Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hollandsk miljøorganisation truer Shell med retssag for at svigte Paris-aftalen

Hvis ikke Shell indenfor otte uger lover, at de vil nedbringe deres CO2-udslip til nul i 2050, vil miljøorganisationen Friends of The Earth Holland anlægge en potentielt banebrydende retssag om, at Shell ulovligt handler mod bedre vidende
Hvis ikke Shell indenfor otte uger lover, at de vil nedbringe deres CO2-udslip til nul i 2050, vil miljøorganisationen Friends of The Earth Holland anlægge en potentielt banebrydende retssag om, at Shell ulovligt handler mod bedre vidende

Christian Lindgren

Udland
4. april 2018

Shell udgør »en trussel imod menneskeheden,« mener den hollandske miljøorganisation Milieudefensie, fordi olie- og gasselskabet ikke lever op til Paris-aftalen, men tværtimod »underminerer« aftalens sigte og målsætning.

Sådan lyder det i en erklæring, som den hollanske gren af organisationen Friends of The Earth, Milieudefensive, har udsendt i dag i samarbejde med det hollanske medie De Correspondent.

Paris-aftalen, der blev vedtaget af verdens ledere i 2015, har som mål at holde klodens temperaturstigninger til maksimum to grader celsius, hvilket indebærer at klodens samlede udledninger af drivhusgasser skal være i nul omkring år 2050.

Den målsætning hænger imidlertid ikke sammen med blandt andre Shells fortsatte investeringer i olie og gasudvinding, der ofte som minimum har et 30 års sigte, og derfor truer miljøorganisationen Milieudefensie nu Shell med en retssag, skriver De Correspondent, hvis ikke virksomheden retter ind i forhold til klimaaftalen fra Paris og lover at nedbringe virksomhedens CO2-udledninger til nul senest i 2050.

»De hundrede største forurenere af CO2 står for 71 procent af de samlede udledninger. Men disse selskaber betaler knap for overgangen til ren energi, og den største byrde kommer derfor til at lægge hos de private forbrugere, der har de ringeste muligheder og bærer den mindste del af ansvaret. Det er moralsk forkasteligt,« siger Donald Pols, der er direktør for miljøorganisationen Milieudefensie, til De Correspondent.

Shell vidste, hvad de gjorde

Når Shell angribes juridisk og kræves holdt ansvarlige for de igangværende klimaforandringer, skyldes det, at dokumenter viser, at man i virksomheden i mere end 30 år har kendt til klimaforandringernes langsigtede konsekvenser i form af voldsommere vejr og stigende vandstand.

Allerede i 1986 skrev Shell-ansatte i interne redegørelser, at den fortsatte forbrænding af olie og gas ville medføre »betydelige ændringer i havenes vandstand, i havstrømmene, i nedbørsmønstre og på temperaturen regionalt.« I 1991 udsendte Shell endda en film til brug i undervisningen på skoler, der konkluderede, at »den eneste mulighed er at handle på klimaforandringerne øjeblikkeligt.«

Beregninger viser ifølge organisationen Milieudefensie, at Shells produkter historisk står for 1,8 procent af al den CO2, der er udledt siden den industrielle revolution.

Du kan læse hele De Correspondents historie i Information torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her