Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 12: Aldrig er der udledt flere drivhusgasser end i 2017

Til gengæld er flere retssager på vej i USA imod verdens største private olieselskaber
Udland
24. marts 2018

Flere retssager imod ’big oil’

I denne uge begyndte de indledende høringer ved byretten i San Francisco forud for en eventuel retssag anlagt af de amerikanske byer San Francisco og Oakland imod fem af verdens største private olieselskaber Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhillips, Royal Dutch Shell og BP.

De to bystyrer kræver, at olieselskaberne holdes økonomisk ansvarlige for skader forårsaget af klimaforandringerne, fordi selskaberne længe har været vidende om sammenhængen mellem afbrænding af fossile brændstoffer og den globale opvarmning.

Olieselskaberne mener omvendt, at byretsdommer William Alsup bør afvise sagen. Det begrundes delvist med, at det er de amerikanske politiske myndigheder, der afgør, hvor meget CO2 der må udledes. Ikke domstolene.

En eventuel retssag i San Francisco vil ikke være den første af sin slags i USA. New York og flere californiske kommuner har allerede anlagt sag imod samme selskaber.

2017 blev endnu et rekordår

Efter tre års stagnation steg den globale udledning af CO2 sidste år med 1,4 procent. Dermed blev 2017 nyt rekordår målt på de samlede udledninger af CO2, der sidste år nåede op på historiske 32,5 gigaton.

Det skriver det Internationale Energiagentur, IEA, i deres seneste Global Energy & CO2 Status Report – The latest trends in energy and emissions in 2017.

Stigningen, der svarer til udledningerne fra 170 millioner biler, skyldes hovedsageligt tre faktorer: Dels at den globale økonomi steg med 3,7 procent, dels at priserne på fossile brændstoffer faldt, og dels at det går langsommere end planlagt med at energieffektivisere globalt, skriver det Internationale Energiagentur, IEA.

Det går hurtigere og hurtigere

Leder af FN’s miljøorganisation (UNEP) i Bruxelles, Thierry Lukas, advarer i et interview med Euractiv.com om, at udviklingen i de globale klimaforandringer ikke er lineær, men accelererende. Konsekvenserne bliver derfor hele tiden voldsommere.

Det skyldes, at mange forskellige faktorer i naturen påvirker og gensidigt forstærker hinanden. Som når stigende temperaturer tør permafrosten op, og gamle deporter af den meget kraftige drivhusgas metan frigives.

»Man skal huske på, at udviklingen ikke er lineær. Der vil være et tipping point, når det kommer til faktorer som udslip af metangas,« siger Thierry Lukas til Euractiv.com.

Stigende mangel på vand

Den globale vandmangel, der skyldes klimaforandringerne, vil i 2050 være så omfattende, at den sandsynligvis vil medføre flere konflikter og krige, advarer FN’s organisation for vand, UN-Water, i deres årlige statsrapport.

Ifølge FN vil mellem 4,8 og 5,7 milliarder mennesker i 2050 leve i områder med mangel på vand i mindst en måned om året. I dag lever 3,6 milliarder i områder med mangel på vand i mindst en måned om året. Også antallet af mennesker, der årligt vil opleve oversvømmelser, vil stige fra 1,2 til 1,6 milliarder mennesker i 2050, hvor den globale befolkning vil være vokset til omkring ti milliarder, skriver The Guardian.

Og mange flere flygtninge

Verdensbanken advarer i en ny rapport om, at »klimaforandringerne er blevet en af de primære årsager til flugt«, og at antallet af mennesker drevet på flugt som følge af ændrede klimatiske forhold derfor vil stige markant de kommende år.

I rapporten har Verdensbanken lavet prognoser for henholdsvis Latinamerika, det sydlige Asien og Afrika syd for Sahara, der viser, at hvis ikke klimaforandringerne bremses brat inden for få år, vil storme, tørke og havstigninger tvinge op mod 140 millioner mennesker på flugt internt i regionerne.

Men sig ikke ordet

Det har skabt stor debat, at det amerikanske katastrofeberedskab, Federal Emergency Management Agency (FEMA), i deres kommende fireårsplan har valgt helt at undlade brugen af – og alle referencer til – ordet ’klimaforandringer’.

I strategiens gennemgang af nationale trusler nævnes, at det må forventes, at udgifterne til katastrofer vil stige på grund af flere naturkatastrofer, men ikke at årsagen skulle være klimaforandringerne.

Tværtimod er global opvarmning, stigende vandstand og klimaforandringer ikke længere nævnt som »umiddelbare trusler« ligesom eksempelvis terrorisme og cyberkriminalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man læser helt rigtigt:
”Stigningen, der svarer til udledningerne fra 170 millioner biler, skyldes hovedsageligt tre faktorer: Dels at den globale økonomi steg med 3,7 procent, dels at priserne på fossile brændstoffer faldt, og dels at det går langsommere end planlagt med at energieffektivisere globalt, skriver det Internationale Energiagentur, IEA.”

Men man gemte noget:
Tyskland nedlægger A-kraft og øger udledningen af CO2
Østrig, sammen med dem der lever af grønne tilskud, prøver at standse engelsk A-kraft.

Der er meget store økonomiske fordele ved at blive DEFINERET som grøn.
OG
”De Grønne” lægger stort præs på mange lande for at - - -
NU
Må vi leve med konsekvenserne.