Analyse
Læsetid: 5 min.

Vestager byder verdens største agrokemiske fusion velkommen i EU

Med Margrethe Vestagers ja til Bayers opkøb af Monsanto er verden på vej mod kun fire giganter med total kontrol over markedet for sprøjtemidler og såsæd. Glæde hos koncerncheferne, bekymring blandt landmænd, forbrugere og miljøfolk
Monsanto-boss Hugh Grant og Bayers Werner Baumann lykønskede hinanden, da de i 2016 var blevet enige om megafusionen. Smilene er næppe mindre i dag.

Monsanto-boss Hugh Grant og Bayers Werner Baumann lykønskede hinanden, da de i 2016 var blevet enige om megafusionen. Smilene er næppe mindre i dag.

Bayer AG

Udland
22. marts 2018

Der var brede, forventningsfulde smil, da Werner Baumann og Hugh Grant, topchefer for henholdsvis tyske Bayer og amerikanske Monsanto, i september 2016 gav hinanden håndslag på den største fusion nogensinde mellem to agrokemiske selskaber.

»Sammen vil vi skabe og forme fremtiden for landbruget,« sagde Werner Baumann.

»Vi tror på, at denne sammenlægning med Bayer repræsenterer den mest uimodståelige værdi for vore aktionærer,« supplerede Hugh Grant, der selv sidste år fik en lønforhøjelse på 64 procent – til 19,5 millioner dollar – for sin indsats.

Smilene var næppe mindre i går i Bayers hovedkvarter i Leverkusen og hos Monsanto i St. Louis, da EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager efter trekvart års granskning sagde god for fusionen og accepterede Bayers opkøb af Monsanto for 66 milliarder dollar.

Hermed skabes verdens største agrokemiske koncern med forventet kontrol over 30 procent af det globale marked for såsæd og 25 procent af markedet for sprøjtemidler. Sammensmeltningen vil også omfatte selskabernes nye divisioner for digitalt landbrug og dermed skabe verdens største dataindsamlingsplatform for landbrugsbedrifter.

Magtkoncentrationen

Når fusionen er realiseret, vil syv globale agrokemiske selskaber på mindre end tre år være smeltet sammen til blot fire – Bayer-Monsanto, Dow-Dupont, Syngenta-ChemChina samt BASF. Tilsammen vil disse fire giganter ifølge finansmediet Bloomberg kontrollerer 90 procent af det kombinerede marked for såsæd og pesticider.

En voldsom magtkoncentration på markedet i betragtning af, at der for godt 20 år siden fandtes 600 uafhængige selskaber alene i såsædssektoren. Monsanto har undervejs sikret sig kontrol med over 80 mindre agrokemiske virksomheder, mens Bayer har opnået helt eller delvist ejerskab over omkring 50.

Vestagers ja

Ikke desto mindre mener altså Margrethe Vestager og EU-Kommissionen, at Bayer-Monsanto-fusionen – på de sociale medier døbt ’Baysanto’ – kan gennemføres uden at svække konkurrencen på markedet for såsæd og sprøjtemidler i EU.

I sin redegørelse for godkendelsen skriver Vestager, at Monsanto og Bayer hidtil har ligget i indbyrdes konkurrence i EU, når det gælder såsæd af raps, bomuld og grøntsager, når det gælder sprøjtemidler baseret på glyfosat – Monsantos Roundup og Bayers Liberty og Basta – samt når det gælder afgrøder, der ved gensplejsning er gjort resistente mod de to selskabers sprøjtemidler.

Denne konkurrence ville ifølge kommissæren forsvinde, hvis fusionen uden videre blev accepteret, og derfor har hun stillet en række betingelser for godkendelse.

Bayer har således accepteret at sælge næsten hele sin såsædsdivision samt aktiviteterne med glyfosatbaserede sprøjtemidler til konkurrenten BASF, der ikke hidtil har solgt såsæd eller glyfosatmidler.

Hermed vil den hidtidige konkurrence på EU-markedet mellem Bayer og Monsanto blive transformeret til en tilsvarende konkurrence mellem BASF og Monsanto, og dermed er monopolrisikoen angiveligt afværget og Vestager tilfreds.

»Vi har sikret, at antallet af globale spillere, der konkurrerer aktivt på disse markeder, forbliver uændret,« sagde hun i går.

Det forudsætter dog, at EU-Kommissionen også kan godkende handlen mellem BASF og Bayer til en værdi af 5,9 milliarder euro – en stillingtagen fra Vestager ventes ifølge Reuters den 16. april.

Fusionen fra helvede

Siden Bayer og Monsanto annoncerede fusionsplanen i september 2016, har miljø- og forbrugerorganisationer og organisationer for mindre landmænd i både EU og USA protesteret ihærdigt mod, hvad nogle har kaldt ’fusionen fra helvede’.

I Europa har over 70 civilsamfundsorganisationer så sent som tirsdag i et fælles brev appelleret til Vestager om at afvise fusionen, mens 137 amerikanske organisationer har sendt samme budskab til Senatet. Mere end en million EU-borgere har underskrevet en protest mod fusionen, og bedømt på ngo-reaktioner i går er der ingen tegn på, at kommissionens betingelser for fusionen beroliger kritikerne.

Den amerikanske landbrugsorganisation Farmers and Families First stiller i en aktuel analyse spørgsmål ved, om Bayers salg af visse aktiviteter til BASF virkelig sikrer konkurrence på det hidtidige niveau. Lige siden 2007 har BASF og Monsanto således haft et nært samarbejde om udvikling af en række gensplejsede, sprøjtemiddelresistente afgrøder, et samarbejdsprogram der »i praksis opererer som et datterselskab helt ejet af Monsanto«.

En række undersøgelser, herunder fra det amerikanske landbrugsministerium, har påvist, hvordan fusionerne i sektoren gennem de senere år gør det nærmest umuligt for nye, mindre selskaber at komme ind på markedet og bidrage til konkurrencen, samt hvordan den stadige koncentration har presset priserne for landmændene op.

En 2016-analyse fra Texas A&M University forudser nye prisstigninger i kølvandet på Dow-DuPont og Bayer-Monsanto-fusionerne på et par procent for såsæd af majs og sojabønner og 18 procent for bomuld.

Magten over bønder og beslutningstagere

Den afgørende problematiske konsekvens af fusionen kan imidlertid vise sig at være mindre håndgribelig. Nemlig den konsekvens, der handler om magt, indflydelse og afhængighed af verdens største agrokemiske koncern og dens kemisk baserede model for landbruget.

For landmændene handler det f.eks. om koncernens absolutte dominans, når det gælder at fremme det nye ’digitale landbrug’, dvs. rollen som leverandør af de platforme for satellitbaseret dataindsamling om vejr, jordbundsforhold med mere, der skal optimere landmandens drift, herunder eksempelvis brugen af sprøjtemidler. Med Bayer-Monsanto som næsten eneleverandør af dette nye redskab kan landmænd blive totalt afhængige af selskabets kombination af digital rådgivning, sprøjtemidler og sprøjtemiddeltilpassede afgrøder.

For forbrugere og miljøorganisationer er bekymringen denne fortsatte binding til en landbrugspraksis, der i disse år viser sig at koste dyrt for bl.a. drikkevandet, bierne og den biologiske mangfoldighed.

For bl.a. politikere drejer det sig om den forstærkede lobbyisme og pression, som den europæisk-amerikanske gigant kan udøve omkring regulering og lovgivning. Striden om Roundup i både EU og USA har tydeligt demonstreret, hvor langt Monsanto går for at lægge pres på beslutningstagere og myndigheder – magten bag dette pres bliver ikke mindre fra en udvidet koncern, der som udgangspunkt repræsenterer en omsætning på 350 milliarder kroner og 120.000 arbejdspladser.

I sin pressemeddelelse skriver Margrethe Vestager:

»Når det gælder såsæd og pesticider, er der naturligvis andre centrale bekymringer hinsides konkurrencepolitikken, herunder forbrugerbeskyttelse, fødevaresikerhed og sikring af de højeste standarder for miljøet og klimaet (...) Selv om disse bekymringer er af stor betydning, kan de ikke danne grundlag for en bedømmelse af fusionen.«

Fusionen skal godkendes på alle Bayers og Monsantos markeder, for at det ny selskab kan operere globalt.

»Bayer har nu opnået godkendelse af handlen fra betydeligt mere end halvdelen af de ca. 30 regulerende myndigheder, inklusive Brasilien og Kina,« lød i går den tilfredse melding fra Bayers CEO Werner Baumann i en pressemeddelelse.

Endnu mangler en stillingtagen fra bl.a. den amerikanske regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Sådan er det jo.

Randi Christiansen, Mogens Holme, René Petersen, Anne Eriksen, Peter Hansen, Martin Madsen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Marianne Stockmarr, John Andersen, kjeld jensen, Christian Lucas, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Årh nej. For helvede da også.
Hvordan kan monopoldannelse være en fordel for andre end den pågældende virksomhed, som nu sætter sig tungt på verdens fødevarer..for ikke at tale om den indflydelse på den globale OG nationale politik i verden. Nejnejnejnej. Det ender i krig og blodbad.

Hvor er det dog forfærdeligt.

Jens Bryndum, Jørgen Rosenhoff, Povl Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Merete Jung-Jensen, Henning-Buerup Jørgensen, Ole Bach, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Martin Madsen, Britta Hansen, Erik Nissen, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen, Marianne Stockmarr, Anders Graae, John Andersen, Tue Romanow, kjeld jensen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Så nu hvis EU forsøger at forbyde Glyfosat, ville Bayer kunne sagsøge for to cifret milliard beløb.

Jens Bryndum, Dan Jensen, Karsten Aaen, Kaja Remme, Henning-Buerup Jørgensen, Ole Bach, Randi Christiansen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Erik Nissen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Tue Romanow, kjeld jensen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Karen Grue, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Margrete Westager,
Well, men taxes

EU´s kommiserer er embedsmænd, der "blot" skal vurdere, om en ekspansion sker indenfor EU-lovgivningen - altså konkurrenceloven. Gør den det, er det lovligt.

Men det er EU-landenes regeringsledere (Ministerrådet), der beslutter lovene. Kommissionen har slet ingen beslutningsret overfor medlemslandene.

Så hvis nogen er utilfredse med dette svineri, der her lægges op til, så er det blot at tage en snak med sin statsminister. For det er ham, der er ansvarlig for EU-lovgivningen.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Povl Jensen, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, René Petersen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby, Kaja Remme, Jesper Lykke Jacobsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Estrup

Så i virkeligheden er Trump nu vores bedste bud på et benspænd for Baysanto. Heldigvis så ikke noget helt utænkeligt scenarie . . . !

Randi Christiansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Her er min ærlige mening efter at have fulgt Monsanto i mange år: Sikke noget fucking lort!

Hvis noget skal de giganter brydes op. Vestager hjælper dem på vej til at kontrollere planetens mad forsyning. Jeg fatter det ikke.

Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, Karsten Aaen, Henning-Buerup Jørgensen, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, Per Torbensen, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Hanna Grarversen, Karsten Lundsby, Kaja Remme, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Tue Romanow og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Westager mener åbenbart at døden skal have en årsag

Henning-Buerup Jørgensen og René Petersen anbefalede denne kommentar

"Trump er miljøets nye champion".

Michael Borregaard

”Vi tror på, at denne sammenlægning med Bayer repræsenterer den mest uimodståelige værdi for vore aktionærer”

Det er vist ikke nødvendigt at læse denne sætning 19,5 millioner (dollar) gange for at kunne konkludere at fusionen ikke handler om at skabe arbejdspladser!

Karsten Aaen, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Hanna Grarversen, Marianne Stockmarr, Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
John Andersen

Hvorfor begynder Vestager at minde mig om Aung San Suu Kyi?

Jesper Lykke Jacobsen

Uanset hvad man mener om denne fusion og dens rolle for verdens fødevareforsyning, er artiklens titel urimelig tendentiøs og ærekrænkende i forhold til Margrethe Vestagers i øvrigt fremragende arbejde.

Har journalisten et upartisk belæg for at vælge titlen "Vestager byder verdens største agrokemiske fusion velkommen" i stedet for, for eksempel, "Vestager har desværre ikke kunnet forhindre verdens største agrokemiske fusion"? Som konkurrencekommissær er Vestagers rolle ikke at give en etisk vurdering af Bayers og Monsantos aktivitet, eller gøre overvejelser om biodiversitet og forbrugersikkerhed. Hun er derimod blevet bedt om at tage stilling til om denne fusion teknisk set er konkurrenceforvridende, og resultatet af denne tekniske vurdering er så tilsyneladende at fusionen ikke er i strid med gældende lovgivning. Dette betyder ingenlunde at hun byder fusionen velkommen, og heller ikke at fusionen ikke kan omstødes af andre grunde, eller modarbejdes fra politisk hold.

Jørgen Rosenhoff, Dan Jensen, Thomas B, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Thomas Andersen, Gert Romme, Anders Lund, Ruth Gjesing, Kaja Remme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Vi har sikret, at antallet af globale spillere, der konkurrerer aktivt på disse markeder, forbliver uændret" - ja, Vestager har sikret, at der i stedet for syv globale spillere fremover vil være fire globale spillere.

Jeg må indrømme, at jeg har endda meget svært ved at se det ærekrænkende i artiklen. At påstå, at syv er lig fire er enten stupidt eller udtryk for korruption. Og da Vestager jo ikke er dum...

Man kan ikke få sin ære krænket, når man er æresløs

Povl Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Henning-Buerup Jørgensen, Anders Reinholdt, Mogens Holme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Fair point Jesper, men jeg kan love dig at BaySanto vil sælge det sådan når de søger tilladelse til fusionen i andre regioner. Jeg kan allerede se oplægget: "Highly reagarded Danish EU Commissioner, Margrethe Vestager bids us welcome, Mr. Regulator, so why shouldn't you??"

Thomas B, John Andersen, Karsten Aaen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Glyphosfaten sælger de, som en del af aftalen. Men den bliver jo sikkert også snart forbudt, og de har sikkert andre lækre sager på hylderne...

"Denne konkurrence ville ifølge kommissæren forsvinde, hvis fusionen uden videre blev accepteret, og derfor har hun stillet en række betingelser for godkendelse.

Bayer har således accepteret at sælge næsten hele sin såsædsdivision samt aktiviteterne med glyfosatbaserede sprøjtemidler til konkurrenten BASF, der ikke hidtil har solgt såsæd eller glyfosatmidler."

Jørgen Wind-Willassen

Nu har man jo ikke monopol hvis der er fire konkurrerende virksomheder, så ro på.
Lidt positivt er der jo.
Det er Bayer som køber Monsanto -ikke omvendt.
Hvorvidt det nye selskab bliver duks i klassen vil vise sig.
At antallet af selskaber i branchen falder er helt forventeligt, det er jo ikke produkter der kan fremstilles ud fra en kogebogsopskrift.
Der kræves forskning i milliard klassen og det kan kun leveres af stater og store firmaer.
Udfordringen bliver så at styre forskningen til alles bedste og ikke kun kortsigtet profit maksimering.
Det bliver ikke let, men sådan er vilkårene.

Thomas Møller

Og hvad blev der lige af sommerfuglene, bierne og alle andre insekter? Og småfuglene? Nåh, det der kravl.. Det er bare ærgerligt. Og vi kan jo nok opfinde nogle små droner til at klare bestøvningen.. Husk nu at det drejer sig om at producere mest muligt for enhver pris - og ikke mindst til vores pris! Haha

Povl Jensen, Flemming Berger, Henning-Buerup Jørgensen, Randi Christiansen, John Andersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

FAIL!

Det er op til ministeren - regeringslederne...
Er der nogen, der vil tjene landet og ikke pengene?

Anders Graae, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, John Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

22/mar/2018

Den agrokemiske industri er,
på sigt, i gang med at udrydde alt
levende liv på vor planet Jorden :-( !!!

Med bekymret hilsen
Claus

Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Rosenhoff, Povl Jensen, Flemming Berger, Henning-Buerup Jørgensen, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Hvorfra ved journalisten af Vestager byder verdens største agrokemiske fusion velkommen. Mener journalisten virkelig at fussioner skal vurderes på hvorvidt de falder i smag hos den siddende konkurrencekomisær? Er det trods alt ikke bedre at det er europæiske Bayers som køber amerikanske Monsanto og ikke omvendt? Eller skal det blot være amerikanske virksomheder som får lov at blive store med den helt sikre konsekvens at store europæiske firmaer bliver færre og færre?

Randi Christiansen

Når man synes, at det er fair game som ansat at stikke 19.5 mio dollars i egen lomme, så er systemet sindssygt og dem, der lader sig bestikke med 19.5 mio dollars, er også sindssyge. Der er tale om en form for smitsom sindssyge, som det kræver stor årvågenhed at undgå.

Peter Beck-Lauritzen, Dan Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Henning-Buerup Jørgensen

»Sammen vil vi skabe og forme fremtiden for landbruget,« sagde Werner Baumann fra Bayer. - HOV, hvad med Naturen ? - Naturen ?, det Skidt, det skal vi sammen nok faa bugt med, med vores GIFT - Kræfter og saa Margrethe Vestagers fortræffelige Hjælp ! !. WAU. Det ligner ogsaa et GIFT Par.

Det er fanme ækelt. Vi burde have en lov der forbyder kæmpe-selskaber. Målt på omsætning, antal ansatte eller andet.