Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hvad med klimaet? Uge 10: USA klar til retssag om statens klimaansvar

Nyt studie viser, at det er muligt at nå målet om maksimalt 1,5 graders temperaturstigning, men at det i praksis bliver meget svært
Udland
10. marts 2018

USA: De unge vs. Staten

Information har tidligere omtalt en planlagt retssag, hvor 21 unge i USA siden 2015 har kæmpet for at bringe de amerikanske myndigheder for en domstol, anklaget for at negligere sit politiske ansvar i forhold til at nedbringe udledningerne af drivhusgasser.

Onsdag var der godt nyt til unge, da alle tre dommere ved en føderal appeldomstol i San Francisco gav fortsat grønt lys til den planlagte retssag.

Sagen skulle være begyndt i februar i år, men blev forhalet af de amerikanske myndigheder, der ved appeldomstolen argumenterede for, at søgsmålet var »for bredtfavnende«.

God nyhed?

Man kan vælge at se på det positive i nyheden om, at et nyt metastudie over klimamodeller viser, at det fortsat er muligt at begrænse klodens temperaturstigning til 1,5 grader celsius ved udgangen af dette århundrede – præcis som det bør tilstræbes ifølge Parisaftalen fra 2015.

Det skræmmende er selvfølgelig, at forudsætningerne for at nå målet om de 1,5 grader celsius på nuværende tidspunkt virker urealistiske. Først og fremmest kræves det, at udledningerne af drivhusgasser globalt topper i 2020, og at de derefter falder meget brat.

Dernæst skal udledningerne globalt være nul i år 2050 samtidig med, at der ved hjælp af teknikker til at opfange CO2 skal suges meget store mængder drivhusgasser ud af atmosfæren.

Politisk er der fortsat intet, der tyder på, at der kommer en snarlig brat nedgang i de globale udslip af drivhusgasser. Og teknologisk er der fortsat langt til at kunne suge overskydende CO2 ud af atmosfæren i den skala, der kræves.

Flydende vindmøller præsterer

Verdens første flydende vindmøllepark til havs, ejet af norske Statoil, blev for tre måneder siden opført på mere end 100 meter dybt vand ud for den skotske kyst. Siden har Statoil ventet på resultaterne, og de viser sig at være bedre end forventet.

Således har den flydende vindmøllepark ydet 65 procent af sin maksimale teoretiske kapacitet i månederne november, december og januar, og det er højere end fastgjorte offshore møller på lavt vand, der typisk i samme vintermåneder yder 45-60 procent af deres maksimale kapacitet. Det skriver Ecowatch.

Hywind Scotland, som den 30 megawatt store møllepark hedder, producerer strøm svarende til forbruget i 20.000 husstande.

 

Norsk CO2 fangst dyrere end ventet

Selv om Statoil investerer i grønne energikilder som vindmøller til hav, er deres kerneforretning naturligvis fortsat olie og gas.

For at imødegå noget af den CO2, som udledes fra de norske oliefelter, har både Statoil og den norske stat i årevis arbejdet med fangst og lagring af CO2 – og aktuelt planlægger de norske politikere tre større anlæg opført til håndtering af CO2 fra blandt andet cementproduktion og affaldsforbrænding.

Nye tal fra en rapport bestilt af den norske regering viser imidlertid, at anlæggene sandsynligvis bliver mange mia. kroner dyrere at opføre og administrere end først beregnet.

Oprindeligt lød prisen på et sted mellem otte og 12 mia. norske kroner, men nu viser nye beregninger, at prisen snarere ender på mellem 19 og 25 mia. norske kroner.

Derfor frygter den norske miljøorganisation, Bellona, at regeringen ender med at droppe planerne.

»Kortsigtet er det helt sikkert billigere bare at slippe CO2 ud i stedet for at investere i at nedbringe udslippene, men behovet for at reducere udslippet af drivhusgasser bliver jo ikke mindre. Tværtimod. Så af hensyn til klimaet er det vigtigt, at Norge leverer på CO2-fangst og -lagring, som vi har lovet,« siger klimarådgiver i Bellona, Olav Øye, til det norske dagblad VG.

Fortsat mere olie

Ifølge den seneste prognose fra det Internationale Energiagentur, IEA, vil de kommende års fortsat stigende efterspørgsel på olie fortrinsvis blive mødt af stigende olieproduktion i Canada, Brasilien, Norge og især USA.

»USA vil de næste fem år sætte et massivt aftryk på de globale oliemarkeder. Men et svagt globalt investeringsniveau er forsat bekymrende. Der er behov for flere investeringer for at kompensere for nedadgående oliefelter – globalt skal der konstant erstattes tre mio. tønder olie om året – samtidig med, at den stigende efterspørgsel skal dækkes,« siger IEA’s direktør, Dr. Fatih Birol.

IEA forventer, at den daglige olieproduktion vil stige med 6,4 mio. tønder til i alt 107 mio. tønder dagligt i 2023.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her