Nyhed
Læsetid: 2 min.

Protester over dobbeltdrab presser Slovakiets statsminister til at gå af

De største demonstrationer i Slovakiet siden 1993 efter sidste måneds drab på en undersøgende journalist og hans kæreste fremtvinger nu den korruptionsmistænkte statsministers afgang. Men regeringen bliver siddende, og mere omfattende politiske forandringer er ikke i syne
Udland
17. marts 2018

Robert Fico, den stærkeste magtfigur i slovakisk politik i de sidste 12 år, trådte torsdag tilbage som statsminister i et forsøg at overvinde den krise, der er opstået i hans regeringskoalition efter drabet på en undersøgende journalist for tre uger siden.

Slovakiets præsident, Andrej Kiska, tog hans afgang til efterretning og har nu overdraget vicestatsminister, Peter Pellegrini, det hverv at danne ny regering. Fico bliver siddende som fungerende regeringschef, indtil en ny regering er dannet, og forbliver også partiformand for SMER, de slovakiske socialdemokrater.

Socialdemokrat er Fico mere af navn end af gavn. Iagttagere har kaldt ham nationalpopulist. Han er en taktisk dreven magtpolitiker, der indtager positioner fra skiftevis højre og venstre, hvis situationen gør det opportunt. På den måde har han i over et årti formået at afværge kontroverser og korruptionsskandaler. Uanset disse har Slovakiet med ham ved roret oplevet betydelig økonomisk fremgang og efter europæiske normer høje vækstrater (3,3 procent i 2016).

Folkelig unåde

Men efter dobbeldrabet 22. februar på den undersøgende journalist Jan Kuciak og hans kæreste Marina Kusnirova, er Fico faldet i folkelig unåde. Fico forekom først oprørt og chokeret over mordene og udlovede en dusør på en million euro for oplysninger, der kunne føre til deres opklaring.

Hans efterfølgende kategoriske afvisning af, at Kuciaks øjensynlige påvisning af forbindelser mellem den calabriske mafia, ’Ndranghetaen, og to figurer fra hans egen magteliteinderkreds forekom dog ikke overbevisende. Tidligere havde Fico også kaldt journalister som Kuciak for »hyæner« og »ludere«. Endnu flere stødte han fra sig, da han anklagede præsident Kiska og de hundredtusindvis af demonstranter, der krævede hans afgang for at være marionetter i hånden på den liberale ungarsk-jødiske milliardær, George Soros – den sædvanlige yndlingsaversion for Centraleuropas postkommunistiske potentater. 

Ficos tilbud til præsidenten om at gå af blev fremsat på ufravigelige betingelser: Hans SMER-parti, som vandt valget i 2016, skulle stadig beklæde statsministerposten, den siddende regeringskoalition skulle bevares i sin nuværende form, og nyvalg måtte ikke udskrives. Med Kiskas accept af dette står det klart, at den fundamentale regeringsomdannelse, præsidenten har krævet i to uger, ikke vil materialisere sig, og at nyvalg ikke er lige om hjørnet.

Som en kommentator fra Deusche Welle udtrykker det, går Fico af for at blive siddende og regere fra kulissen. Hans kalkule er at redde SMER på længere sigt – ifølge meningsmålinger ville partiet lide svidende nederlag ved et valg i morgen. Hertil kommer, at hvis Fico afgiver magten, vil der være betydelig risiko for, at en ny regering tager skridt til en omfattende kriminalefterforskning af den tilsyneladende omfattende korruption i hans magtapparat. Det vil Fico forhindre for enhver pris, for han er også selv mistænkt for korruption i sager, der omfatter skattesvindel, pengevask og svindel med EU-tilskud.

Om Slovakiets befolkning og civilsamfund vil stille sig tilfreds med Ficos manøvrer, er langtfra sikkert. Slovakiet har som reaktion på dobbeltdrabet og korruptionsmistankerne oplevet de største demonstrationer siden nationens fødsel i 1993, og også i går gik demonstranter på gaden i flere byer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her