Læsetid: 5 min.

Trump udskifter udenrigsminister: Fra moderat stemme til republikansk høg

Trump-administrationen får ny udenrigsminister. Den modererende stemme, Rex Tillerson, bliver skiftet ud med chefen for CIA, høgen Mike Pompeo
Trump-administrationen får ny udenrigsminister. Den modererende stemme, Rex Tillerson, bliver skiftet ud med chefen for CIA, høgen Mike Pompeo

Chip Somodevilla

14. marts 2018

I går meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at udenrigsminister Rex Tillerson stopper og erstattes af den nuværende direktør for CIA, Mike Pompeo.

Allerede sidste efterår rygtedes det, at den tidligere Exxonmobile-chef, Tillerson, var på vej ud, og flere amerikanske medier skrev om udsigten til et såkaldt Rexit. I starten af december skrev The New York Times, at flere højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus havde sagt, at Tillerson ville blive udskiftet med CIA-chef Pompeo inden for de nærmeste uger. Dengang kaldte Trump det »fake news«, og skrev på Twitter, at »Han (Rex Tillerson, red.) forlader ikke jobbet, og selvom vi er uenige om visse ting – hvor jeg træffer den endelige beslutning – har vi et godt samarbejde«.

Men tingene ændrer sig jo. Også selvom der gik mere end et par uger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Bekymringen må brede sig over personale administrationen i Det Hvide Hus.

Der er så mange udskiftninger af ministre og rådgivere, at det udstiller et USA, hvor omverdenen må spørge sig, hvor bevæger USA sig hen ?. Rex Tillerson var en Udenrigsminister som uanset standpunkter udstrålede ro og afvejet adfærd. Han havde en stor faglig viden og indsigt.

Kontinuitet og sammenhæng er væsentlig for en Supermagts ageren her på Jordkloden. Det forebygger krig og konflikter, hvis samarbejdspartnerne og modparterne ved, hvor nationen står henne, hvor USA står henne.

Ved vi det i dag, eller er vi henvist til lunefulde TWITTER indslag fra en Præsident Donald Trump, som lever af at skabe usikkerhed og rum for fortolkning.