Læsetid: 3 min.

Skal Puigdemont udleveres? Den catalonske konflikt sår splid i Tyskland

Siden Carles Puigdemonts anholdelse har tyske medier, partier og juridiske eksperter været dybt uenige om, hvorvidt Tyskland bør følge den europæiske arrestordre og udlevere den catalonske ekspræsident til Spanien. Den tyske regering bakker indirekte op om den spanske centralregering
27. marts 2018

På sin vej fra Finland tilbage mod Bruxelles nåede den tidligere catalonske regionalpræsident Carles Puigdemont kun få kilometer syd for den tysk-danske grænse, før han søndag blev tilbageholdt af tysk politi på en rasteplads ved Slesvig. Fra spansk side har der siden fredag nemlig atter foreligget en europæisk arrestordre mod ham.

Det er i de følgende uger op til landsretten i Slesvig-Holsten at afgøre, om han kan udvises til Spanien eller ej. Den udvikling har medført en yderst polariseret tysk debat for og imod en udlevering af Puidgemont, der i Spanien risikerer op mod 25 års fængsel for forræderi og for misbrug af offentlige midler i forbindelse med den catalonske afstemning i efteråret.

»Anklagen om ’højforræderi’ forudsætter, at der er vold eller voldstrusler med i spillet. Det ser jeg ikke i det catalonske tilfælde,« siger professor i international og europæisk strafferet ved Erlangen-Nürnberg Universitet Christoph Safferling.

»Det handler om en politisk meningsytring i en forfatningsmæssig gråzone, der er omstridt selv i Spanien. Juridisk må de tyske domstole jo også se på omstændighederne, og min konklusion er, at udleveringen ikke bør finde sted.«

Separatisterne, som ønsker et selvstændigt Catalonien, vandt flertallet af sæderne i det catalanske parlament ved valget den 21. december sidste år, og de kræver, at den tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemont genindsættes som præsident for det nye regionale parlament.
Læs også

Det ser hans kollega Martin Heger, professor i europæisk strafferet ved Humboldt Universitetet i Berlin, anderledes på.

»En europæisk arrestordre skal udføres, hvis forudsætningerne for at udføre den opfyldes,« siger han.

»Herunder er det bl.a. en fortolkningssag i forhold til anvendelsen af vold. Men det er en juridisk dom, og det er direkte skandaløst, at der allerede falder politiske krav om, hvordan domstolene bør dømme.«

Demokratisk retsstat

Den juridiske uenighed grunder bl.a. i, hvordan regelsættet omkring europæiske arrestordrer tolkes. Lovgivningen indeholder et katalog af 32 strafbare handlinger, som kan føre til en umiddelbar udlevering, f.eks. korruption, terrorisme, drab eller organiseret tyveri. Oprør mod statsmagten, som Puigdemont hovedsageligt er anklaget for, hører derimod ikke til dette katalog.

Siden indførelsen i 2004 har disse arrestordrer desuden hvilet på princippet om, at EU-lande gensidigt anerkender hinandens afgørelser i straffesager, så udleveringer inden for EU kan foregå mere ubureaukratisk.

Ifølge Martin Heger betyder det, at den tyske domstol i princippet forudsætter, at Puigdemont vil få en fair rettergang i Spanien. Her betoner Christoph Safferling omvendt, at det også inden for EU er muligt at stille spørgsmål ved eventuel politisk forfølgelse.

Fra den tyske regerings side har talsmand Steffen Seibert antydet, at man billiger en udlevering og ikke vil lægge sig ud med regeringen i Madrid.

»Spanien er en demokratisk retsstat,« udtalte Seibert mandag. 

»Konflikten om Catalonien skal derfor løses inden for den spanske rets- og forfatningsorden.«

Politisk motiveret

Fra partierne AfD og Die Linke har der lydt entydige opfordringer til at løslade Puigdemont. Bl.a. har Die Linkes Europapolitiske talsmand, Andrej Hunko, kaldt arrestationen for »helt åbenlyst politisk motiveret«.

EU-parlamentsmedlem og udenrigsekspert Elmar Brok fra CDU har derimod betonet, at Puigdemont har forbrudt sig mod spansk ret og derfor må forsvare sig ved en spansk domstol.

Neue Zürcher Zeitung mener, at det er Pugidemonts bevidste strategi at vække så meget opsigt som muligt for at afsløre, at Spanien undertrykker demokratiske rettigheder.

»Selv hvis han ikke udleveres fra Tyskland, kan Puigdemont bruge det som propagandabevis på, at han og hans tilhængere uretsmæssigt forfølges i Spanien.«

I en kommentar i avisen TAZ mener Spanienskorrespondent Reiner Wandler, at premierminister Rajoys regering gemmer sig bag justitsapparatet i stedet for at gå politisk til et politisk problem:

»Rajoy stoler på, at Tyskland støtter ham i dette autoritære forehavende. Hvorfor skulle hans sikkerhedstjenester ellers have ventet, indtil Puigdemont forlod Skandinavien, før de kontaktede politiet?« spørger han retorisk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Miguel Tuells

Sagen vil behandles af erfarne tyske dommere med henhold til lovene og princippet af "dobbel inkrimiation", atsaa at undersoege om den kriminelle handling son manden beskyldes for i Spanien er sammenlignelig nok med lovgivningen i staten der bliver bedt om at udlevere. Med dette ser der ikke ud til at vaere stoerre problem: hvis en ländespraesident af en af Tysklands delstater proever paa at rive landet itu kan vedkommende faktisk risikere livstid i faengsel.
Kong Gulerod Puigdemont I vil forsoege at bilde dommerne ind at Franco stadig lever og at han ikke vil faa tilstraekkelige garantier af det spanske retssystem. Lad os da haabe at denne strategi ikke lykkes: hvis Spanien (tredie eller fjerdevigtiste land i Europa) fik saadant et uretfaerdigt spark i mellembenet ville landet omgaende afslutte forholdet med UE, og dermed er UE slut.

Kim Folke Knudsen

Den spanske centralregering forstår ikke at landets størrelse og geografi gør, at landet må indeholde regioner med hver deres tradition, særpræg og historie. Hvis regeringen i Madrid havde haft et minimum af demokratisk situationsfornemmelse, så var Catalonien aldrig havnet i den nuværende situation. Historien fra før 1975 under Generalisimo Franco ser ud til at spøge i kulisserne. Ethvert tilløb til at opbygge en regional identitet skal knuses med centralmagtens opbud af love og regler, politi og myndigheder.

Carles Puigdemonts " Forbrydelse " er at han har stået for det standpunkt, at catalanerne bedst kan forvalte deres særlige traditioner, som en nation uafhængig af Spanien. Det kan være et standpunkt, som hver enkelt kan være for eller imod, men at det skal gøres til en forbrydelse ?

I det land: Forbundsrepublikken Tyskland, hvor Carles Puigedemont nu er fængslet er bygget op på et Regionernes Tyskland opbygget efter amerikanske føderale principper. Aldrig mere et centralt styret Tyskland i stil med Det 3. Rige før 1945, som førte hele Europa ud i den mørkeste og dystofobiske afgrund endnu set i historien.

Historiens ironi kan næsten ikke være mere præcis.

Frihed for Carles Puigdemont. Leve Catalonien og det catalanske folks ret til demokratisk selvbestemmelse.

Mogens Holme, Per Torbensen, Gert Romme, Hans Larsen, Holger Madsen og Alf Bjørnar Luneborg anbefalede denne kommentar

@KimFolke - Catalonien har mulighed for at fastholde og udvikle deres traditioner. Ligesom de har rig lejlighed til at tale deres sprog. De synes dog ikke at have lyst til demokratiet, hvor ting tager ting. Eksempelvis, har Catalonien haft rig lejlighed til at ændre grundloven, da de er en del af centralregeringen, men de har i flere år arbejdet bevidst på at opretholde et fjendebillede af Spanien. Det betyder i praksis, at alle regionens onder reduceres til Spaniens skyld. Eksempelvis har de ældre, skolerne, miljøet det ikke bedre i Catalonien end i resten af Spanien, fordi nogle polikiere kun har et fokus. Så en ting er hvad separatisterne siger, noget andet hvad de gør. I Danmark er mange forført af retorikken - og her er Puigdemont smart.

Maria Dam, Ole Rasmussen, Alf Bjørnar Luneborg og Miguel Tuells anbefalede denne kommentar

Har Charles Puigdemont kørt igennem dansk territorium og hvis han gjort det hvorfor er han så ikke blevet anholdt i Danmark. Har dansk politi fulgt Puigdemont til grænsen til Tyskland og dermed informeret det tysk politi at manden er tysk territorium. Danmark ville jo nødig anholde Puigdemont. Hvis han bliver anholdt i dansk grund ville der komme voldsomme reaktioner i Grønland og i Færøerne. Sagen bør hurtigst muligt undersøges.

Jakob Venning

Selvfølgelig skal Puidgemont udleveres til Spanien og selvfølgelig bør han retsforfølges for sine forbrydelser - der nok, hvis jeg har fået det hele med, bør takseres til en halv-stor bøde og måske udelukkelse fra politisk deltagelse i en tid.
Og man kan så passende bruge lejligheden til at formane, rådgive og små-presse den spanske regering/stat til at genfinde fornuften, proportionerne og det demokratiske sindelag.

Der refereres hoejere oppe i traaden til Catalunyas historie, sprog og kultur, hvis undertrykklse under Franco, nu belejligt bliver taget op af moelposen til at fremture med facistisk nedslag mod forsoeget paa at loesrive sig, og konstituere sig som et samlet folk, fordi det foeler sig anderledes end resten af den spanske befolkning. Der er intet forkert i at man tilhoerer en stamme eller befolkning, en kultur eller etnicitet. Det bliver foerst farligt, naar dette tilhoersforhold kammer over i nationalisme, som i en sin rod er romantisering, glorificering, chauvanisme og til tider fetichering af ens etniske gruppe og dets historie, og det er hvad der er blevet stadig mere tydeliggjort siden afstemningen 1. oktober sidste aar her i Catalunya, Laeg saa oveni, at iflg den spanske forfatning var afstemningen ulovlig samt at ca halvdelen af den i oevrigt saerdels sammensatte befolkning her i Catalunya, i saerdeleshed i Barcelona, er imod loesrivelse. Regionen er delt mere end nogensinde, vi kan meget vel tale om balkanisering.
Saa naar Folke Knudsen haevder, at alt hvad den loebske Puigmont oensker er at forene catalanerne, saa de kan have deres kultur, sprog osv i fred, saa maa man jo nok spoerge, om Folke Knudsen egentligt har kendskab til, hvor splittet catalanerne er.

Miguel Tuells

Maria Dam, fint indslag, dog er her ingen "Balkanisering". I datidens og nutidens Balkan var der flere etniske, religioese og nationale splittelser. De ortodokse Serbiere levede knapt ikke udenfor x Kilometer rundt om Beograd, Bosniere havde deres omraader, osv., osv., Titos diktatur holdt en Stat samlet, men saasnart han doede og jerntaeppet faldt saa kom der krig og nu er der graenser som adskiller realiteter som var pre-eksisterende.
Tragedien i Catalonien er at folk lever overalt doer til doer separatister og ikkeseparatister, de har gift deres afkom de ene med de andre, og efter at et meget lille mindretal begyndte at lyve og forfalske historien er nu situationen totalt giftig, der er venner fra barndommen der ikke laengere hilser paa hinanden og svogere som heller ikke. Det er ikke balkanisering, det er at saa splid mellem folk, helt bevidst.
Tyskland havde et meget stort ansvar for at krigen startede i Yugoslavien, lad os haabe at de nu behandler Spanien som en ligestillet retsstat -som forresten ogsaa udleverer dem deres tyske kriminelle som er bosat Mallorca, Costa del Sol, etc.
Sidste nyt er at Kong Gulerod Puigdemont I har idag faaet besoeg i faengsel af Bernd Lucke, medstifter af Alternativ für Deutschland.