Læsetid: 4 min.

Det er på tide, at Storbritannien straffer Putins oligarker

Hidtil har den britiske regerings instinkt været at glatte ud over for Rusland og genstarte forholdet i en positiv ånd. Efter det seneste giftattentat bør tiden være inde til at fortælle Putins indercirkel, at de ikke længere er velkomne i London
Men modsat Blair har May ikke en pålidelig allieret i Washington – Trump har ikke ofret så meget som ét Twitter-budskab på at ytre sig om Sergej Skripal, hans datter, Julia, den forgiftede britiske politimand eller de 18 andre, som blev udsat for nervegift i Salisbury, skriver Oliver Bullough.

Men modsat Blair har May ikke en pålidelig allieret i Washington – Trump har ikke ofret så meget som ét Twitter-budskab på at ytre sig om Sergej Skripal, hans datter, Julia, den forgiftede britiske politimand eller de 18 andre, som blev udsat for nervegift i Salisbury, skriver Oliver Bullough.

Matt Dunham

14. marts 2018

Der er slående lighedstræk mellem Aleksandr Litvinenko og Sergej Skripal. Begge var tidligere agenter i russiske spiontjenester. Begge blev arresteret og retsforfulgt i Rusland, og begge søgte senere tilflugt i Storbritannien. Begge blev angrebet med gift så sofistikeret, at kun stater kan håndtere den. Skripal kæmper nu for sit liv, det gjorde Litvinenko også, inden døden indtræf.

Litvinenko blev efter alt at dømme myrdet, fordi han afslørede hemmeligheder om Kremls forretningsinteresser. Den omfattende mordefterforskning udmundede i en ganske kategorisk konstatering om gerningsmændenes identitet: Dommer Robert Owen konkluderede i 2016, ti år efter mordet, at det var »meget sandsynligt«, at FSB, den russiske efterretningstjeneste, havde sendt de to drabsmænd fra Rusland for at likvidere Litvinenko i en operation, der »sandsynligvis var godkendt« af Vladimir Putin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Christian Skoubye
  • Christian Estrup
  • Michael Hullevad
Olaf Tehrani, Christian Skoubye, Christian Estrup og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Oliver Bullough

"Tommelskruerne på aristokraterne"

Hvor har du dog ret - og hvor er det dog en skam, at det ikke vil ske.

Olaf Tehrani, Povl Jensen, Karsten Lundsby og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Okay, hvis briterne også smider de saudiske og amerikanske oligarker ud af deres dyre lejligheder i London vil det måske få en virkning. Men jeg tvivler: Så vidt jeg er orienteret har russiske rigmænd i overvejende grad placeret deres formuer på Cypern, og Saudierne har jo i mange år kunnet placere deres penge i amerikanske banker.

"...vil man effektivt flytte deres holdninger, er den rette metode at påføre dem økonomiske tab..." er mest udtryk for ønsketænkning. Kun en meget dum oligark vil placere alle sine midler i et enkelt land. Og oligarker er ikke dumme, for hvis de var, ville de jo ikke være oligarker, men fattigrøve ligesom alle os andre.

Jens Bryndum, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Hans Larsen, Arne Lund og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

England har udviklet sig til kleptokraternes tumleplads, hvor de, der beriger sig på borgernes bekostning i bl.a Rusland fylder godt op i de engelske pengekasser og banker. Hverken May eller andre politikere har naturligvis tænkt sig, at ændre på det forhold, og da slet ikke efter Brexit, hvor englænderne vil være endnu mere afhængig af udenlandsk kapital.
Det hele er teatertorden, og et par døde eksilrussere, er blot en overfladisk krusning på vandet.
OG selv russerne smider et tilsvarende engelske diplomater ud, så siver disse langsomt tilbage, og om et års tid, er alt ved det gamle.

Karsten Lundsby, Povl Jensen og Benny Larsen anbefalede denne kommentar
Solveig Jensen

Det er ikke 'fokusflytteri', hvis tingene hænger sammen og kan sammenlignes mere eller mindre 1:1 fra forskellige vinkler. Det er 'fokusflytteri' at skifte emne.

Spændende og interessant artikel af Thierry Meyssan - Four Days to Cold War, der kæder Skripal sagen med et (angiveligt) planlagt false flag kemisk angreb i Gouta og amerikanske flådefartøjers forberedelse på at bombe Assads palads som svar.
Er det sandt? Jeg ved det ikke, men spændende og uhyggelig læsning, som desværre giver alt for god mening.
Fra de danske medier får vi stort set kun Nato-brochuren, så hvis man vil orientere sig, må man søge...