Læsetid: 3 min.

»Vores succes er skabt af andre partiers utilstrækkelighed«

Nyvalgt parlamentsmedlem fra Femstjernebevægelsen mener, at partiet i princippet kan samarbejde med alle, så længe de vil arbejde for et mindre korrupt og mere retfærdigt Italien
Ved valget i Italien i søndags gik Femstjernebevægelsen frem med 6,6 procent i forhold til valget i 2013. 32 procent af stemmerne fik de.

Ved valget i Italien i søndags gik Femstjernebevægelsen frem med 6,6 procent i forhold til valget i 2013. 32 procent af stemmerne fik de.

Ritzau Scanpix

7. marts 2018

28-årige Michele Sodano fra den syditalienske by Arigento er netop blevet valgt ind i det italienske parlament for Femstjernebevægelsen (M5S). Han stillede op i Sicilien, hvor partiet fik over halvdelen af alle stemmerne. Information fangede det nyvalgte parlamentsmedlem, der i øvrigt har studeret i København, over telefonen på vej til politisk møde.

– M5S har i mange år sagt ’vaffanculo’ (skråt op) til systemet, som det har forsøgt at bekæmpe. Hvad tænker du om, at I nu er ved at blive en del af det politiske establishment?

»Vi var ikke en del af systemet, og det kommer vi hellere ikke til at blive. Vi har aldrig sagt vaffanculo, men været i opposition til korruptionen i Berlusconis og Renzis system. At sige vaffanculo var mere en mediebegivenhed og et udtryk for, at folket ønskede forandringer. I dag ved folk, at vi er det virkelige politiske alternativ, der kan skabe forbedringer i samfundet.«

»Vores succes hænger derfor sammen med de andre partiers utilstrækkelighed. De har fejlet i forsøget på at repræsentere folket. Det er deres skyld, at vi har tredoblet vores antal af parlamentsmedlemmer.«

– M5s har været i opposition og kritiseret de andre partier. Hvordan er muligheden for at samarbejde med de samme partier, I har kritiseret?

»Det kan være nødvendigt at kritisere det, der skader samfundet, eksempelvis den omfattende korruption. På den måde har vi kritiseret en række forhold eller politiske beslutninger for ikke at være i folkets tjeneste. Lige nu afventer vi situationen og prøver at finde ud af, om vi kan lede en regering eller ej. I princippet er vi villige til at samarbejde med alle de partier, som vi kan spejle i vores partiprogram.«

»Nu er M5S det største parti i Italien, og det må de andre partier anerkende. Derfor er de også mere lydhøre over for vores partiprogram. Jeg vil ikke på forhånd afskrive et eventuelt samarbejde med Lega eller andre partier for den sags skyld. Det er noget, som vi sammen må diskutere i parlamentsgruppen.«

– Hvad synes du om, at M5S begyndte med ikke at ville samarbejde med nogle partier fra det politiske establishment overhovedet, men nu åbner op for en samarbejdsvillighed?

»Vi bliver nødt til at samarbejde for at få et flertal. Vi vil naturligvis gerne samarbejde med udgangspunkt i vores partiprogram. Det handler om at fokusere på vores politiske ideer og visioner, som vi er gået til valg på.«

– Du har boet i Danmark i fire år. Er du blevet politisk inspireret af de danske forhold?

»Jeg er virkelig optaget af flexicuritymodellen og går stærkt ind for kontanthjælpen. I Italien har vi mange fattige, som samfundet bør tage bedre hånd om. Min ambition er at skabe mere velfærd for borgerne ved at skabe flere arbejdspladser og indføre gratis uddannelse. Regeringen bør være tættere på borgerne ligesom i Danmark. Erfaringen fra Danmark er jo netop, at det kan betale sig at investere i borgerne.«

– Borgmesteren i Rom, Virginia Raggi, har haft problemer med at indføre M5S’ politik. Hvordan kan M5S sikre, at politikken bliver gennemført i resten af landet?

»Det er bedre at tale om den slags, når jeg efter vores møde i dag kender mere til den partipolitiske linje.«

– Nu lyder du som en garvet politiker. Hvordan er du anderledes end andre politikere?

»Vi er bare almindelige borgere, der bliver valgt ind. M5S’ kandidater kommer med en anden og mere utraditionel viden. Jeg har eksempeltvist læst business i Milano og København og ønsker at trække på den erfaring, når jeg skal repræsentere befolkningen. Det første, vi vil, er at fjerne de høje politikerlønninger. Vi ser politik som et redskab til at forbedre folkets levebetingelser. Ikke som et middel til at gøre karriere. Det er den store forskel på os og de andre partier i Italien.«

Serie

Populismens hjemland går til valg

Den 4. marts var der valg i Italien. En omfattende ændring af valgloven skulle give landet mere stabile regeringer, men to populistiske bevægelser og to populistiske partiledere har gjort magtforholdene i italiensk politik uforudsigelige.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu