Læsetid: 9 min.

De så sig selv som økologiske og grønne. Men på et år skar tysk familie 13 ton CO2 af sit klimaaftryk

Gennem et helt år har en tysk familie prøvet at leve CO2-neutralt. Nu har de udgivet en bog om, hvordan de uden voldsomme anstrengelser fik reduceret deres klimaaftryk markant – og hvordan grøn transport, argentinske æbler og velisolerede vinduer har givet dem et nyt blik på proportioner, personligt engagement og politisk bevidsthed
I deres bog kritiserer Petra Pinzler og Günther Wessel den forkælede venstreorienterede selvtilfredshed, som også hersker i deres venskabskreds, og det er ikke faldet i god jord hos alle.

I deres bog kritiserer Petra Pinzler og Günther Wessel den forkælede venstreorienterede selvtilfredshed, som også hersker i deres venskabskreds, og det er ikke faldet i god jord hos alle.

Anja Schäfer

4. april 2018

»Mor, hvor stort er vores families CO2-udslip?«

Så uskyldigt lød spørgsmålet for et par år siden fra den 12-årige Franziska, der var i gang med en opgave om klima og forbrug i skolen. Spørgsmålet har mildest talt sat gang i lidt af hvert. Hendes mor, Petra Pinzler, er nemlig en af Tysklands mest kendte miljø- og klimaskribenter og arbejder ved ugeavisen Die ZEIT, for hvilken hun hudfletter ministre, udfritter forskere og besøger klimakonferencer i hele verden. Men hun anede ikke, hvor stort familiens CO2-udslip var.

Det ved familien i dag – små to år og en bog senere – hvor de med store smil tager imod Information i deres hus i en forstad til Berlin. På køkkenbordet ligger deres let fortalte bog Fire for klimaet, der måned for måned gennemgår, hvordan familien Pinzler-Wessel skridt for skridt undersøger deres CO2-fodaftryk og prøver at omstille sig til en CO2-neutral hverdag.

»CO2-neutral – det lykkedes selvfølgelig ikke,« indrømmer Petra Pinzler over en kande te ved familiens spisebord.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Flemming Berger
 • Nils Sørensen
 • Thomas Olsen
 • Henrik Rasmussen
 • Britta Hansen
 • Tommy Andreasen
 • Peter Knap
 • Carsten Munk
 • Ervin Lazar
 • Ole Frank
 • Christian Estrup
 • Ejvind Larsen
Kurt Nielsen, Flemming Berger, Nils Sørensen, Thomas Olsen, Henrik Rasmussen, Britta Hansen, Tommy Andreasen, Peter Knap, Carsten Munk, Ervin Lazar, Ole Frank, Christian Estrup og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og så slår artiklen på det der kunne være en målsætning der uden problemer kunne være til kilden til at opfylde de danske klimamål, reduktion af energiforbruget i boligsektoren. Og her kunne der være en målsætning der hed: Ingen etageejendomme med mere end 10 lejligheder skal være i lavere energiklasse end b, resten skal skal være i energiklasse C eller højere om 10 år.

Mange bække små gør en stor Å
Men der skal meget mere til for at redde bare lidt af klimaet.
Den Tyske el-produktion udleder 560 g CO2 per kWh
Næsten ti gange så meget som den Franske.

"Den Tyske el-produktion udleder 560 g CO2 per kWh
Næsten ti gange så meget som den Franske."

Og ved du hvorfor?

Nils Bøjden - Gætter på, at det er fordi ca. 75 pct. af fransk energiproduktion er baseret på kernekraft, mens tyskerne fortsat bruger de beskidte brunkul. Korrekt?
Med til billedet hører, at mange af de franske a-kraftværker er ved at nå pensionsalderen, og lukkes indenfor det kommende årti eller så. Spændende at se om de erstattes af nye, eller om franskmændene omsider vil komme til fornuft, og omstille til 1)besparelser (by-by TGV), 2) vedvarende energi fra havvindmøller osv.

"Gætter på, at det er fordi ca. 75 pct. af fransk energiproduktion er baseret på kernekraft, mens tyskerne fortsat bruger de beskidte brunkul. Korrekt?"

Jeps.

"vedvarende energi fra havvindmøller"

Det er ikke vedvarende. Det stopper af og til. Og kræver derfor en udbygning af andre energikilder for at kunne sikre en stabil forsyning. Og det er et af de store problemer med diverse energikilder baseret på luft og sol. Og indtil man tvinger energiselskaberne til at investere i batterier af en eller anden slags (brintpiller, trykluft, kinetisk energi osv) fortsætter vi med at skulle vedligeholde en konventionel energiforsyning svarende til hvis der ikke kom energi from sol og luft. Og det koster kassen.

Sjældent eksempel på en familie, der ikke kun tror på den menneskabte globale opvarmning, men som også handler på erkendelsen. Et velrettet dask til den udbredte dobbeltmoral hos de allermest ortodokses udsigtsløse opfordringer til alle andres handling her og nu.

"Sjældent eksempel på en familie"
JA
Men også
Tydeligt eksempel på at man kan spare på Skillingen medens politikere og andre lader Daleren rulle.
Dog lidt glædeligt:
I går aftale man at bygge fire atomkraft-anlæg i Tyrkiet.
Russisk design og støtte.