Læsetid: 4 min.

Efter kanonvalg i Italien overvejer Femstjernebevægelsen at tage regeringsansvar

Komikeren Beppe Grillos systemkritiske protestparti fortsætter med at tiltrække nye vælgere. Ved søndagens valg blev det Italiens største parti med næsten en tredjedel af stemmerne. Valgets andet sejrherre blev indvandrerfjendtlige Lega, der nåede op på 17 pct. og derved overhalede Berlusconis parti Forza Italia
Komikeren Beppe Grillos systemkritiske Femstjernebevægelse blev det absolut største parti ved valget med omtrent 32 pct. af stemmerne. Det er en forbedring på 7 procentpoint i forhold til det sidste valg i 2013.

Komikeren Beppe Grillos systemkritiske Femstjernebevægelse blev det absolut største parti ved valget med omtrent 32 pct. af stemmerne. Det er en forbedring på 7 procentpoint i forhold til det sidste valg i 2013.

Simone Arveda

4. marts 2018

Protestpartiet Femstjernebevægelsen fik et kanongodt resultat i det italienske parlamentsvalg søndag, og flere af dets repræsentanter varslede fra hovedkvarteret i et hotel i det velhavende Rom-kvarter Parioli, at det for første gang i sin ti år lange historie er rede til at tage regeringsansvar.

»Vi er umulige at komme udenom,« konstaterede parlamentsmedlem Alfonso Bonafede fra Femstjernebevægelsen triumferende.

Komikeren Beppe Grillos succesrige, webbaserede parti blev det absolut største med omtrent 32 pct. af stemmerne. Det er en forbedring på 7 procentpoint i forhold til det sidste valg i 2013. Partiets kandidat til statsministerposten, Luigi di Maio, undlod at udtale sig om resultatet natten til mandag.

Men Femstjernebevægelsen vinder ikke nok mandater til at danne regering uden en koalitionspartner, og ingen af de andre partier – bortset fra det lille venstrefløjsparti Liberi e Uguali (Frie og Lige) med kun 3-4 pct. af stemmerne – har udtrykt interesse i at samarbejde med det systemfjendtlige protestparti. De to partiers samlede mandattal vil næppe bringe dem i mål.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
Erik Karlsen, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Riis

De burde have 1 lovgivende forsamling, valgt ved proportionel repræsentation, uden spærregrænse, og den burde udpege hver enkelt minister.