjerne-bevægelse, men "højre-anarkistisk" har jeg dog aldrig hørt før. På økonomi, arbejdsmarkedspolitik, retspolitik, miljø og klima ligger de mere eller mindre til venstre. På invandrerområdet er de "uldne". - Det er korrekt,at der mangler en del intern demokrati, men medlemmerne har f.eks. haft indflydelse på valget af kanditater i modsætning til både Renzis og Berlusconis partier. Fascisterne fra CasaPound peger på La Legas Salvini (Le Pens gode ven) som leder af regeringen - bestemt ikke på FemStjerne. Hvor har du set den forbindelse?

Jan Enevoldsen - Duhar ret i noget af det, du nævner, dog ikke økonomi. Her aner M5S ikke hvad den skal gøre ved Italiens kæmpegæld, eller hvordan man får nedbragt en arbejdsløshed på 10-15 pct.
Mht. flygtninge og migranter, da følger M5S i hælene på Lega Nord og Berlusconi, og vil sparke 600.000 illegale ud af landet. Ikke noget med at bruge EU-Parlamenter til at ændre på Dublin-konventionen.
Der er et sammenfald i retorikken mellem Casa Ppund og M5S, og CP anbefaler - også - at der stemmes på M5S, foruden Lega nord og de italienske brøde.
Grillo slår om sig til både højre og venstr, og bruger en retorik, som minder om den tidlige Mussolinitid. Taler fx om politik og parlamentet som en Augias-stald, hvor der trænger til at blive muget ud I sine tale hylder han Front national, Orban og Gyldent Daggry, og i EU-Parlamentet er M5S i gruppe med UKIP og Sverigsdemokraterne.
Oveni alt dette kommer Grillos autoritære form, og mangel på evne til at lytte til andre, kritiske røster ekskluderes hurtigt, men afgørelsen sker på Grillos blog, hvor de der deltager altid er enig med ham. Der har iflg Spiegel været forlydender fremme om, at der manipuleres med afstemnings-resultaterne.
Og så fremdeles.... jeg har svært ved at se, at M5S kan ret meget andet, end at bruges til at profilere Grillo, men udrette noget praktisk politisk, det har jeg endnu til gode at se. Her håber jeg, du kan bidrage mht. hvornår M5S har taget et ansvar på sig.

Jes Enevoldsen

M5S sidder jo allerede på borgmesterposterne i bl. Rom og Torino, hvor de "tager et ansvar på sig".
At de så har vanskeligheder er ikke så overraskende, men de har faktisk udrettet noget.
De vil rulle Renzis arbedsmarkedspolitik tilbage (som også venstreudbryderne af PD). Deres nyudnævnte skygge - økonomiminister er en Keyensianer. De forslår en "borgerløn", som skal være et socialt sikkerhedsnet.
CasaPound stiller jo selv op så de anbefaler vel at stemme på sig selv? De anbefaler officielt Salvini som statsminister.
M5S anbefaler ikke at smide 600.000 ud, men det er rigtigt, at de er "uldne" i invandrerpolitikken. Dil gengæld støtter de den enkeltes rettigheder, bl.a de homoseksuelles, som CasaPound ved festlige lejligheder gennembanker.
Der mangler internt demokrati, men der fortages dog interne afstemninger med betydning. Det dusin parlamentarikere, som ikke har fulgt partiets regler om at aflevere alt til en fond som ligger over 5000 EUR/måned er blevet ekskluderet. Både PD og Berlusconis Forza Italia har mange kandidater, som er dømt i første grad eller under anklage. M5S har ingen. Grillo stiller ikke selv op og vil ikke komme til det, fordi han er dømt i et skæderi for mange år siden. - Det er rigtigt at M5S vil muge ud i parlamentet, bl.a ved at stramme kravene til kandidatenres straffeattest på linje med den de selv bruger og ved at stramme korruptionsreglerne, så ejendom erhvervet ved korruption kan konfiskeres (på linje med hvad mafia-lovgivningen siger.)
Alle partier lover så meget så ingen af dem har recepten på, hvorden den Italienske gæld bringes ned. En hvilken som helst ny regering vil selvfølgelig komme til at æde de fleste løfter.
Kunne du dokumentere at Grillo hylder Front National og Gyldent Daggry og Orban? Det gør La Lega og Fratelli d'Italia.
Jeg ville ikke stemme M5S, hvis jeg kunne, men jeg kan slet ikke genkende dit billede af bevægelsen.