Læsetid: 9 min.

Holland har fået en ny Geert Wilders med en bred politisk appel

Opbakningen til Geert Wilders er dalet markant siden sidste års hollandske valg, men en ny nationalkonservativ indvandrerkritiker er med kometfart fløjet frem på den yderste højrefløj. Med Chopin, charme og tilbagestrøget hår ser den 35-årige partileder Thierry Baudet sig selv som Hollands næste premierminister
Thierry Baudet stiftede partiet Forum voor Democratie (FvD) i 2016. Siden er det gået stærkt. For et år siden vandt FvD to ud af parlamentets 150 sæder, men taler meningsmålingerne sandt, vil mere end hver tiende hollænder i dag stemme på partiet.

Thierry Baudet stiftede partiet Forum voor Democratie (FvD) i 2016. Siden er det gået stærkt. For et år siden vandt FvD to ud af parlamentets 150 sæder, men taler meningsmålingerne sandt, vil mere end hver tiende hollænder i dag stemme på partiet.

Vincent Jannink

23. marts 2018

Vælgermødet i en sejlklub i Amsterdam er få minutter gammelt, da Thierry Baudet finder sin iPhone frem fra habitjakkens inderlomme. Mobilen panorerer med en trænet hånd hen over tilhørerne, der sidder på stolerækkerne foran ham. Den 35-årige partileder opfordrer de fremmødte til at gøre det samme. Sekunder efter tager en skov af lysende skærme fra mobiltelefoner sigte på partistifteren på scenen. Klik.

»Husk hashtag FvD, når du uploader dit billede på Facebook,« formaner Thierry Baudet med et grin ned i mikrofonen.

Forum voor Democratie (FvD) har gjort kometkarriere, siden Thierry Baudet stiftede partiet i september 2016. For et år siden vandt FvD kun to ud af parlamentets 150 sæder, men taler meningsmålingerne sandt, vil mere end hver tiende hollænder i dag stemme på partiet. Vælgerne tiltrækkes fra både premierminister Mark Ruttes liberale VVD og Geert Wilders Frihedsparti. Sidstnævnte kan endda, efter ti år på tronen som den yderste højrefløjs bastion, blive overhalet af sin unge rival.

Francesca Arterni stemte ved sidste parlamentsvalg på Wilders og er skeptisk over for islam. Men Wilders er blevet for grovkornet til hende. Det gav sig selv at skifte til FvD, forklarer hun over et glas hvidvin til vælgermødet i Amsterdam:

»Jo, vi har mange bekymringer om radikalisering og indvandring. Thierry Baudet er ikke bange for at tale om problemerne, men det er mere nuanceret. Han vil ikke eliminere muslimer, men påpege, at der er problemer,« siger hun.

Onsdag i denne uge bestod Thierry Baudet og FvD den næste store test i partiets korte historie, da der var valg til Hollands godt 300 kommuner. Amsterdam var det eneste sted, det unge parti stillede op, og det fik tre ud af 45 sæder i hovedstaden, noget, Wilders aldrig er lykkedes med. Amsterdam er nemlig kendt for at have en politisk kultur og befolkning, der er overvejende venstreorienteret. Wilders har fravalgt at stille kandidater op i Amsterdam, fordi anstrengelserne med stor sandsynlighed ville være forgæves og ydmygelsen for stor.

Frontfiguren selv er en intellektuel showman, der blæser til kamp mod islam og den politiske elite, som ifølge Thierry Baudet er mere optaget af at beholde magten end at handle i folkets tjeneste. På hans kompas i øst og vest peger nålen henholdsvis på Putin og Trump. Men sammen med Østrigs nye konservative kansler Sebastian Kurz og vinderen af det italienske valg, Luigi De Maio fra Femstjernebevægelsen, ligner Thierry Baudet konturerne af et europopulistisk ungdomsoprør, der kan få en afgørende rolle for EU’s fremtid, mener politiske iagttagere.

Kontrast til Wilders

Paradoksalt nok er Thierry Baudet et produkt af den elite, han beskyder. Han har studeret jura, historie og politisk filosofi, udgivet seks bøger og taler flere sprog flydende. Når Baudet slapper af, skriver han poesi eller spiller Chopin på sit piano.

Derudover er partilederen altså også typen, der skamløst beder godt 250 tilhørere om simultant at uploade fotos med ham i hovedrollen under et vælgermøde i en sejlerklub. Går man tilbage i fotoarkiverne, slår hans selviscenesættelse også ud. Den i øvrigt talentfulde pianist ynder at blive portrætteret med alvorsfuld mine liggende oven på eller siddende bag tangenterne på blankpolerede pianoer. Og da han første gang skulle tale i parlamentet, indledte han naturligvis på latin.

Især de unge føler, at han taler til dem, og sociale medier har spillet en central og strategisk rolle i valgkampen. Så meget, at hollandske medier har spekuleret i, om et samarbejde med det aktuelt skandaleramte Cambridge Analytica kunne være en del af forklaringen på partiets fremmarch. Det afviser FvD. Helt almindelige midaldrende hollændere bakker også op om den flamboyante partileder med det tilbageredte, mørkebrune hår.

»Han er enormt charmerende og virkelig godt selskab til en middag. Han er en kontrast til Wilders, der kun tilbyder et formørket verdensbillede uden skyggen af håb eller udveje. Thierry Baudet er nærmest den her glade, nationalistiske renæssancefigur, der vil beskytte det veloplyste Europa mod islam og magter udefra,« fortæller Thijs Broer, som er politisk redaktør for det hollandske ugemagasin Vrij Nederland.

Thierry Baudet

  • Thierry Henri Philippe Baudet (35) er en hollandsk politiker, jurist og historiker, som er opvokset i Amsterdam.
  • Han er partileder for det politiske parti Forum voor Democratie (FvD), som han også stiftede.
  • Partiet har to sæder i det hollandske parlament, hvor Baudet betrider det ene.
  • Baudet er indvandrerkritisk og kæmper for, at Holland kapper båndene til EU.
  • Han har sagt, at hans politiske standpunkter især er formet af to begivenheder i hans opvækst: 9/11 og mordet på den hollandske nationalkonservative politiker Pim Fortuyn.

I december 2017 blev Thierry Baudet af den offentlige hollandske tv-kanal NPO 1 kåret som årets politiker. 39 procent af stemmerne fandt det »stærkt«, at Baudet kom fra ingenting og endte med to sæder i parlamentet ved sidste valg. De beundrede ham også for, at partiet vokser i meningsmålinger, og lovpriste ham for hans »verbale styrke, friske fremtoning og nye budskaber«.

»Han insisterer på, at en pianist skal spille Chopin til kongresmøder, og han står i det hele taget ved sine særheder. Vælgerne elsker ham for det. Premierminister Mark Rutte er også glad for klassisk musik, men det er aldrig noget, han vil skilte med. De etablerede politikere har lært, at de for alt i verden skal være folkelige. Så hellere blive set ved en fodboldkamp end en klassisk koncert. I Thierry Baudets tilfælde har det vist sig, at vælgerne faktisk sætter pris på lidt karakter,« siger Thijs Broer.

Wilders nedtur

Men det er ikke kun charme, der har banet vejen for lovende meningsmålinger til FvD, mener Claes De Vreese, der er professor i politisk kommunikation ved Amsterdam Universitet. For at forstå Baudets succes må man også kigge på Wilders nedtur.

»For det første er nyhedsværdien omkring Wilders forsvundet. Han var ikke helt det, man havde håbet på ved valget i 2017. Han kunne ikke forlænge narrativet, der startede med Brexit, fortsatte med Trump, og som skulle kulminere med, at også kontinentaleuropæiske partier sluttede sig til højrebevægelsen. Derudover har Wilders retorik nok også været for hård og stødt de nationalkonservative vælgere fra sig, som så har fundet et nyt sted at være med FvD.«

I november 2017 ville Wilders arrangere »islamsafari« i Molenbeek-kvarteret i Bruxelles, og hans valgvideo til kommunalvalget med bloddryppende bogstaver og budskabet om, at islam er dødelig, er for nogle over grænsen.

Andre vælgere, som Monica Francisca, kommer fra venstrefløjen. Efter en periode, hvor hun følte sig politisk hjemløs, trådte Thierry Baudet ind på den politiske scene, fortæller hun.

»I dag er den politiske elite venstreorienteret. Det er dem, der sidder på magten og pengene i Holland. De har glemt at kæmpe for deres idealer. Jeg er meget enig med Thierry Baudet i, at vi skal gentænke det politiske system og have direkte demokrati med folkeafstemninger. Der er for mange skjulte dagsordener. De etablerede politikere dækker over hinanden og er korrumperede,« siger Monica Francisca.

Børnesygdommene

Det er nærmest en grundregel, at der bliver slået skæverter, når nye partier skyder frem. FvD har også haft sin andel. Eksempelvis da Baudet mødtes med den amerikanske nationalist Jared Taylor på et hotelværelse i Amsterdam.

Jared Taylor bliver betragtet som ideologen bag alt-right-bevægelsen, der nyder opbakning fra højreekstremister, Ku Klux Klan og den nynazistiske fængselsbande Aryan Brotherhood. Gruppen tror på den hvide mands overlegenhed og frygter, at den hvide race er i fare for at uddø. Baudet endte med at sige, at han ikke nødvendigvis var enig med Taylor, men at han var nysgerrig efter at høre hans betragtninger.

Den politiske armlægning internt i partiet har også givet anledning til mediebevågenhed. To højtstående medlemmer blev for nyligt ekskluderet, fordi de ifølge en pressemeddelelse fra FvD forsøgte at kapre partiet. Selv siger de ekskluderede medlemmer, at de blot forsøgte at bidrage med lidt politisk erfaring.

Endelig er der historien om en profileret byrådskandidat, der i begyndelsen af marts blev presset til at trække sit kandidatur tilbage. I en WhatsApp-chat havde Yernaz Ramautarsing nemlig bakket op om, at rettigheder til homoseksuelle gør samfundet dummere.

At FvD kun koncentrerede sig om hovedstaden ved det netop overståede kommunalvalg, handler om, at partiet vil kontrollere tropperne, mener professor i politisk kommunikation Claes De Vreese.

»Man har formentlig skelet til de store udfordringer, Wilders har haft. Hans Frihedsparti har været plaget af landsbytosser, der ikke var screenet godt nok på, hvad de har sagt, før de blev opstillet som kandidater. I nye bevægelser og partier er det meget sværere at holde kontrol med, hvad der sker. Derfor er det et sikkert og strategisk valg for FvD kun at være med ét sted. Det er så hovedstaden, hvor man samtidig får mest mulig profilering,« siger han.

Medie-politiker

Men hvad får de hollandske vælgere så, når de stemmer på Thierry Baudet? Sandheden er, at Baudets sæde ofte står tomt, når parlamentet mødes i Haag for at diskutere og forhandle politik. Heller ikke afstemninger føler han sig synderligt forpligtet til at deltage i.

»Han dukker simpelthen ikke op, og når han gør, er det mest for at tale med pressen. 20 minutter senere er han væk igen. Hans parti har mærkesager, men det er en stor, sort boks, hvordan disse skal finansieres eller praktisk gennemføres. Det er ganske symptomatisk for Baudet. Når vi ser på hans baggrund, har han det med at blive distraheret. Han har eksempelvis aldrig gennemført sin ph.d.-afhandling. Det kan være, at han slet ikke er i hollandsk politik om et eller to år. At han er rykket videre til noget andet,« siger politisk redaktør Thijs Broer.

De politiske modstandere er da også begyndt at skose pressen for at give Baudet for meget ukritisk taletid, når han finder på nye mediestunts. Som eksempelvis den opfordring, han sendte afsted til sine partifæller to dage inden valget. Han fornemmede, at der kunne være behov for selvbestaltede valgobservatører på valgstederne i Amsterdam. Hvis man havde noget mistænkeligt at berette, ville der blive taget notat til partiets valgfest onsdag aften.

Det er den slags udtalelser, der får politiske modstandere til at kalde Thierry Baudet for en større populist end Geert Wilders. Men det er for tidligt at sige, hvem der er den største populist af de to, siger Claes de Vreese. Begge bruger dog den klassiske populisthåndbog:

»De siger, de repræsenterer folket, uden dog at beskæftige sig nærmere med, hvem det er. Som repræsentanter for folket er de oppe imod en korrupt og dårligt fungerende magtelite, som har siddet der alt for længe. Og så har begge partier også defineret islam som en af de største trusler, den vestlige verden står over for.«

»Hvornår vi har magten?«

Vælgermødet i sejlklubben er forbi, og Thierry Baudet tilbyder bogsignering og selfies til sine vælgere. Især unge som 20-årige John Bakker står i kø. Lettere overstadig slynger han et tørklæde med partiets logo og navn om halsen og forklarer, at han har støttet Thierry Baudet, siden dengang Forum voor Democratie kun var en politisk tænketank. Adspurgt hvilke af partiets hjertesager, han går mest op i, har han ikke lige et rede svar på hånden. Men:

»Det er, som om Thierry siger de ting, jeg tænker.«

Ser Baudet overhovedet sig selv som populist, spørger Information, da køen er tyndet ud:

»Det afhænger af din definition af populisme. Hvis det betyder, at vi repræsenterer majoriteten i folket, så tager jeg det som en kompliment. Hvis populisme betyder, at man udsteder billige garantier og ikke har en bagvedliggende seriøs politisk idé, så mener jeg slet ikke, vi er populister,« siger Thierry Baudet.

– Nu er I repræsenteret i både byråd og parlamentet. Hvor står partiet om tre år?

»Jeg tror, at vi inden for de næste år har regeringsmagten. Om to eller tre år. Om et år har vi regionalvalg, og så vil vi opnå et flertal i senatet og sætte parlamentet skakmat. Til den tid vil Rutte finde en undskyldning og fordufte til sine kammerater i EU. Hvornår vi har magten? Et god bud er september 2019.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sammenlignet med ham, så ligner Tulle en renskuret bondeknøs.
Baudet minder om Østrigs Sebastian Kurz - det er åbenbart ved at være in hos de der unge halvsmarte akademiker-typer, at placere sig helt ude på højrefløjen.