Nyhed
Læsetid: 3 min.

»Vi har valget mellem at blive her og blive dræbt af regimet, eller vi kan forlade byen«

Den syriske regeringshær har så godt som vundet slaget om Østghouta. Mange tusinde civile flygter, mens de tilbageværende oprørere forhandler med regimet
Civile forlod i slutningen af marts de ødelagte bygninger Østghouta, hvor de havde søgt tilflugt på grund af bombardementer.

Civile forlod i slutningen af marts de ødelagte bygninger Østghouta, hvor de havde søgt tilflugt på grund af bombardementer.

AA/ABACA

Udland
31. marts 2018

Oprøret i Ghouta er slut. For få uger siden åbnede den syriske regeringshær og deres russiske allierede en vej ud af Østghouta. Ifølge den lokale aktivist Jouad Arbinde har mere end 100.000 mennesker allerede benyttet sig af muligheden for at forlade den belejrede by.

»Vi har valget mellem at blive her og blive dræbt af regimet, eller vi kan forlade byen,« forklarer han.

Inden da havde indbyggerne i det østlige Ghouta måtte søge tilflugt i kældre, hvor de sultede gennem 20 dages hårde bombardementer.

Som led i forhandlingerne mellem oprørerne og den syriske regeringshær er cirka 13.000 af de mennesker, der har forladt Ghouta, blevet sendt direkte videre til byen Madamiya i det oprørskontrollerede område omkring byen Idlib i det nordvestlige Syrien. Ifølge Reuters er omkring 30.000 mennesker blevet kørt til Idlib, mens 134.000 andre er flygtet til andre områder i landet. 

Information har været i telefonisk kontakt med en af de nyankomne i Madamiya.

»Vi forlod vores hjem uden at få andet med os end det tøj, vi havde på,« fortæller kvinden, der af hensyn til sin egen sikkerhed, ikke vil have sit navn i avisen.

»Nu bor jeg i et klasseværelse på en skole, der ligger halvt i ruiner, sammen med mine børn. Vi er totalt afhængige af andre menneskers gavmildhed,« fortæller hun.

Fem års belejring

Den syriske regeringshær indledte i februar en hård offensiv mod Østghouta. Det anslås, at mere end 1.600 civile er døde siden. Østghouta har været under varierende grad af belejring, siden oprørere indtog byen i 2013. Op mod 400.000 mennesker har været fanget med begrænset adgang til mad og medicin.

Østghouta var den sidste af Damaskus’ forstæder, som var under oprørernes kontrol. Nu har regeringsstyrkerne indtaget omkring 90 procent af Østghouta og forhandler i disse dage med de resterende oprørsgrupper om en tilbagetrækningsaftale.

Det syriske regime flytter bevidst flygtningene til områder omkring Idlib i det nordvestlige Syrien for at sikre, at antallet af kampe omkring hovedstaden Damaskus minimeres. Mange civile flygtninge har boet i barakker, mens deres sag er blevet behandlet. Her har de blandt andet måtte underskrive formelle tro- og love-erklæringer om, at de aldrig vil bekæmpe den syriske stat.

Forhandler med regimet

Fra aktivisters facebooksider florerer adskillige billeder af unge mænd, der angiveligt er blevet fanget af Assads styrker, mistænkt for at have taget del i oprøret.

Den britiske organisation Observatory for Human Rights har dokumenteret tilbageholdelsen af mere end 40 mænd og drenge i de områder, regeringshæren har generobret. Det skriver The Telegraph.

I alt er mere end 8.000 oprørssoldater og deres familier blevet tvangsforflyttet fra det belejrede område i Ghouta.

Som led i en aftale Rusland har mæglet mellem det syriske regime og en række oprørsgrupper, er i alt 8.000 oprørssoldater og deres familier blevet forflyttet fra Ghouta til andre oprørskontrollede områder i Syrien. 

Jaish al-Islam er den sidste oprørsgruppe, som har bevaret decideret kontrol over områder i Ghouta. Gruppen erklærede søndag, ifølge Reuters, at de ikke, som en række af de øvrige oprørsgrupper, vil gå med til en lignende aftale om at forlade Ghouta frivilligt. 

»Jaish al-Islam har ikke noget godt forhold til de oprørsgrupper, der er domineremde i området omkring Idlib,« forklarer den lokale journalist Anas Abo Ayman til Information.

»Jeg dokumenterer alting på min facebookside. Minder fra Ghouta. Det er nødvendigt at skrive bøger og romaner for at sætte ord på al den ødelæggelsen, der er foregået i løbet af den seks år lange krig,« siger han.

»Ghouta faldt ikke efter en måneds kamp. Ghouta faldt langsomt over mange år, mens verden stiltiende så med på tv.«

Torsdag sagde den russiske viceudenrigsminister, Mikhail Bogdanov, ifølge Reuters at der stadig forhandles med Jaish al-Islam, og at han så en chance for, at de tilbageværende oprører ville forlade byen. 

Oversat af Mathias Sindberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bettina Jensen

"»Vi har valget mellem at blive her og blive dræbt af regimet, eller vi kan forlade byen,« forklarer han."

Og regeringen/den syriske stat havde valget mellem at slå oprørerne ned eller blive afsat.

John T. Jensen

Man er aldrig rigtig i tvivl om, på hvilken side dagbladet Information står, når de store begivenheder ude i verden skal forklares.

I Syrien er der to muligheder. Man kan på den ene side støtte de såkaldte 'oprørere' - den uskønne forsamling af terrorister, wahabister, ISIS-krigere, Al Qaeda, FSA, tilhængere af Det Muslimske Broderskab og andre muslimske fundamentalister - eller man kan støtte, at det er den syriske regering, der er regering i Syrien.

Information vælger at støtte dem, som avisen (præcis som Ritzau, DR, TV 2, Politiken og alle andre vestlige medier) konsekvent kalder 'oprørere. Nej - igen - det er ikke syriske oprørere - det er først og fremmest tilrejsende lejesoldater, som er betalt og finansieret af USA, Saudi Arabien, Qatar, Tyrkiet osv. som i syv år har forsøgt at få gennemført et 'regime change' i Syrien.

Hvor svært kan det være. Imperialisme er imperialisme!

Fouad Fartous, Charlotte Bæk, Bjarne Frederiksen, Jens Bryndum, John Andersen, Bettina Jensen og Per Nielsen anbefalede denne kommentar