Læsetid: 2 min.

Islands store bitcoinkup trækker internationale overskrifter

En hovedmistænkt i en islandsk kriminalsag uden sidestykke er stukket af fra fængslet og flygtet til Sverige. Tyveriet af kryptovalutaudstyr for 12 millioner danske kroner er det største kup i Island nogensinde
21. april 2018

En mistænkt bagmand bag tyveriet af 600 computere til at udvinde bitcoin i Island er stukket af fra fængslet og flygtet til Sverige, angiveligt med det samme passagerfly som den islandske premierminister.

Sindri Thor Stefansson flygtede gennem et vindue fra det lavsikrede Sognfængsel i det sydlige Island og gik tirsdag om bord på et rutefly til Sverige fra den internationale lufthavn i Keflavik, der ligger 59 kilometer fra fængslet. Politiet siger, at han rejste på et pas med en andens navn, men blev identificeret via overvågningsvideo.

»Han havde en medskyldig,« siger politiminister Gunnar Schram til det lokale medie Visir. »Det er vi sikre på.«

Fængslet har intet hegn, og indsatte har adgang til internet og telefoner. Vagterne rapporterede ikke flugten, før flyvet til Sverige var lettet. Stefansson havde været indsat siden februar, men blev flyttet til det lavsikrede fængsel 11 dage inden flugten.

Der er nu udstedt en international arrestordre på ham, men ifølge talsmand for svensk politi Stefan Dangardt er ingen blevet anholdt i Sverige.

I Stefanssons fly sad ifølge nogle medier også Islands premierminister, Katrín Jakobsdóttir, der tirsdag skulle møde Indiens premierminister i Stockholm.

Fangeflugten er sidste udvikling i en kriminalsag uden sidestykke i Island, der har en befolkning på 340.000 og en af ​​verdens laveste kriminalitetsrater.

Lokale medier har døbt sagen »Det store bitcoinkup«, og Stefansson var blandt de 11 mistænkte, der er blevet anholdt for at have stjålet udvindingsudstyr til digitale valutaer i Islands formentligt største tyveri nogensinde.

Computerne blev stjålet over fire omgange og er endnu ikke fundet. De har en anslået værdi af 200 millioner islandske kroner (12 mio. danske kroner). Tyveriet beskrives af politikommissær Olafur Helgi Kjartansson som værende i »hidtil uset skala«.

Politiet har i alt anholdt 22 personer, herunder en sikkerhedsvagt, men har ikke opklaret indbruddene.

Sociologiprofessor Helgi Gunnlaugsson fra Islands Universitet mener, at det var usædvanligt at holde så højt profileret en fange i så lavsikkert et fængsel. Men hans planlagte flugt var uventet.

»Fangeflugt på Island betyder normalt, at nogle bare stikker af for at drikke sig fulde,« siger Helgi Gunnlaugsson.

»Underverdenen er lille, og det er ekstremt svært at skjule sig, endsige flygte fra landet.«

Island er blevet et hotspot for datacentre og kryptovalutaminedrift takket være dets overflod af vedvarende energi og dets kolde klima, hvilket giver lave elpriser og lavere køleomkostninger for det kraftfulde computerudstyr.

De lave omkostninger har gjort det lettere for kryptovalutaarbejdere at opnå en fortjeneste, men har også ført til, at operatørerne i Island med deres intensive computerarbejde er begyndt at bruge mere elektricitet end almindelige husholdninger.

Ejerne af de stjålne computere har i en sjælden opfordring til offentligheden udlovet en dusør på 60.000 dollar til alle, der kan lede efterforskerne til de stjålne computere.

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu