Læsetid: 5 min.

»Jeg blev født under Putin, jeg har levet mit liv under Putin, og det er, som om jeg vil dø under Putin«

De unge russere har været meget synlige ved de seneste års protester i Rusland. Noget er ved at ske. Men ikke nødvendigvis dét, som oppositionen havde håbet på
Op mod 100.000 demonstranter gik på gaden den 12. juni 2017 i 150 russiske byer. Omsider var ungdommen gået ind i russisk politik, lød det i kremlkritiske medier. Her er det aktivisten Ilya Yashin, som føres bort af politiet.

Op mod 100.000 demonstranter gik på gaden den 12. juni 2017 i 150 russiske byer. Omsider var ungdommen gået ind i russisk politik, lød det i kremlkritiske medier. Her er det aktivisten Ilya Yashin, som føres bort af politiet.

Evgeny Feldman

16. marts 2018

Ruslands liberale opposition kunne næsten ikke få armene ned i dagene efter 26. marts 2017. Oppositionslederen Aleksej Navalnij havde lokket næsten 150.000 russere på gaden i 82 russiske byer over hele landet, og det var ikke kun de sædvanlige intellektuelle og studerende, der mødte op. Der var også 16-17-årige russere, der råbte slagord som:

»En præsident er garant for forfatningen, Putin er garant for korruptionen.«

Knap tre måneder senere var billedet det samme, da op mod 100.000 den 12. juni gik på gaden i 150 russiske byer.

Omsider var ungdommen gået ind i russisk politik, lød det i kremlkritiske medier, unge, der i modsætning til deres forældre og bedsteforældre ikke sammenlignede alting med de kaotiske 1990’ere, men var født under Putin, vokset op under Putin og holdt regimets officielle retorik op mod den virkelighed, de levede i.

Alene mellem demonstrationerne i marts og juni 2017 skete der ifølge sociolog Ljubov Borusjak et skred i de unges politiske holdninger. Umiddelbart efter martsdemonstrationerne var der en generel følelse af uretfærdighed, af at noget ikke var, som det burde være.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Aagaard
Toke Kåre Wagener, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Havde set frem til en begavet tema-serie om Rusland, men resultatet af Inf's anstrengelser har til dato ligget et godt stykke under mine bundforventninger. Hvem bliver fx oplyst og berigetaf et indlæg af den svenske forsvarsminister, som i fuld alvor argumenterer for, at Krim-befolkningens fravalg af (det halvfascistiske fallitbo) Ukraine udgør en direkte militær trussel mod Svensk landområde, og at Sverige derfor - ligesom NATO - må opruste kraftigt! Ifølge min globus er det Ruslands grænse, der er rykket kraftigt østpå, bort fra Sverige, hvis man sammenligner med tiden før 1990. Prøv i stedet at forklare, hvorfor Kalmar og Luleå er truet af russisk aggression, nu hvor der står NATO-kamptropper i alle de lande, der før var Sovjets allierede eller ligefrem var en del af USSR?
Sandelig et velvalgt tema-indlæg. Og er det strengt nødvendigt at køre derudad med alle de fortærskede Putin-klicheer. Manden i Kreml, der pt er skyld i rundt regnet alt ondt i verden, er nu, iflg. Inf. også blevet gjort til ejer af en losseplads! Så sandt som det står skrevet. Er det virkeligt udslag af Infs journalistfaglige ambition? Overlad da den slags trygt til Berlingeren. Det gør de måske endda bedre? Jeg har for nogen tid siden opsagt mit abonnement og den beslutning er jeg kun blevet bekræftet i.
Forfatteren Peter Freuchen, en modig mand, der turde gå imod flertallets hovedløse følgen med lemmingestrømmen, udtalte i 1948, at "Det er blevet en religion, at man skal hade russerne".

Povl Jensen, Jens Bryndum og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar