Læsetid: 3 min.

Efter det italienske valg kan vi vinke farvel til endnu et europæisk socialdemokrati

Italiens regeringsparti siden 2013, det socialdemokratiske PD, er i knæ efter weekendens parlamentsvalg. De første analyser over vælgerbevægelser viser, at PD har tabt kampen om de arbejdsløse vælgere i syd og de migrationskritiske vælgere i nord
Italiens forhenværende premierminister Matteo Renzi, der har meddelt, at han træder tilbage Partito Democraticos (PD) leder.

Italiens forhenværende premierminister Matteo Renzi, der har meddelt, at han træder tilbage Partito Democraticos (PD) leder.

Riccardo Antimiani

7. marts 2018

Flere europæiske socialdemokratier har de seneste år lidt store nederlag ved nationale parlamentsvalg. Søndagens valg i Italien blev ingen undtagelse, og dagen derpå bebudede partiets formand og landets forhenværende premierminister, Matteo Renzi, at han vil træde tilbage som Partito Democraticos (PD) leder »så snart, der er dannet en ny regering«.

Da Renzi overtog magten i 2014, lovede han »en reform om måneden« for at genoprette den skrantende italienske økonomi. Reformiveren skabte intern splittelse i PD og venstrealliancen, hvorfor flere mindre venstrefløjspartier og medlemmer af PD i protest valgte at forlade Renzi og stifte socialistpartiet Liberi e Uguali (LeU). Af samme grund har flere iagttagere af italiensk politik fokuseret på den interne splittelse på venstrefløjen som den primære årsag til PD og Renzis deroute.

Men den analyse holder ikke længere, mener professor ved det samfundsvidenskabelige institut på Genovas Universitet Mara Morini.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu