Læsetid: 4 min.

Efter kanonvalg i Italien overvejer Femstjernebevægelsen at tage regeringsansvar

Komikeren Beppe Grillos systemkritiske protestparti fortsætter med at tiltrække nye vælgere. Ved søndagens valg blev det Italiens største parti med næsten en tredjedel af stemmerne. Valgets andet sejrherre blev indvandrerfjendtlige Lega, der nåede op på 17 pct. og derved overhalede Berlusconis parti Forza Italia
Komikeren Beppe Grillos systemkritiske Femstjernebevægelse blev det absolut største parti ved valget med omtrent 32 pct. af stemmerne. Det er en forbedring på 7 procentpoint i forhold til det sidste valg i 2013.

Komikeren Beppe Grillos systemkritiske Femstjernebevægelse blev det absolut største parti ved valget med omtrent 32 pct. af stemmerne. Det er en forbedring på 7 procentpoint i forhold til det sidste valg i 2013.

Simone Arveda

4. marts 2018

Protestpartiet Femstjernebevægelsen fik et kanongodt resultat i det italienske parlamentsvalg søndag, og flere af dets repræsentanter varslede fra hovedkvarteret i et hotel i det velhavende Rom-kvarter Parioli, at det for første gang i sin ti år lange historie er rede til at tage regeringsansvar.

»Vi er umulige at komme udenom,« konstaterede parlamentsmedlem Alfonso Bonafede fra Femstjernebevægelsen triumferende.

Komikeren Beppe Grillos succesrige, webbaserede parti blev det absolut største med omtrent 32 pct. af stemmerne. Det er en forbedring på 7 procentpoint i forhold til det sidste valg i 2013. Partiets kandidat til statsministerposten, Luigi di Maio, undlod at udtale sig om resultatet natten til mandag.

Men Femstjernebevægelsen vinder ikke nok mandater til at danne regering uden en koalitionspartner, og ingen af de andre partier – bortset fra det lille venstrefløjsparti Liberi e Uguali (Frie og Lige) med kun 3-4 pct. af stemmerne – har udtrykt interesse i at samarbejde med det systemfjendtlige protestparti. De to partiers samlede mandattal vil næppe bringe dem i mål.

Det grumsede valgresultat kaster Italien ud i en type politisk krise, landet har gennemlevet utallige gange siden Anden Verdenskrig. I den første republik fra 1948 til 1994 var de kristelige demokrater med i alle regeringer, men der fandt konstant regeringsrokader sted, idet partiet bestod af mange indbyrdes stridende fraktioner. I 1970’erne og 1980’erne regerede kristelige demokrater og socialistpartiet i koalition i flere perioder.

I Italiens anden republik, der startede efter mordene på to antimafiadommere i 1992 og oprulningen af en gigantisk korruptionsskandale kaldt Rene Hænder, blev et flertal af partierne enige om at erstatte det proportionale valgsystem med en metode, der til forveksling ligner den britiske first-past-the-post, altså flertalsvalg i enkeltkredse.

Dette valgsystem – der præmierer det største parti eller valgforbund med et flertal i parlamentet – har bragt mere politisk stabilitet og længere regeringsperioder. Men en anden valgmetode vedtaget i 2017 og benyttet for første gang ved dette valg, kan igen resultere i politisk handlingslammelse. Det giver nemlig en relativ lille præmie, i form af ekstra mandater, til det største parti eller valgforbund.

Inden valget var det en udbredt vurdering blandt politiske iagttagere, at centrumhøjrekoalitionen anført af tv-kongen og den tidligere premierminister Silvio Berlusconi havde en hæderlig chance for at vinde et flertal af pladserne i parlamentets to kamre under det nye valgsystem. Men intet tyder på, at koalitionen når op på de nødvendige 40 pct. af stemmerne for at danne regering alene.

Tværtimod projiceres centrumhøjrekoalitionen til at få 35-36 pct. af stemmerne. Hvis de tre partier i alliancen – nemlig Berlusconis Forza Italia, Matteo Salvinis Lega og Giorgia Melonis Fratelli d’Italia – overholder deres musketéred om at stå sammen og gå efter regeringsmagten, bliver de nødt til at finde endnu en partner blandt de øvrige partier.

Men denne potentielle partner eksisterer ikke.

Lega'en vil lede

Centrumhøjrekoalitionen scorede faktisk en betydelig større stemmeandel end ved sidste valg i 2013 (29 pct.), nemlig 6-7 procentpoints mere. Indenfor koalitionen tabte Berlusconis Forza Italia stemmer til Lega, der i går stod til at vinde 17 pct. (2013=4 pct.). FI kunne kun regne med 14-15 pct. – en stor skuffelse for Berlusconi.

Hermed bliver Lega’en det største parti i valgforbundet, hvilket i henhold til en aftale mellem de tre partier betyder, at Matteo Salvini bliver deres kandidat til premierministerposten.

En regeringskoalition mellem centrumhøjre og Matteo Renzis socialliberale Partito Democratico (PD) anses på forhånd at være udelukket. PD har sin oprindelse i Italiens gamle kommunistparti og vil under ingen omstændigheder være i stue med Giorgia Melonis nyfascister i Fratelli d’Italia og Salvinis indvandrerfjendtlige og EU-kritiske parti Lega.

Den mest sandsynlige kombination ville være en koalition mellem Forza Italia og PD. Imod det taler, at begge partier mistede tilslutning ved dette valg, og at de måske ikke engang får mandater nok, når det endelige resultat foreligger.

Renzis parti, der har regeret Italien siden 2013, fik et katastrofalt dårligt valg. I 2013 vandt PD 25 pct. af stemmerne og mønstrede i alt 29,5 pct. i valgforbund med to små partier, hvilket sikrede dem regeringsmagten i fem år.

I gårsdagens valg faldt PD’s vælgertilslutning til under 20 pct. Udbryderpartiet, Liberi e Uguali, og et nyt proeuropæisk parti, Piú Europa, under ledelse af Emma Bonino, vandt hver mellem 2 og 3 pct. Italiens venstrefløj er hermed faldet til et absolut lavpunkt i efterkrigstidens historie.

Noget tyder på, at en del af Femstjernebevægelsens betydelige fremgang skyldes tilslutning fra desillusionerede venstrefløjsvælgere. Beppe Grillos parti tiltrækker især unge og scorede sit bedste resultat i syditalienske regioner, hvor ungdomsarbejdsløsheden er særlig høj.

Nogle mener, at Femstjernebevægelsen er blevet det førende venstrefløjsparti i Italien. Det hævdede blandte andre Pietro Senaldi, chefredaktør for den konservative avis Il Libero på tv-stationen RAI 3.

Men på Italiens venstrefløj anses Beppe Grillos bevægelse for at være udemokratisk, populistisk og blottet for konkrete idéer til at imødegå Italiens betydelige økonomiske udfordringer. Væksten i indeværende år forventes kun at nå op på 1,5 pct., ledigheden er helt oppe på 11 pct., og statsgælden var 138 pct. af BNP i 2016.

Femstjernebevægelsens eksponenter hævder derimod at være mere demokratiske og gennemsigtige end andre politiske partier. De peger f.eks. på, at kandidater udvælges af partiets medlemmer i web-afstemninger. Men kritikere indvender, at partiet styres egenhændigt af Grillo og internetguruen Davide Casaleggio, hvis nu afdøde far var medgrundlægger.

Fordelingen af mandater i Italiens Deputeretkammer og Senat – begge kamre har lige store beføjelser – forventes først at ligge klar i løbet af mandag eller tirsdag. Herefter vil Italiens præsident Sergio Mattarella rådføre sig med delegationer fra de enkelte partier og afgøre, hvem han vil anmode om at danne regering.

Optællingen af stemmer gik usædvanligt langsomt søndag. Eksempelsvis havde ingen kredse i hovedstaden Rom indrapporteret stemmetal kl. 3 natten til mandag. Valgurnerne lukkede første kl. 23. Dagen igennem var der flere steder lange køer. Skylden blev lagt på strammere regler mod valgsvindel.

Serie

Populismens hjemland går til valg

Den 4. marts var der valg i Italien. En omfattende ændring af valgloven skulle give landet mere stabile regeringer, men to populistiske bevægelser og to populistiske partiledere har gjort magtforholdene i italiensk politik uforudsigelige.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
Erik Karlsen, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Riis

De burde have 1 lovgivende forsamling, valgt ved proportionel repræsentation, uden spærregrænse, og den burde udpege hver enkelt minister.