Nyhed
Læsetid: 2 min.

Uventet ørefigen til Fidesz før ungarsk valg får Orbán til at skifte strategi

Seks uger før det ungarske parlamentsvalg har Viktor Orbáns Fidesz-parti fået et overraskende nederlag ved et lokalvalg, der beskrives som en strømpil for hele landet. Derfor dropper Fidesz nu sin smædekampagne mod milliardæren George Soros
Udland
3. marts 2018

Det sker ikke hver dag, at den sydungarske by Hódmezővásárhely med 46.000 indbyggere lander i de internationale medier. Men det var tilfældet i denne uge, efter at premierminister Viktor Orbáns Fidesz-parti søndag led et overraskende stort nederlag ved et kommunalvalg i valgkredsen, der regnes for at være et barometer for hele Ungarn.

Hódmezővásárhely er tilmed hjemby for János Lázár, der er chef i Viktor Orbáns statsministerium. Lázár deltog derfor selv i valgkampen i byen, hvor Fidesz ved sidste valg fik 61 procent.

Denne gang fik den uafhængige kandidat Peter Marki-Zay 57,7 procent. Han støttes af oppositionen – en omstridt sammenslutning, der bl.a. indeholder det højreradikale Jobbik-parti. Fidesz-kandidaten fik derimod kun 41,5 procent af stemmerne.

Ifølge vinderen Márki-Zay var sejren og den høje valgdeltagelse »et bevis på, at demokratiet stadig lever i Ungarn«.

»Hódmezővásárhely har vist, at der er et kæmpe behov for at sætte en stopper for korruptionen, løgnene og angsten,« udtalte han ifølge tyske og ungarske medier efter valget med henvisning til Viktor Orbán og Fidesz.

Over for nyhedsportalen www.hvg.hu parerede den stærkt EU-kritiske Viktor Orbán valgnederlaget med, at parlamentsvalget den 8. april »stadig handler om ét eneste spørgsmål: Bliver Ungarn efter valget et indvandringsland eller ej?«.

Smædekampagne

Fidesz har i de seneste uger oplevet uventet modvind efter en korruptionsskandale, som Orbáns svigersøn har været viklet ind i. Desuden skal regeringsberetninger om optaget af flygtninge være blevet pyntet.

Som direkte reaktion på det lokale valgnederlag droppede Fidesz ifølge aviser som Magyar Nemzet og Die ZEIT straks sin massive ’Stop Soros’-kampagne, der de seneste år har været rettet mod den liberale, amerikansk-ungarske milliardær George Soros. Soros anklages af Fidesz bl.a. for at ville oversvømme Europa med flygtninge. Et højdepunkt i smædekampagnen var, da den ungarske landbrugsminister, Sándor Fazekas, for nylig anklagede Soros for at ville tvinge ungarerne til at erstatte det traditionelle ungarske køkken med grillede insekter.

»Denne kampagne mod Soros på det her folkeskoleniveau må stoppe nu. Det var sødt nok, men det ungarske samfund er mere intelligent end det,« er chefredaktøren for ugeavisen Demokrata, Andras Bencsik, citeret for at sige.

Trods valgsejren i Hódmezővásárhely og Fidesz’ nye strategi vokser træerne ikke ind i himlen for oppositionen. I meningsmålinger er Fidesz ganske vist gået mærkbart tilbage de seneste måneder: Før lokalvalgsnederlaget lå partiet på omkring 48 procents opbakning blandt vælgerne. Men på grund af det ungarske valgsystem skal oppositionen vinde i op til 50 yderlige valgkredse for at tage det absolutte flertal fra Fidesz i parlamentet.

Orbán står dermed stadig til at blive ungarsk regeringschef for tredje gang i streg efter valget den 8. april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her