Læsetid: 3 min.

Trumps ønskekandidat til posten som ny CIA-chef drev torturfængsel

Gina Haspel vil blive den første kvindelige chef for USA’s største efterretningstjeneste, men hendes historiske nominering overskygges af en skummel fortid
16. marts 2018

NEW YORK – Donald Trumps kandidat til at blive ny øverste chef for CIA, Gina Haspel, var i 2002 i en kortvarig periode leder af et såkaldt black site-fængsel i Thailand, hvor terrormistænkte blev torteret.

Det skriver nyhedsbureauet Associated Press, der har oplysningen fra unavngivne amerikanske regeringskilder.

Hvis USA’s senat godkender, at Haspel kan udnævnes, vil hun blive den første kvindelige leder af CIA – USA’s største efterretningstjeneste med over 25.000 agenter og over 35.000 andre medarbejdere.

De historiske perspektiver i hendes nominering overskygges dog af hendes fortidige forbindelse til et hemmeligt fængsel, hvor to personer, der var under mistanke for at være al-Qaeda-medlemmer, skal være blevet udsat for waterboarding – en torturmetode, hvor vand tvinges ned i lungerne på en fastbundet person. Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri var mistænkt for at have organiseret bombeanslaget mod den amerikanske destroyer U.S.S. Cole i 2000, hvor 17 amerikanske flådesoldater blev dræbt. 

»At hun kunne forblive inden for CIA’s rækker, har avanceret karrieremæssigt og nu står til at blive direktør, burde forurolige os dybt,« siger Larry Siems, forfatter til Torture Report – en bog fra 2014, der analyserer dokumenter fra Bush-æraen om brug af tortur.

Videoforhør destrueret

Haspel har desuden i 2005 sat sin underskrift på en ordre fra sin foresatte om at destruere 92 video-optagelser af CIA-afhøringer af Zubaydah og al-Nashiri.

USA’s justitsministerium undersøgte sagen, uden at det førte til sigtelser. Til gengæld satte den gang i en ny og mere omfattende undersøgelse af praksis omkring USA’s tilbageholdelser og afhøringer af terrormistænkte

Christopher Anders, underdirektør for den ansete borgerretsgruppe ACLU’s juridiske kontor, hævder, at Haspel »er totalt syltet ind i tortur«. Han opfordrer indtrængende CIA til at frigive alle akter om hendes fulde involvering i tortur til offentligheden, så Senatet kan bedømme hendes egnethed til posten som ny chef for den amerikanske udenrigsefterretningstjeneste.

Samme krav kommer nu fra den republikanske senater John McCain, der selv blev udsat for tortur, da han i seks år var krigsfange i Nordvietnam.

»Ms. Haspel skylder under vores godkendelsesprocedure at forklare os, hvordan og i hvilket omfang hun var involveret i CIA’s afhøringsprogrammer,« siger han og betegner torturen af fanger i amerikansk varetægt i Bush-årene som »et af de mørkeste kapitler i amerikansk historie«.

’Fremragende personlighed’

Haspel blev CIA-agent i 1985 og kan trække på omfattende erfaringer fra missioner i udlandet. Hun har været vicechef for tjenestens hemmelige operationer i USA og beklædt flere andre ledende poster inden for CIA.

»Jeg er taknemmelig over, at Trump giver mig denne mulighed, og ydmyg over for den tillid, han udviser mig ved at pege på mig som den næste direktør for CIA,« siger Haspel i en officiel udtalelse.

»Hvis udnævnelsen bekræftes, ser jeg frem til at levere præsident Trump den fremragende efterretningsstøtte, han har vænnet sig til at kunne forvente i det første år af sin embedstid.«

Haspels udnævnelse får dog også anerkendende ord fra fremtrædende figurer i de amerikanske efterretningsmiljøer, deriblandt også fra James Clapper, den tidligere nationale efterretningschef.

»Jeg sætter stor pris på Gina. Hun er kapabel, intelligent, meget erfaren, højt respekteret blandt sine kolleger og en fremragende personlighed,« erklærer han i et indlæg på Cipher Brief – et webmedie, der har specialiseret sig at formidle global sikkerhedsinformation.

Clappers lovord kommer med et forbehold:

»Jeg tror, Gina kan blive en fremragende direktør, så længe hun gør sig klart, at hun pludselig kan blive fyret på stedet.«

Gransket sidste år

Clapper og andre tidligere højtstående embedsmænd i de amerikanske efterretningstjenester siger, at de forventer, at godkendelsen af Haspels udnævnelse vil blive en formsag.

Det står i skrivende stund ikke klart, om nogle af de demokratiske senatorer skulle ønske at problematisere udnævnelsen. Men leder af Demokraterne i Senatet, Chuck Schumer, siger til journalister, at han ikke vil presse sine partifæller til at modsætte sig.

Haspels angivelige forbindelser til et hemmeligt torturfængsel i Thailand blev eftersigende allerede gransket af Senatet i februar sidste år, da Trump udnævnte hende til vicechef i CIA, hvor hun arbejdede under Pompeo.

Hvis Senatet siger god for det, vil Haspel uden videre kunne overtage Pompeos post.

Pompeo siger i en erklæring:

»Jeg er stolt af det arbejde, vi sammen har ydet for Amerika, og jeg ved, at CIA fortsat vil kunne fungere fremragende under Gina Haspels lederskab.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der kan ikke kommenteres