Læsetid: 8 min.

I Europas sidste urskov er aktivister og EU-dagbøder det eneste, der kan standse Polens træfældning

I juli sidste år pålagde EU-domstolen de polske myndigheder at stoppe træfældningen i Europas sidste urskov, og efter måneders trods er skovhugsten nu midlertidigt ophørt. Men de aktivister, der har bosat sig i Bialowiezaskoven, bliver, til de er overbevist om, at hele skoven er reddet
Siden maj 2017 har aktivisterne i urskoven stået for 30-40 blokader af de polske skovmyndigheders træfældningsmaskiner. På billede ses en aktivist, der har lænket sig fast til et af træerne.

Siden maj 2017 har aktivisterne i urskoven stået for 30-40 blokader af de polske skovmyndigheders træfældningsmaskiner. På billede ses en aktivist, der har lænket sig fast til et af træerne.

Grzegorz Broniatowski/Greenpeace Poland

21. marts 2018

»I Bialowiezaskoven er der noget særligt, der med det samme rører dit hjerte. Hele det europæiske kontinent er blevet civiliseret. Alt det tidløse er væk, men når man træder ind i urskoven, møder man et skønt kaos drevet af naturen, som man aldrig havde forestillet sig kunne eksistere,« siger polske Joanna Pawluskiewicz. 

For otte måneder siden flyttede hun ud i Europas sidste bevarede urskov, Bialowiezaskoven, der er mere end 10.000 år gammel og ifølge UNESCO strækker sig over et område på 1.419 kvadratkilometer mellem Polen og Hviderusland. Skoven huser Europas største population af bisonokser samt ulve og losser – og så er den truet af den polske træfældningsindustri.

I juli sidste år pålagde EU-Domstolen Polen omgående at stoppe træfældningen, der strider mod EU’s fælles regler om naturbeskyttelse. Men det valgte de polske skovmyndigheder at ignorere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Dina Hald
 • Jens Christensen
 • Carsten Munk
 • Ruth Gjesing
 • Lars Bo Jensen
 • Maria Francisca Torrezão
 • Erik Nissen
 • Niels Duus Nielsen
 • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Jens Christensen, Carsten Munk, Ruth Gjesing, Lars Bo Jensen, Maria Francisca Torrezão, Erik Nissen, Niels Duus Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vorherrebevares. Det er arealmæssigt kun en lille skov. Lad den være. Men der er åbenbart ingen nåde.

Bénédicte Sales

Skoven er helt unik. Jeg var der i 1992, hvor man ikke kunne besøge den uden en guide. Det lykkedes mig alligevel at komme derind alene. At gå i den skov er som at træde ind i Grimms eventyr. Godt at nogen kæmper for dens bevarelse.

Eva Schwanenflügel, Alf Bjørnar Luneborg, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Niels K. Nielsen, Niels Roed, Vibeke Hansen, Carsten Munk, Mogens Holme, Andreas Lykke Jensen, Kim Houmøller, Ole Kristensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Hvorfor har Søren Espersen ikke allerede udsendt en bandbulle mod EU, der knægter Polens ret til selv at bestemme i eget hus?
Og hvad mener EL? Er det her noget, EU skal blande sig i, eller skal EU holde sig væk?

Jeg er dybt taknemmelig for, at der findes mennesker som folkene bag Bialowieza-urskovens bevarelse. Venter spændt på EU-Domstolens afgørelse omkring træfældningen; spørgsmålet er, hvad man kan bruge den til - det hidtidige forløb taget i betragtning.

Eva Schwanenflügel, Alf Bjørnar Luneborg, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Arne Lund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lone Lillemark

Tjek lige Rumæniens vilde skove, de var for få år siden langt de største vilde skove i Europa.
Der fældes dog også voldsomt og ulovligt.