Læsetid: 1 min.

Indiens økonomi vokser igen hurtigere end Kinas

Efter et styrtdyk i den indiske BNP-vækst i første halvdel af 2017 har landet oplevet en markant BNP-stigning i årets sidste kvartal
10. marts 2018

Indiens økonomi oplevede en stigning i BNP-vækst fra 6,5 procent i tredje kvartal af 2017 til 7,2 procent i fjerde kvartal. Med denne stigning overhalede Indiens BNP-vækst den kinesiske, der til sammenligning lå på 6,8 procent i perioden.

De seneste BNP-tal indikerer en klar styrkelse af den indiske økonomi, der oplevede et drastisk fald i den første halvdel af 2017, hvor BNP-væksten faldt til et treårigt lavpunkt på 5,7 procent. Samtidig er BNP-stigningen en tilbageerobring af landets økonomiske førerplads i forhold til den kinesiske økonomi, som landet, på grund af to økonomiske reformer foretaget af premierminister Narenda Modi, har sakket efter de sidste 12 måneder.

I november 2016 vaklede den indiske økonomi, efter at de indiske myndigheder gjorde to af de indiske pengesedler ugyldige. I Indien foregår 98 procent af de økonomiske transaktioner kontant, og 500 og 1000 rupeen, som Narendi Modi ifølge CNN erklærede for »værdiløse stykker papir«, udgjorde 86 procent af alle kontanter i omløb.

I juli 2017 indførte de indiske myndigheder et nyt skatteeftersyn, der resulterede i, at yderligere 3,4 millioner virksomheder blev registreret i det nationale skattesystem, som i forvejen indeholder 6,5 millioner skattebetalende virksomheder. Det førte til et uroligt finansmarked, der lige skulle vænne sig til det nye regime.

Men nu ser det lysere ud for den indiske økonomi, der ifølge Den Internationale Valutafond forventes at vinde yderligere terræn i forhold til Kinas økonomiske vækst, med en estimeret BNP-vækst på 7,4 procent i 2018.

Det seneste forsøg på at gøre skattesystemet mere simpelt betyder, at Indien snart »kan glemme sine økonomiske bekymringer«, udtalte Priyanka Kishore, økonom hos Oxford Economics til CNN.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu