Interview
Læsetid: 6 min.

Manden bag Magnitsky-lovene: Sådan rammes Putin på pengepungen i London

Britiske sanktioner mod russerne bekymrer ikke Putin synderligt. Det siger manden bag Magnitsky-lovene, Bill Browder. Han presser derfor på for, at briterne skal gøre ende på London som skjulested og hvidvaskeri for Putin-tro russiske oligarker og deres stjålne milliardformuer
De britiske myndigheder beslaglægger en varevogn i Salisbury, hvor den tidligere russiske agent Sergej Skripal og dennes datter blev forgiftet med nervegas den 4. marts.

De britiske myndigheder beslaglægger en varevogn i Salisbury, hvor den tidligere russiske agent Sergej Skripal og dennes datter blev forgiftet med nervegas den 4. marts.

Ritzau Scanpix

Udland
17. marts 2018

LONDON – Theresa Mays sanktioner over for Rusland efter giftattentaterne i den sydengelske by Salisbury giver mindelser om Den Kolde Krig. 23 russiske diplomater er blevet udvist. Storbritannien sender ikke officielle repræsentanter til VM i fodbold i Rusland, og efterretningstjenesternes indsats mod russiske spioner og cyberangreb styrkes.

Men selvom sanktionerne kan virke håndfaste, rammer de indtil videre ikke præsident Putin, hvor det gør allermest ondt. Det mener Bill Browder, der er manden bag de såkaldte Magnitsky-love, der af eksperter vurderes til at være Vestens mest effektive sanktionsredskab over for Putin-regimet og korrupte russiske embedsmænd og oligarker.

»Hvis de fulde konsekvenser af et statsautoriseret terrorangreb med kemiske våben ender med at blive udvisningen af nogle diplomater og boycot af VM i fodbold, så vil Putin bare grine ad det hele,« siger Browder til Information.

»Putin har en akilleshæl, og det er, at han er en kleptokrat. Han har stjålet penge, som han har gemt væk i Vesten og ikke mindst i London. Det er dér, man skal ramme ham.«

Bill Browder er britisk-amerikansk forretningsmand og grundlægger af investeringsfoden The Hermitage Fund. I britiske medier kaldes han for Putins fjende nummer ét. Tilnavnet skyldes, at det var Browder, der efter flere års lobbyarbejde i Washington fik Obama-administrationen til at indføre de amerikanske Magnitsky-love i 2012.

Lovene gjorde det i første omgang muligt at gå efter russiske embedsmænd, som havde medvirket til brud på menneskerettighederne. I dag er de blevet opdateret og har fået en global pendant, som også gør det muligt at indefryse og konfiskere kriminelle russiske embedsmænds og oligarkers stjålne formuer samt hjemmel til at udstede indrejseforbud.

Årsagen til Browders kamp for Magnitsky-lovene daterer sig tilbage til 2008. På det tidspunkt havde Browders Hermitage Fund i mere end ti år været den største udenlandske investor i Rusland. Men under dække af anklager om skattesvindel var Browder blevet frastjålet ejerskabet af The Hermitage Fund.

I forsøget på at skaffe fondens midler tilbage afslørede Browders advokat Sergei Magnitsky, at både russiske politifolk, embedsmænd, dommere, bankfolk og den russiske mafia var involveret i den fjendtlige virksomhedsovertagelse.

Afsløringerne førte i 2009 til Magnitskys død efter 11 måneders mishandling i et russisk fængsel, og siden da har Browder ført sin personlige juridiske kamp mod Putin og styret i Kreml.

Londongrad

London har ifølge Browder i årevis været yndlingsdestination for en række Putin-tro oligarker, som med Kremls velsignelse har tilranet sig penge fra den russiske stat. De bor typisk på dyre adresser i London-bydelene Belgrave og Eaton, sender deres børn i privatskole, imens deres ofte yngre koner køber ind for formuer i Londons celebre designerbutikker.

»Russerne holder af London, fordi det bliver betragtet som en behagelige sikker og udadtil legitim havn, hvor de både kan gemme penge væk i ejendomme og hvidvaske penge. Det er det cirkus, der skal lukkes ned for,« siger han.

Browder har med glæde noteret sig, at Theresa May under lanceringen af sine sanktioner også nævnte, at briterne vil tage skridt mod at indarbejde Magnitsky-lovene fuldt ud i britisk lovgivning. Men et er – ifølge Browder– at den juridiske lovgivning til at gå efter russerne og deres formuer i London og Storbritannien ser ud til at komme på plads.

»Det er fremskrift. Men det springende punkt bliver, om briterne nu rent faktisk fører lovgivning ud i livet, hvilket de hidtil ikke har gjort,« siger Browder.

Han placerer ansvaret for den britiske inaktivitet over for russerne hos det britiske establishment.

»Det har intet gjort. Der er britiske politikere og folk fra eliten, celebre ejendomshandlere og -udviklere, forretningsfolk og investorer, som tjener eller får penge af russerne. Dertil kommer forskellige sikkerhedsovervejelser og storpolitik, som også kan have afholdt myndighederne fra er skride ind,« siger Browder.

I de britiske medier har der ellers været stor opmærksomhed på de russiske aktiviteter i London. Bøger som Londongrad blev i 2015 lanceret som en tv-serien From Russia with Cash. Og så sent som i januar har tv-dramaserien McMafia beskrevet det mafiøse russiske miljø i London på så virkelighedstro vis, at flere kyndige iagttagere beskrev den som en dokumentar.

En af de russiske oligarker, som Browder gerne ser falde, er den kendte ejer af den engelske fodboldklub Chelsea, Roman Abramovitj.

»Jeg mener, at de skal trække buskerne ned på Abramovitj og tage hans penge. Det ville virkelig sende Putin op i det røde felt. Abramovitj har betalt for Putins hus ved Sortehavet og for hans lystjagt,« hævder Browder. En teori tidligere fremsat af en russisk whistleblower i blandt andet Washington Post.  »Med Magnitsky-lovene og den øvrige eksisterende lovgivning kan de tage Abramovitjs økonomiske midler.«

Han mener, at Putin grundlæggende er ligeglade med Rusland og om de russiske oligarker stjæler penge fra Rusland. Det eneste, han bekymrer sig om, er, om oligarkerne forbliver loyale over for ham, og om de beskytter de penge, han har ladet dem tage fra Rusland.

»Oligarkerne er del af Putins indercirkel, og deres penge er hans penge. Der er en hel bande af folk omkring Putin i London. Det eneste, der vil ske ved at tage penge fra dem, er, at huspriserne i London vil falde,« mener Browder.

Stribevis af dødsfald

De britiske myndigheders manglende lyst til at skride ind over for de lyssky russiske aktiviteter i London og i Storbritannien har ifølge Browder haft en høj pris.

Han peger på, at briterne ikke reagerede tilstrækkeligt stærkt på russernes radioaktive giftmord på den russiske dissident og tidligere efterretningsmand Alexandr Litvinenko tilbage i 2006. Litvinenko arbejdede da for den britiske efterretningstjeneste, hvor han netop undersøgte båndet mellem den russiske mafia og kredsen omkring Kreml. Alligevel måtte Litvinenkos enke i årevis kæmpe for at få nedsat en offentlig undersøgelsesret, som først i 2016 erklærede, at mordet med stor sandsynlighed var statssponseret med tråde til Kremls top.

De svage reaktioner på Litvinenko-mordet gav ifølge Browder Kreml grønt lys for at begå nye drab på russere i Storbritannien. Udover det seneste attentat i Salisbury peger Browder på, at også den russiske dissident, oligark og systemkritiker Boris Berezovskijs død i 2013 var mistænkelig.

Berezovsij bekæmpede aktivt Putin og støttede blandt andre Litvinenkos enke økonomisk, mens hun forsøgte at rejse sin mands sag ved undersøgelsesdomstolen. Berezovskij blev fundet død på sit badeværelsegulv med et silketørklæde om halsen. Inden sin død havde han i forbindelse med en retsag tabt sin formue til Roman Abramovitj, og dødsårsagen blev derfor af de britiske myndigheder rubriceret som selvmord.

Browder peger imidlertid på, at Berezovskij to nærmest forretningsparterne og venner også er døde under mistænkelige omstændigheder.

I 2012 døde Alexander Perepilitjnij, der havde vidnet under både Berezovskij- og Litvenenko-sagerne, under en løbetur.

»Det britiske politi nægtede at efterforske hans død som et mord på trods af, at han var en whistleblower, der vidnede imod organiseret russisk kriminalitet, og selvom han havde spor af gift i sin mave,« hævder Browder.

Siden er Nikolai Glusjkov – så sent som i sidste uge – blevet fundet død på sit badeværelsesgulv, selvom han – ifølge Litvinenkos enke, som Information har talt med – ellers var ved godt mod og helbred.

»Glusjkovs død er stort set gået ubemærket hen. Men det er meget mistænkeligt, at alle i kredsen omkring Berezovskij er døde under mystiske omstændigheder,« siger Browder. Han noterer sig dog med glæde, at de britiske myndighed nu efterforsker sagen, ligesom de har sager på i alt 14 russeres mistænkelige dødsfald.

Danske Bank

Blandt de lyssky russiske aktiviteter i Storbritannien hører også den såkaldte laundromat, der var en gigantisk hvidvaskningsmaskine. Milliarder af kroner er blevet kørt gennem britiske proformaselskaber, efter de var taget ud af Rusland ved hjælp af blandt andet Danske Banks filial i Estland.

»Danske Bank-skandalen er direkte forbundet med mordet på Sergei Magnitsky. Den filial, som Danske Bank havde opkøbt, hvidvaskede en stor del af de hengemt stjålne penge, som Magnitsky opdagede og blev dræbt for,« siger Browder.

Han henvendte sig for to år siden til det danske politi og anklagemyndighederne med sagen.

»Men de nægtede at retsforfølge sagen på trods af, at en stribe andre lande behandler den som den en kriminalsag,« siger Browder og fortæller, at han nu også har tænkt sig at udbrede sin lobbyaktiviteter for Magninsky-lovene til danske parlamentarikere.

»Danmark skal også have en Magnitsky-lov,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jeppe Matzen

"Danmark skal også have en Magnitsky-lov"
citat Bill Browder

Glem det.

Det vil bl. a. forudsætte, at regeringen tager skridt mod Danske Bank - et A.P. Møller - Mærsk associeret selskab. Det kommer aldrig til at ske.

Niels Duus Nielsen, Jakob Venning, Povl Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ja så TL; lad den stærkes ret florere, på bekostning af lov og ret. Måske skulle jeg købe den største bil og køre over for rødt.
Med den fædrelands-propaganda Putin kører på russerne, må vi holde fast på almindelig anstændighed og reducere samkvemmet derefter. Gerne i små doser via Magnitsky-love.

Morten Larsen

For slet ikke at tænke på de konsekvenser det vil have for den Britiske finanssektors indtjening.....eller den eksklusive del af boligmarkedet, som bunden ville falde ud af..hvis Russiske investeringer udeblev. Det er tom retorik....økonomiske hensyn vejer højere, og det ved Putin og oligarkerne....

Niels Duus Nielsen, Jakob Venning og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Dette kommer aldrig til at ske. Grådigheden hos magteliten gør at de vil presse på for at hindre dem i at tjene milliarder på Putin og lignende kriminelles penge hvidvask. Rusland burde erklæres for totalt udelukket for al handel og al udveksling af noget som helst. Landet ER en pariastat.
Og frem med hø-tyvene mod de rige og grådige oligarker, også her i vesten, og mod deres politiske medløbere inde på borgen.

»Jeg mener, at de skal trække buskerne ned ..." Måske det ville række med bukserne :)