Læsetid: 4 min.

»Berlusconi vil først helt miste grebet om italiensk politik, når han dør«

Syv uger efter valget fortsætter den mudrede kamp om magten i Italien. Femstjernebevægelsen er klar til at gå i regering med det højrenationale Lega, hvis det opløser sin alliance med Silvio Berlusconi. Men den ellers falmede mediemogul fylder fortsat så meget, at valgets vindere har svært ved at nå hinanden, siger professor.
Matteo Salvini, leder af højrepartiet Lega, vil ikke kappe båndene til Berlusconi, da et forbund med Forza Italia giver ham en mere magtfuld position.

Matteo Salvini, leder af højrepartiet Lega, vil ikke kappe båndene til Berlusconi, da et forbund med Forza Italia giver ham en mere magtfuld position.

ALESSANDRO DI MEO

30. april 2018

TOLMEZZO – »Ud med dem! Ud, ud, ud!«

Folkemængden råber sit krav på den lokale piazza i bjergbyen Tolmezzo. Det er immigranterne, de vil have smidt ud. Og de opildnes af Matteo Salvini, lederen af højrepartiet Lega, der har stillet sig op på en sort plasticstol, som han til klapsalver har erobret fra en nærliggende café.

»Vi vil ikke have, at en eneste mere krydser grænsen til vort land,« erklærer han, og slår fast, at hvis andre partier ønsker at samarbejde med Lega, så skal de være »klar til at lukke Italiens grænser«.

Den 44-årige partileder er kommet til Friuli, det nordøstlige, bjergrige hjørne af Italien, for at give ekstra energi til den vælgerbase, som var med til at sikre Lega et succesfuldt parlamentsvalg den 4. marts, men som stadig har mulighed for at vise sit værd ved et regionalvalg der blev afholdt i går, søndag.

Ved valget håber Lega på et stærkt resultat, der kan give partiet bedre kort på hånden i den tætte kamp om det nationale lederskab (Valgresultatet ventes offentliggjort i dag, mandag, red.).

For her næsten to måneder efter parlamentsvalget er der endnu ikke dannet regering og fundet en ny premierminister, og der bliver desperat søgt efter den mindste fordel, der kan skabe forskydninger i en ellers fastlåst situation.

»Situationen er yderst kompliceret og forvirrende,« siger politisk kommentator og professor i samfundsvidenskab ved Urbino Universitet, Fabio Bordignon. »Ingen har fået nok stemmer til at tage magten, og i al den tid, der er gået siden valget, er vi ikke kommet tættere på at få en ny regering.«

Højrefløjskoalitionen fik det bedste resultat med 36 pct. af stemmerne – og inden for koalitionen fandt en skelsættende ændring sted: Salvinis parti Lega opnåede flere stemmer end koalitionspartneren, den tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti, Forza Italia. Salvini er dermed højrefløjens ukronede konge. Og han satser på, at han skal være Italiens næste premierminister.

»Det håber vi,« siger han til Information. »Jeg er klar.«

Berlusconi blokerer

At Salvini er kommet så tæt på regeringsmagten deomstrerer, at han på få år har omdannet Lega fra et lille regionalt baseret parti, der ønskede større autonomi for det rigere, nordlige Italien, til at blive en national spiller.

Tidligere, da Lega hed Lega Nord, blev der raset mod syditalienerne, som blev stemplet som dovne, og mod regeringen i Rom, der blev kaldt tyvagtig, men nu er Salvinis platform især EU-skepsis, nationalisme og en hård kurs over for indvandrere. Lega fik 17,4 pct. af stemmerne ved valget – fire gange flere end ved valget fem år tidligere.

Valgets anden store vinder, protestpartiet Femstjernebevægelsen, blev med 33 pct. det største parti, og det sætter forhindringer i vejen for Salvinis vej til magten.

»Femstjernebevægelsen vil gerne gå i regering med Lega, men de kræver, at det bliver uden Forza Italia, og at Salvini vender ryggen til Berlusconi. Salvini er åben over for et samarbejde med Femstjernebevægelsen, men vil under ingen omstændigheder bryde sit valgforbund med Berlusconi. Situationen er dermed gået i hårdknude,« siger Roberto D’Alimonte, professor i samfundsvidenskab ved Luiss Universitet i Rom.

Femstjernebevægelsen vil ikke røre Berlusconi med en ildtang, da de ser den 81-årige milliardær og mediemogul som selve symbolet på politisk korruption. Berlusconi, der har domineret italiensk politik i årtier, forlod i 2011 premierministerposten i skyggen af sexskandaler og en stor gældskrise, og på grund af en dom for skattesvig i 2013 er han nu forhindret i selv at blive minister.

Men selvom hans parti har mistet sin førerposition på højrefløjen, er Berlusconi fortsat en stor magtfaktor.

»Berlusconi vil først helt slippe grebet om italiensk politik, når han dør. Man vil næsten ikke blive overrasket, hvis han også finder en måde at trække i de politiske tråde på fra graven,« siger Roberto D’Alimonte.

Berlusconi har mildest talt ikke forsøgt at gøre sig selv mere spiselig for Femstjernebevægelsen, som han mener er »til fare for landet«.

»Det er ikke et demokratisk parti, men et parti for de arbejdsløse,« sagde Berlusconi i forrige uge, hvor han erklærede, at han kun ville ansætte medlemmer af Femstjernebevægelsen »til at gøre rent på toiletter«.

Berlusconis medier

Salvini har udvist irritation over Berlusconis opførsel, men det vil ikke gavne ham at kappe båndene.

»Salvini taler fra en mere magtfuld position som leder af højrefløjskoalitionen, der inkluderer Forza Italia, end hvis han blot repræsenterede Lega,« siger Roberto D’Alimonte.

»Samtidig vil Salvini være nervøs for at lægge sig ud med Berlusconi og hans medieimperium. Det spiller en stor rolle. Berlusconi kontrollerer en anseelig del af Italiens medier, og hvis Salvini ønsker adgang til de medier og ikke vil have, at de vender sig imod ham, skal han holde fast i Berlusconi.«

Skærmydslerne mellem Femstjernebevægelsen og Berlusconi fik i sidste uge Italiens præsident, Sergio Mattarella, som har til opgave at få sat skub i regeringsforhandlingerne, til at opfordre til, at man nu i stedet undersøger muligheden for en aftale mellem Femstjernebevægelsen og centrum-venstre-partiet PD, det tidligere regeringsparti, som blev valgets store taber.

Risikoen for at han kan ende med at stå tilbage uden magt, har fået Salvini til at stejle. Han truer med, at han sammen med sine støtter »vil gå mod Rom« – en frase, der i Italien vækker minder om den tidligere diktator Benito Mussolinis »march mod Rom«, der i 1922 endte med at føre fascisterne til magten.

Men ifølge D’Alimonte virker et samarbejde mellem PD og Femstjernebevægelsen »usandsynligt«. I det hele taget kan han ikke se bæredygtige regeringskostellationer mellem nogen af partierne, og han mener, det mest sandsynlige lige nu er, at Italien ender med at få en teknokratstyret regering, indtil man igen vil afholde valg, og dér håbe på et resultat, som kan skabe afklaring.

Tilbage i bjergbyen Tolmezzo forsøger Salvini dog at overbevise om, at han vil ende som landets leder.

»I kan tage det roligt,« siger han til sit publikum. »Når jeg vender tilbage hertil, vil det være som premierminister.«

Andreas Bisiach (yderst t.v.) har boet i Danmark siden han flyttede fra Milano i 1996. Han har ikke stemt ved de seneste to valg, men har fået fornyet tro på politikerne med Femstjernebevægelsens fremkomst.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu