Læsetid: 8 min.

En video på fire minutter og 12 sekunder ændrede Evan Mawarires liv og Zimbabwe for altid

På få måneder blev den unge præst Evan Mawarire fjende nummer ét for Robert Mugabe. En generalstrejke, arrestationer, fængsel og eksil fulgte – men da havde han allerede bidraget afgørende til Zimbabwes diktators fald halvandet år senere. I dette interview fortæller han om at fastholde den folkebevægelse, han skabte med sin mobiltelefon
»Dette smukke flag … De siger, at den grønne farve symboliserer landets planter, dens afgrøder. Men jeg ser ingen afgrøder i vort land.« Sådan sagde præsten Evan Mawarire i en facebookvideo, der varede fire minutter og 12 sekunder og kom til at forandre hans liv.

»Dette smukke flag … De siger, at den grønne farve symboliserer landets planter, dens afgrøder. Men jeg ser ingen afgrøder i vort land.« Sådan sagde præsten Evan Mawarire i en facebookvideo, der varede fire minutter og 12 sekunder og kom til at forandre hans liv.

Ritzau Scanpix

13. marts 2018

Et zimbabwisk flag hænger løst fra Evan Mawarires baglomme som en hiphoppers nøglestrop, da han møder avisens udsendte i København. En skødesløs klud med dramatisk betydning: For knap to år siden skød han en national bevægelse i gang med et facebookopslag, der havde protest som centrum og flaget som symbol. Og pludselig var den unge præst fjende nummer ét for daværende præsident Robert Mugabes ZANU-regering.

Mawarires fortælling giver indsigt i de psykologiske mekanismer, der præger kuede sjæle, som lever under autoritære afrikanske regimer.

»Jeg ved faktisk ikke, hvad der gik af mig,« indrømmer han.

»Det var bestemt ikke min mening at udfordre styret.«

Han var dengang »bare en almindelige middelklassemand« med bekymringer for sine børns uddannelse. Skolerne i Zimbabwe, engang landets prægtige frugt af selvstændigheden i 1980, har været præget af permanent krise de seneste 15 år som en spejling af landets overordnede økonomiske og sociale nedtur. Bygninger forfalder, bøger mangler, lærerne får ikke løn. Mere end 30.000 lærere er flygtet til job i Sydafrika, zimbabwiske forældre betaler formuer til privatskoler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu