Læsetid: 3 min.

Hvad med klimaet? Uge 9: Fortsætter den nuværende tendens vil verdenshavene være mindst 65 cm højere i år 2100

Det er de dårlige nyheder, der præger denne uge: Kulforbruget stiger igen i Kina, vandstanden i verdenshavene stiger også – og med stadig større hast. Og så støttes kul, olie og gas fortsat med milliarder af dollar
Ved brug af målinger fra satellitter har en gruppe forskere med stor præcision beregnet, hvor meget verdenshavene stiger som følge af klimaforandringerne.

Ved brug af målinger fra satellitter har en gruppe forskere med stor præcision beregnet, hvor meget verdenshavene stiger som følge af klimaforandringerne.

Bax Lindhardt

3. marts 2018

Flere grønne storbyer

Ifølge CDP.org, der analyserer klimadata, er der i dag flere end 100 byer globalt, der får mere end 70 procent af deres elektricitet fra grønne energikilder.

Konstant faldende priser på vind- og solenergi samt øget brug af biomasse og vandkraft giver ifølge CDP grund til at være optimistiske. Især fordi politikerne i byerne ofte er mere ambitiøse end de nationale politikere.

»Det eneste, der er brug for, er et klart mål og et stærkt politisk lederskab,« siger Mathias Nabholz, leder af departementet for klima og energi i Basel-kantonet i Schweiz.

Blandt de 70 storbyer er Colombias hovedstad, Bogotá, Oslo, Stockholm, Aspen i USA, Tanzanias de facto hovedstad, Dar es Salaam, og mange flere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
  • Jan Pedersen
Toke Kåre Wagener og Jan Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikkel Kristensen

jeg er personligt mega skeptisk over for disse stignings beregninger - Det der glemmes hedder Thermocline (find det på Google). kort fortalt er det kun er de øverste 3-400 m af havvandet der varmes op af luften, mens det der er dybere forbliver ved 3-4 grader, uanset lufttemperaturen.
Saltvand udvider sig heller ikke lineært med temperaturstigning. Fra 0 - 10 grader udvider saltvand sig næsten ikke, hvorimod det udvider sig langt mere fra fx. 20-30 grader. Derfor vil opvarmning af vandet fra global opvarming (mindre end 4-5 grader) ikke få vandstanden i havene til at stige særligt.
Det er trods alt kun ca. 400 m af vandet der opvarmes. 1/1000 * 400m = 40 cm.
En anden ting der tit glemmes er, at meget stor del >60% af indlandsisen på Grønland befinder sig i mere end 2 km højde. Da temperaturen falder med rundt regnet 1 grad pr. 100m højde, skal der global opvarmning i størrelsesorden 20 grader til før denne indlandsis begynder at smelte.

Se f.eks. http://ing.dk/artikel/609-indlandsisen-i-g...

På Sydpolen er der ikke er registreret nogen temperaturstigning, der overstiger det naturlige årlige udsving.

Mikkel,
dit link til Ingeniøren er "dødt", og jeg kan ikke finde noget på www.ing.dk, som kan understøtte dit indlæg.
Når jeg læser artiklen "Climate-change–driven accelerated sea-level rise detected in the altimeter era" (http://www.pnas.org/content/early/2018/02/06/1717312115), ser jeg intet tegn på, at vandets varmeudvidelse tillægges nogen særlig stor rolle.
Tværtimod står der f.eks., at
"Satellite altimeter data collected since 1993 have measured a rise in global mean sea level (GMSL) of ∼3 ± 0.4 mm/y (1, 2), resulting in more than 7 cm of total sea-level rise over the last 25 y."
og
"Using a 25-y time series of precision satellite altimeter data from TOPEX/Poseidon, Jason-1, Jason-2, and Jason-3, we estimate the climate-change–driven acceleration of global mean sea level over the last 25 y to be 0.084 ± 0.025 mm/y2. Coupled with the average climate-change–driven rate of sea level rise over these same 25 y of 2.9 mm/y, simple extrapolation of the quadratic implies global mean sea level could rise 65 ± 12 cm by 2100 compared with 2005"

Temperaturen på Sydpolen, stiger 0.05 grader om året. den er steget i alt 0.1 grad siden 1957.
opvarmningen,af Sydpolen går langtsomt, heldigvis, da der er nok is. til 60 meter havstigning,
på Sydpolen.

Kim Folke Knudsen

Det er ganske imponerende det her. Nu har VLAK Marionet Teateret brugt næsten 2 måneders forberedelse på den store Ghettoplan, som vi forstår skal ende med at i år 2030: Så er alle områder med boligsociale problemer væk fra Danmarks kortet.

Hvis vi skal tro på Regeringens og DF´s retorik.

Det har man så brugt oceaner af tid på, at nørkle rundt i. Børn i 6 års alderen skal på stopprøver, der skal indføres dobbelte strafzoner, kontanthjælpsmodtagerne skal fratages endnu flere penge end i forvejen også videre også videre. Ih hvor er vi handlekraftige.

Nu melder nye målinger, at Verdenshavene stiger med cirka 65 cm frem mod år 2100. Er der nogen der kan fortælle mig om DF´s og VLAK´s planer i den henseende - Svar efterlyses.

Kig på et landkort, hvor mange danske kystbyer ligger indenfor den zone, som er omfattet af havstigningerne, og hvad betyder det for vores ferskvand, hvis der trænger saltvand ind i landet.

Er der nogen danske politikere, der kunne tænke sig at skænke det problem en tanke ?

I Nederland oplevede landet en stormflod og katastrofe i 1953. Årsag efter den 2. Verdenskrig lå store dele af Nederlandene hen ødelagt og udplyndret efter 5 års tysk besættelse. Talrige diger var ødelagt af krigen eller forsømt som følge af manglende vedligeholdelse.

Efter katastrofen i 1953 byggede Nederlandene et slusesystem i Verdensklasse i området omkring Zeeland. Der er tale om en enestående ingeniørteknisk bedrift med henblik på at undgå en lignende stormflod som den, der overgik landet i 1953.

I Danmark, der hviler tavshedens tyste idyl over landet. Ingen politiker synes at komme med et eneste pip, og imedens så håber vi, at en stormflod, den kan ikke opstå her.

Link til dæmingsanlæggene i Nederland, Zeeland.
https://www.youtube.com/watch?v=i6DRRHXt-PA

Rettelse.
Temperaturen på hele Sydpolen, er steget 0.05 grader pr tiende år, siden 1957. I samme periode, er Islaget på den vestlige del, af sydpolen, blevet opvarmet, med 0.1 grad pr tiende år. Fra 1958 til 2010, blev der målt en gennemsnitlig stigning, på 2.4 grader i det vestlige Antarktis.
Men check hellere selv, da jeg har fået rodet mig ud i noget, jeg ikke har en skid forstand på.