Læsetid: 5 min.

Vestager byder verdens største agrokemiske fusion velkommen i EU

Med Margrethe Vestagers ja til Bayers opkøb af Monsanto er verden på vej mod kun fire giganter med total kontrol over markedet for sprøjtemidler og såsæd. Glæde hos koncerncheferne, bekymring blandt landmænd, forbrugere og miljøfolk
Monsanto-boss Hugh Grant og Bayers Werner Baumann lykønskede hinanden, da de i 2016 var blevet enige om megafusionen. Smilene er næppe mindre i dag.

Monsanto-boss Hugh Grant og Bayers Werner Baumann lykønskede hinanden, da de i 2016 var blevet enige om megafusionen. Smilene er næppe mindre i dag.

Bayer AG

22. marts 2018

Der var brede, forventningsfulde smil, da Werner Baumann og Hugh Grant, topchefer for henholdsvis tyske Bayer og amerikanske Monsanto, i september 2016 gav hinanden håndslag på den største fusion nogensinde mellem to agrokemiske selskaber.

»Sammen vil vi skabe og forme fremtiden for landbruget,« sagde Werner Baumann.

»Vi tror på, at denne sammenlægning med Bayer repræsenterer den mest uimodståelige værdi for vore aktionærer,« supplerede Hugh Grant, der selv sidste år fik en lønforhøjelse på 64 procent – til 19,5 millioner dollar – for sin indsats.

Smilene var næppe mindre i går i Bayers hovedkvarter i Leverkusen og hos Monsanto i St. Louis, da EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager efter trekvart års granskning sagde god for fusionen og accepterede Bayers opkøb af Monsanto for 66 milliarder dollar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • lars søgaard-jensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Anders Graae
Olaf Tehrani, lars søgaard-jensen, Niels Duus Nielsen og Anders Graae anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Sådan er det jo.

Randi Christiansen, Mogens Holme, René Skov, Anne Eriksen, Peter Hansen, Martin Madsen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Marianne Stockmarr, John Andersen, kjeld jensen, Christian Lucas, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Årh nej. For helvede da også.
Hvordan kan monopoldannelse være en fordel for andre end den pågældende virksomhed, som nu sætter sig tungt på verdens fødevarer..for ikke at tale om den indflydelse på den globale OG nationale politik i verden. Nejnejnejnej. Det ender i krig og blodbad.

Hvor er det dog forfærdeligt.

Jens Bryndum, Jørgen Rosenhoff, Povl Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Merete Jung-Jensen, Henning-Buerup Jørgensen, Ole Bach, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Martin Madsen, Britta Hansen, Erik Nissen, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen, Marianne Stockmarr, Anders Graae, John Andersen, Tue Romanow, kjeld jensen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Søren Bro, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Så nu hvis EU forsøger at forbyde Glyfosat, ville Bayer kunne sagsøge for to cifret milliard beløb.

Jens Bryndum, Dan Jensen, Karsten Aaen, KAJA REMME, Henning-Buerup Jørgensen, Ole Bach, Randi Christiansen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Erik Nissen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Tue Romanow, kjeld jensen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Karen Grue, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

EU´s kommiserer er embedsmænd, der "blot" skal vurdere, om en ekspansion sker indenfor EU-lovgivningen - altså konkurrenceloven. Gør den det, er det lovligt.

Men det er EU-landenes regeringsledere (Ministerrådet), der beslutter lovene. Kommissionen har slet ingen beslutningsret overfor medlemslandene.

Så hvis nogen er utilfredse med dette svineri, der her lægges op til, så er det blot at tage en snak med sin statsminister. For det er ham, der er ansvarlig for EU-lovgivningen.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Povl Jensen, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, René Skov, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby, KAJA REMME, Jesper Lykke Jacobsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Estrup

Så i virkeligheden er Trump nu vores bedste bud på et benspænd for Baysanto. Heldigvis så ikke noget helt utænkeligt scenarie . . . !

Randi Christiansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Her er min ærlige mening efter at have fulgt Monsanto i mange år: Sikke noget fucking lort!

Hvis noget skal de giganter brydes op. Vestager hjælper dem på vej til at kontrollere planetens mad forsyning. Jeg fatter det ikke.

Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, Karsten Aaen, Henning-Buerup Jørgensen, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, Per Torbensen, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Hanna Grarversen, Karsten Lundsby, KAJA REMME, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Tue Romanow og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

”Vi tror på, at denne sammenlægning med Bayer repræsenterer den mest uimodståelige værdi for vore aktionærer”

Det er vist ikke nødvendigt at læse denne sætning 19,5 millioner (dollar) gange for at kunne konkludere at fusionen ikke handler om at skabe arbejdspladser!

Karsten Aaen, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Hanna Grarversen, Marianne Stockmarr, Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Lykke Jacobsen

Uanset hvad man mener om denne fusion og dens rolle for verdens fødevareforsyning, er artiklens titel urimelig tendentiøs og ærekrænkende i forhold til Margrethe Vestagers i øvrigt fremragende arbejde.

Har journalisten et upartisk belæg for at vælge titlen "Vestager byder verdens største agrokemiske fusion velkommen" i stedet for, for eksempel, "Vestager har desværre ikke kunnet forhindre verdens største agrokemiske fusion"? Som konkurrencekommissær er Vestagers rolle ikke at give en etisk vurdering af Bayers og Monsantos aktivitet, eller gøre overvejelser om biodiversitet og forbrugersikkerhed. Hun er derimod blevet bedt om at tage stilling til om denne fusion teknisk set er konkurrenceforvridende, og resultatet af denne tekniske vurdering er så tilsyneladende at fusionen ikke er i strid med gældende lovgivning. Dette betyder ingenlunde at hun byder fusionen velkommen, og heller ikke at fusionen ikke kan omstødes af andre grunde, eller modarbejdes fra politisk hold.

Jørgen Rosenhoff, Dan Jensen, Thomas B, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Thomas Andersen, Gert Romme, Anders Lund, Ruth Gjesing, KAJA REMME og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Vi har sikret, at antallet af globale spillere, der konkurrerer aktivt på disse markeder, forbliver uændret" - ja, Vestager har sikret, at der i stedet for syv globale spillere fremover vil være fire globale spillere.

Jeg må indrømme, at jeg har endda meget svært ved at se det ærekrænkende i artiklen. At påstå, at syv er lig fire er enten stupidt eller udtryk for korruption. Og da Vestager jo ikke er dum...

Man kan ikke få sin ære krænket, når man er æresløs

Povl Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Henning-Buerup Jørgensen, Anders Reinholdt, Mogens Holme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Fair point Jesper, men jeg kan love dig at BaySanto vil sælge det sådan når de søger tilladelse til fusionen i andre regioner. Jeg kan allerede se oplægget: "Highly reagarded Danish EU Commissioner, Margrethe Vestager bids us welcome, Mr. Regulator, so why shouldn't you??"

Thomas B, John Andersen, Karsten Aaen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Glyphosfaten sælger de, som en del af aftalen. Men den bliver jo sikkert også snart forbudt, og de har sikkert andre lækre sager på hylderne...

"Denne konkurrence ville ifølge kommissæren forsvinde, hvis fusionen uden videre blev accepteret, og derfor har hun stillet en række betingelser for godkendelse.

Bayer har således accepteret at sælge næsten hele sin såsædsdivision samt aktiviteterne med glyfosatbaserede sprøjtemidler til konkurrenten BASF, der ikke hidtil har solgt såsæd eller glyfosatmidler."

Jørgen Wind-Willassen

Nu har man jo ikke monopol hvis der er fire konkurrerende virksomheder, så ro på.
Lidt positivt er der jo.
Det er Bayer som køber Monsanto -ikke omvendt.
Hvorvidt det nye selskab bliver duks i klassen vil vise sig.
At antallet af selskaber i branchen falder er helt forventeligt, det er jo ikke produkter der kan fremstilles ud fra en kogebogsopskrift.
Der kræves forskning i milliard klassen og det kan kun leveres af stater og store firmaer.
Udfordringen bliver så at styre forskningen til alles bedste og ikke kun kortsigtet profit maksimering.
Det bliver ikke let, men sådan er vilkårene.

Thomas Møller

Og hvad blev der lige af sommerfuglene, bierne og alle andre insekter? Og småfuglene? Nåh, det der kravl.. Det er bare ærgerligt. Og vi kan jo nok opfinde nogle små droner til at klare bestøvningen.. Husk nu at det drejer sig om at producere mest muligt for enhver pris - og ikke mindst til vores pris! Haha

Povl Jensen, Flemming Berger, Henning-Buerup Jørgensen, Randi Christiansen, John Andersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Det er op til ministeren - regeringslederne...
Er der nogen, der vil tjene landet og ikke pengene?

Anders Graae, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, John Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

22/mar/2018

Den agrokemiske industri er,
på sigt, i gang med at udrydde alt
levende liv på vor planet Jorden :-( !!!

Med bekymret hilsen
Claus

Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Rosenhoff, Povl Jensen, Flemming Berger, Henning-Buerup Jørgensen, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Hvorfra ved journalisten af Vestager byder verdens største agrokemiske fusion velkommen. Mener journalisten virkelig at fussioner skal vurderes på hvorvidt de falder i smag hos den siddende konkurrencekomisær? Er det trods alt ikke bedre at det er europæiske Bayers som køber amerikanske Monsanto og ikke omvendt? Eller skal det blot være amerikanske virksomheder som får lov at blive store med den helt sikre konsekvens at store europæiske firmaer bliver færre og færre?

Randi Christiansen

Når man synes, at det er fair game som ansat at stikke 19.5 mio dollars i egen lomme, så er systemet sindssygt og dem, der lader sig bestikke med 19.5 mio dollars, er også sindssyge. Der er tale om en form for smitsom sindssyge, som det kræver stor årvågenhed at undgå.

Peter Beck-Lauritzen, Dan Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Henning-Buerup Jørgensen

»Sammen vil vi skabe og forme fremtiden for landbruget,« sagde Werner Baumann fra Bayer. - HOV, hvad med Naturen ? - Naturen ?, det Skidt, det skal vi sammen nok faa bugt med, med vores GIFT - Kræfter og saa Margrethe Vestagers fortræffelige Hjælp ! !. WAU. Det ligner ogsaa et GIFT Par.

Det er fanme ækelt. Vi burde have en lov der forbyder kæmpe-selskaber. Målt på omsætning, antal ansatte eller andet.