Læsetid: 2 min.

Nordkorea har i årevis fragtet dele til kemiske våben til Syrien

Verdens mest sanktionerede land, Nordkorea, har i årevis hjulpet Syriens Assad med at udvikle kemiske våben. En endnu ikke offentliggjort FN-rapport kommer med nye detaljer om det årelange militære samarbejde mellem Syrien og Nordkorea
5. marts 2018

Nordkorea har trodset adskillige FN-sanktioner og solgt komponenter, der kan bruges til fremstilling af kemiske våben, til den Syriske regering. Det viser en endnu ikke offentliggjort FN-rapport, som The New York Times har haft adgang til.

Selv om Syrien i 2013 underskrev FN’s konvention om kemiske våben og hævdede at afvikle sine kemiske våbenlagre, har præsident Assad angiveligt med støtte fra Nordkorea fortsat udviklingen af kemiske våben.

Anklagerne kommer samtidig med, at det internationale samfund kritiserer den syriske regering for at bruge kemiske våben mod civile. Siden midten af januar er Damaskus-forstaden Ghouta ifølge den uafhængige NGO The Syrien American Medical Society tre gange blevet angrebet med det, der angiveligt skulle være kloringas.

FN-rapporten er den hidtil mest detaljerede dokumentation for, hvordan Nordkorea og Syrien mellem 2012 og 2017 har omgået de sanktioner, der skulle have forhindret militære fremskridt i begge lande. Men den beviser ikke, at der fortsat eksisterer et samarbejde mellem Nordkorea og Syrien om udviklingen af kemiske våben, skriver The New York Times.

Nordkorea har ifølge FN-rapporten eksporteret særlige syreresistente mursten, termometre og ventiler til Syrien. Derudover er nordkoreanske våbeneksperter blevet set på syriske våbenfabrikker, skriver The New York Times.

Årelangt samarbejde

Det militære samarbejde mellem Syrien og Nordkorea går flere årtier tilbage. Nordkoreanske piloter deltog i det syriske luftvåbens missioner under Seksdageskrigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973, hvor en koalition af arabiske lande anført af Egypten og Syrien kæmpede mod Israel.

Da præsident Hafez al-Assad kom til magten i 1970’erne, valgte han Sovjetunionens side i Den Kolde Krig og støttede ligesom Nordkorea militante, venstreorienterede grupper i Palæstina, der kæmpede imod Israel.

Både Assad og Putin ser Ghouta som nøglen til at få kontrol med Damaskus og vinde krigen – men udenfor den syriske heksekedel tænker både deres venner og fjender nu, at de to statsledere kan have forregnet sig.
Læs også

Samarbejdet mellem Nordkorea og Syrien blev styrket, da en ny generation af ledere tog over i 1990’erne. Mens Nordkorea under Kim Jong-il arbejdede på at udvikle atomvåben og ballistiske missiler, solgte Nordkorea angivelig sin nye ekspertise videre til Syrien. Det var således nordkoreanske eksperter, der bidrog til etableringen af det syriske atomkraftværk i Deir Ezzor, som udover at producere energi angiveligt også kunne udvikle plutonium til kernevåben, indtil det blev ødelagt af Israel i 2007.

De to lande fortsatte samarbejdet, efter borgerkrigen brød ud i Syrien i 2011. Siden Assadstyrets brug af saringas i Ghouta i 2013 har der været mistanke om, at Nordkorea havde bidraget med både udstyr og ekspertise.

Rapporten, som The New York Times har haft adgang til, er lavet for FN af et ekspertpanel, der siden 2010 har haft mandat til at undersøge brud på FN’s sanktioner mod Nordkorea. De fremlægger resultaterne i en årlig rapport, der officielt udkommer i midten af marts. De otte eksperter i panelet kommer fra forskellige lande og har specialviden inden for blandt andet våben, søfart og international told.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

I Vesteuropa er talen om at afvikle det syriske krigsgas lager forstummet. Endnu et nederlag i et land som knap nok eksisterer Syrien. Hvor mange terrorgrupper har nu adgang til udviklling af krigsgas våben ? Den syriske civilbefolkning lever nu i visheden om, at ingen vil gribe ind overfor Hafez Al Assad, hvis han fortsætter med at bruge krigsgas mod civilbefolkningen i hans eget land.