Kommentar
Læsetid: 3 min.

Mange flere bør følge Lula i fængsel

Lulas ufattelige fald fra magten indvarsler et kaotisk og usikkert politisk år i Brasilien
Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva ankommer efter anholdelsen til statspolitiets hovedkvarter i Curitiba.

Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva ankommer efter anholdelsen til statspolitiets hovedkvarter i Curitiba.

Ricardo Moraes

Udland
11. april 2018

Fængslingen lørdag af Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva var ét af de øjeblikke, der viser, at virkeligheden ofte langt overgår fantasien – og at fremtiden sandt nok er umulig at spå om.

Skrues tiden ti år tilbage, var Lula midt i sin anden præsidentperiode. Med opbakning fra mere end 80 procent af befolkningen var han den mest populære præsident i Brasiliens historie, blandt andet fordi han formåede at balancere en sund socialpolitik med økonomisk udvikling, og da finanskrisen ramte især den vestlige verden fra 2008, viste brasiliansk økonomi vedblivende vækstrater på seks, syv og otte procent.

Alt var godt, og Latinamerikas største land, største befolkning og største økonomi syntes dengang ustoppeligt. Ville brasilianerne have OL til landet, kom det. Det samme med VM i fodbold, ligesom alle store politiske tanker synes at involvere Brasilien, ikke mindst opfindelsen af begrebet BRIK-økonomierne, hvor Brasilien sammen med Rusland, Indien og Kina blev udråbt til morgendagens vindernationer.

Igen og igen blev billedet af præsident Lula, den tidligere fagforeningsboss, forbundet med et samfund med succes. Internationalt høstede Lula store roser, og for ikke mindst venstrefløjen verden over blev han et ikon.

Hvem ville dengang tro, at Lula skulle ende i fængsel – hvorfor skulle han dog det?

Politisk comeback forhindret

Det skal han så, fordi han sidste år blev idømt 12 års fængsel for blandt andet at modtage bestikkelse i form af en strandlejlighed i Guarujá, angiveligt som betaling for, at det statslige energiselskab Petrobras placerede en lang række bygnings- og infrastrukturprojekter hos storentreprenøren Odebrecht.

Lula har for længst anket sin dom, men en appeldomstol ved højesteret stadfæstede i sidste uge, at han ikke slipper for fængsel, mens ankesagen afventes.

Det spolerer Lulas planer om et politisk comeback ved efterårets præsidentvalg i Brasilien, hvor Lula paradoksalt nok – set i lyset af dommen for korruption – står til at vinde første runde stort.

Dog eksisterer fortsat den lille mulighed, at Brasiliens højesteret ændrer sin egen beslutning fra 2016 om, at dømte, der afventer en ankesag, skal fængsles. Det ville i givet fald sætte Lula på fri fod, hvad både Lula og hans advokater også håber på.

»Jeg kommer ud af det her større, stærkere og uskyldig. Fordi jeg kommer til at bevise, at det er dem, der har overtrådt loven,« som Lula sagde, inden han lørdag overgav sig til myndighederne og lod sig fængsle.

Systemets troværdighed på spil

At den nu fængslede Lula var klar favorit ved det kommende præsidentvalg, skyldes ikke kun, at Lula fortsat har sin vælgerbase på venstrefløjen intakt, men også at det resterende politiske system i Brasilien befinder sig i dyb krise.

Stort set ingen af de traditionelle partier kan mønstre kandidater, der samler mere end en håndfuld procentpoint. Den mest populære er indtil videre den tidligere militærmand Jair Bolsonaro, der af kritikere kaldes Brasiliens Donald Trump, og som nok har støtter, der kan bringe ham igennem til en anden runde, men som også er voldsom upopulær i brede kredse for sine radikale synspunkter med hensyn til kvinder og homoseksuelle og sin evige romantisering af fortidens militærdiktatur.

Lulas eget Arbejderparti (PT) har ingen populære alternativer, der kan trække vælgere til, og den nuværende præsident, Michel Temer, udgør ingen trussel. Han er historisk upopulær og lever politisk på lånt tid. To gange er han blevet reddet af sine politiske allierede i den brasilianske kongres, fordi medlemmer af kongressens underhus har forsøgt at trække Temer igennem høringer, der skulle afdække hans medvirken i samme sag, som Lula nu er fængslet i.

Lula hævder, at han er uskyldig og offer for et komplot – et kup. Det er han kun, hvis han bliver den sidste, der ender bag tremmer for korruption i Brasilien. Og det er der ikke noget, der tyder på.

Den ansvarlige for undersøgelsen af den omfattende korruptionsskandale omkring entreprenøren Odebrecht, også kaldet ’Operation bilvask’, er dommer Sérgio Moro, og hans liste over anklagede tidligere og nuværende politikere er lang og inkluderer flere tidligere og otte nuværende ministre, delstatsguvernører og formændene for begge kongressens to kamre.

Tilliden til de siddende politikere og traditionelle partier i Brasilien er med god grund i bund, og derfor er brasiliansk politik, og spørgsmålet om, hvem der skal regere Latinamerikas største land efter Michel Temer, alt andet end forudsigeligt. Temer er kun præsident, fordi hans forgænger, Dilma Rousseff, blev afsat ved en rigsretssag, men han kunne nemt være den næste, der falder. Og hvem følger så?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her