Læsetid: 3 min.

Handelsstrid mellem USA og Kina sættes på pause. Kina vil forhandle, men USA stejler

Trump-regeringens taktik er først at true Kina med straftold på kinesiske eksportprodukter og herefter give Beijing tid til at holde op med at bryde en WTO-regel mod tvungen overførsel af teknologi. Men onsdag gjorde kineserne gengæld ved at pålægge straftold på amerikanske varer
Det er tvivlsomt, at Trump-regeringen vil lade sig påvirke af indvendinger fra USA’s landbrug og industri, hvad angår straftold på kinesiske eksportvarer.

Det er tvivlsomt, at Trump-regeringen vil lade sig påvirke af indvendinger fra USA’s landbrug og industri, hvad angår straftold på kinesiske eksportvarer.

Mandel Ngan

6. april 2018

Præsident Donald Trumps beslutning tidligere i denne uge om at pålægge en lang liste kinesiske eksportartikler straftold og en tilsvarende aktion fra styret i Beijing mod amerikanske eksportgoder onsdag signalerer starten på en handelskrig, hvor USA i udgangspunktet formentlig har de stærkeste kort på hånden.

Trump-regeringen har frem for alt støtte fra europæiske allierede, der finder det lige så frustrerende som USA, at Kinas centralregering stadig subsidierer mange industrier med den begrundelse, at Kina stadig er en udviklingsøkonomi.

Beijing tilskynder endvidere til overproduktion af stål og andre metaller, som eksporteres til lave priser. Måske værst i amerikanske og europæiske øjne er et krav, kinesiske virksomheder stiller til joint venture-partnere fra andre lande – nemlig at de enten overfører teknologi og dermed mister intellektuel ejendomsret eller holder sig væk fra det kinesiske marked.

»Den betingelse er i lodret strid med Verdenshandelsorganisationen WTO’s regler,« skriver Martin Feldstein i en kronik i The Wall Street Journal. 

Han er professor i økonomi på Harvard University og var økonomisk chefrådgiver for den republikanske præsident Ronald Reagan 1982-84.

Amerikanske investorer i Kina er ifølge Feldsteins undersøgelser ofte uvillige til at anmode USA’s regering om at påbegynde et sagsanlæg mod Kina i WTO. Ikke desto mindre satte Trump-regeringen i august sidste år en undersøgelse i gang af den kinesiske praksis og konkluderede i marts, at Kina overtræder en WTO-regel, ifølge hvilken adgang til et lands marked ikke må være betinget af teknologioverførsel.

Netop denne konklusion ligger til grund for Trump-regeringens beslutning tirsdag om at varsle en straftold på 25 pct. på 1.300 kinesiske eksportprodukter. Værdien svarer til 50 mia. dollar eller 10 pct. af Kinas årlige eksport til USA.

Onsdag svarede præsident Xi Jingpings regering igen med en liste af produkter importeret fra USA, der vil blive pålagt 25 pct. straftold, såfremt USA skulle gøre alvor af sine planer.

Sat på pause

Til at begynde med reagerede finansmarkederne negativt. Men da Trumps nye økonomiske chefrådgiver, Larry Kudlow, onsdag i et tv-interview nedtonede den umiddelbare betydning af bekendtgørelsen med ordene:

»Det er bare nogle forslag. Jeg tror ikke, vi vil se nogle konkrete skridt i de første måneder,« lagde børsstormen sig.

I børskredse valgte investorer at antage, at en handelskrig mellem verdens to største økonomier muligvis er under optræk, men at begge magter indtil videre ’positionerer sig’ i forventning om, at den anden side vil føle sig presset til at give indrømmelser.

Indtil videre er dysten sat på pause. I tiden frem til 22. maj vil Trump-regeringen indhente kommentarer fra industrieksportører og landbrugsorganisationer. På Kinas liste over amerikanske produkter, der vil blive pålagt 25 pct. straftold, står sojabønner og oksekød, kemiske produkter, biler og flyvemaskiner.

Men det er yderst tvivlsomt, at Trump-regeringen vi lade sig påvirke af indvendinger fra landbrug og industri. Snarere skal tidsfristen 22. maj ses som et tidsrum, hvor Kina og USA kan forsøge at finde en løsning.

Trump-regeringens holdning er p.t., at der ikke er behov for formelle forhandlinger. Kina bør give sig og ophøre med at afkræve overgivelse af intellektuel ejendomsret til teknologisk knowhow som betingelse for at indgå joint ventures med amerikanske partnere.

»Jeg har tydeliggjort over for mine kinesiske samtalepartnere, at der ikke er behov for forhandling. Kina bør ganske enkelt efterleve WTO-reglerne. Trump og Xi Jinping kan mødes og blive enige om, at begge lande overholder reglen om frivillig teknologioverførsel. Det skulle heller ikke være svært for Xi at beordre metalproducenter til at stoppe overproduktion,« siger Feldstein i sin aviskronik.

Trumps told på stål og aluminium har udløst frygt for handelskrig og sætter endnu engang forholdet mellem USA og Kina på spil.
Læs også

Kinas vicefinansminister, Zhu Guangyao, er af en anden opfattelse. »Nu er tiden inde til at begynde forhandlinger,« sagde han på et pressemøde onsdag i Beijing.

Men amerikanernes mangeårige erfaring med kinesiske forhandlere giver ikke umiddelbart anledning til optimisme. Under præsidenterne George W. Bush og Barack Obama trak drøftelserne i langdrag. Når kineserne lovede at gøre noget konkret ved dumpning, statssubsidier eller tvungen teknologioverførsel, skete der ikke noget konkret senere hen.

Den kinesiske regering sætter sin lid til, at præsident Trump vil komme under politisk pres fra sine kernevælgere i Midtvesten, hvor landbruget og industrien vil kunne mærke den økonomiske effekt af straftold på deres eksportvarer til Kina.

Det er først og fremmest landmænd, som klager deres nød. Kina er den største aftager i verden af amerikanske sojabønner. Amerikansk industri er mere tilbageholdende med kritik. Meget lidt tyder på, at Trumps kernevælgere vil vende sig imod ham, selv om de udsættes for midlertidigt tab af indtægt, siger den politiske ekspert Charles Cook til Financial Times.

Trump-regeringen er i øvrigt ikke tvunget af landets handelslov til at lade straftolden træde i kraft umiddelbart efter 22. maj. Den kan vente i seks måneder, altså til november, hvilket er efter midtvejsvalget til Kongressen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu