Baggrund
Læsetid: 4 min.

Er Israel først og fremmest jødisk eller demokratisk?

Utilfredsheden med særbehandlingen af ultraortodokse og deres stigende indflydelse, der rækker langt ind i regeringen, vokser blandt sekulære jøder i Israel. Og uroen omkring en religiøs lukkelov viser sig nu som et billede på Israels identitetskrise
I Ashdod er kun 20 procent af indbyggerne ortodokse – som dem, der her er samlet i en af Ashdods synagoger – derfor har byen ligesom de fleste andre byer med et sekulært flertal fundet en balance, hvor nogle butikker holder lukket under sabbatten, mens andre får lov at holde åbent. Nu skal alle lukke.

I Ashdod er kun 20 procent af indbyggerne ortodokse – som dem, der her er samlet i en af Ashdods synagoger – derfor har byen ligesom de fleste andre byer med et sekulært flertal fundet en balance, hvor nogle butikker holder lukket under sabbatten, mens andre får lov at holde åbent. Nu skal alle lukke.

Amir Cohen

Udland
23. april 2018

ASHDOD – Ved første øjekast virker Israels sjettestørste by som et harmonisk eksempel på, at ultraortodokse jøder kan leve side om side med sekulære. Den ultraortodokse mand med ørekrøller, lang sort jakke og sort hat køber kaffe hos den sekulære russiske immigrant, mens de smiler venligt til hinanden.

Men siden januar har spørgsmålet om religionens rolle i samfundet fået tusinder på gaden her i Ashdod i en strid, der truer sammenhængskraften i hele Israel.

Stridens kerne er en ny lov, der forbyder supermarkeder at holde åbent på jødernes helligdag, sabbatten. Loven blev indført af det israelske parlament for at imødekomme de ultraortodokse partier, der har som mærkesag, at jøderne skal overholde Guds befaling om at hvile fra fredag efter solnedgang, til lørdag samme tid.

Ligesom de fleste andre byer med et sekulært flertal havde Ashdod, hvor kun 20 procent af indbyggerne er ortodokse, fundet en balance, hvor nogle butikker holdt lukket, mens andre fik lov til at holde åbent. Men højst overraskende valgte byrådet i januar at lade loven gælde alle butikker.

En lørdag troppede kommunale inspektører pludselig op i det store indkøbscenter BIG for at uddele bøder til de butikker, der som sædvanlig holdt åbent.

Denne lørdag trodser iskiosken i BIG, Vaniglia, dog fortsat forbuddet. Bestyreren Tal Nurlayev fægter frustreret med armene, mens han brokker sig over, at et stærkt religiøst mindretal skal bestemme over hans butik.

»Hør her, det kan ikke passe, at 20 procent af Ashdods befolkning skal diktere, hvordan alle skal leve. Det er absurd,« siger Tal Nurlayev, der selv er indvandret fra Aserbajdsjan.

Bøderne ligger typisk i størrelsesordenen på 900 kroner, men de religiøse spændinger afspejler en mere omfattende konflikt i Israel. 70 år efter staten blev oprettet, spøger spørgsmålet endnu, om Israel først og fremmest er jødisk eller demokratisk.

Regeringen i splid

Under demonstrationerne mod den ortodokse lukkelov lurer en voksende utilfredshed med de ultraortodokse jøder blandt de sekulære.

Ultraortodokse partier sidder kun på 13 mandater ud af de 120 i det israelske parlament, Knesset, men deres indflydelse rækker lige fra butikkernes overholdelse af sabatten over uddannelse til de ultraortodokses fritagelse fra den flerårige værnepligt, som alle andre mænd og kvinder må aftjene.

I dag udgør de ultraortodokse kun ti procent af befolkningen, men ifølge fremskrivninger lavet af Israels Centra Bureau of Statistics (CBS), vil de udgøre 40 procent af den jødiske befolkning i Israel i 2065. Hermed vokser nødvendigheden af at finde en løsning på den religiøse konflikt.

Et af de hyppigt rejste spørgsmål er, om den sekulære majoritet af befolkningen skal blive ved med at forsørge hundredtusindvis af arbejdsløse ultraortodokse borgere.

Ifølge CBS er halvdelen af de ultraortodokse mænd arbejdsløse, og dermed afhængige af forskellige former for overførselsindkomster.

Én af årsagerne er, at de religiøse Yeshiva-studerende er fritaget undervisning i det almindelige pensum i blandt andet engelsk og matematik. Kompetencer i bibelundervisning giver bare sjældent job i et moderne samfund, hvor hightechindustrien buldrer frem.

I stedet har regeringen udvidet en række tilskud til blandt andre de mandlige Yeshiva-studerende og til deres koner og børn.

Men striden foregår også internt i regeringen.

Mens resten af Israel betragtede dramaet udfolde sig i Ashdod, øjnede forsvarsminister Avigdor Lieberman en chance for at appellere til sine sekulære vælgere. Han dukkede op til en demonstration for at vise sin støtte til dem, der protesterede mod en lov, som hans kollega i indenrigsministeriet står bag.

Og i starten af marts var den religiøse konflikt nær ved at koste hele regeringen magten. Den ultraortodokse sundhedsminister Yaakov Litzman stillede som ultimatum for, at hans parti kunne stemme for finansloven, at regeringen skulle fritage ultraortodokse for værnepligten én gang for alle.

Højesteret erklærede sidste år, at ultraortodokse ikke fortsat kan blive fritaget for værnepligten, da det er i strid med princippet om lighed for loven. Derfor fremsatte den ultraortodokse fløj et lovforslag af forfatningsmæssig karakter, der kan omgå højesteretskendelsen.

Igen stod forsvarsminister Lieberman på den sekulære side af konflikten i regeringen og afviste de ultraortodokses krav.

Det endte i sidste øjeblik med et kompromis. Finansloven blev vedtaget, men problemet med værnepligten er kun udskudt, til Knesset kommer tilbage fra ferie i april.

Befri Ashdod

I Ashdod har den religiøse butikslov fremprovokeret modbevægelsen Frit Ashdod, der har arrangeret massedemonstrationer uge efter uge.

»Inspektørerne har ikke udstedt bøder i snart tre uger, hvilket vidner om, at vores demonstrationer i den grad har haft en effekt,« siger Alex Panow, leder af organisationen.

Som han selv påpeger, er store dele af Ashdods indbyggere russiske immigranter, der lever sekulære liv. Det menes, at over en million russiske immigranter ankom til Israel, da Sovjetunionen kollapsede, og mange af dem bosatte sig i netop Ashdod.

Skulle de kommunale inspektører vise sig igen i BIG, har centret påtaget sig at betale alle butikkers bøder, det gælder også for de store butikker som McDonald’s og H&M.

»Vi har en advokat til at gennemgå bøderne lige nu. Vores intention er at fortsætte med at lade butikkerne holde åbent på sabatten,« siger BIG’s vicedirektør, Limor Rozental.

Selv hvis bystyret i Ashdod besinder sig og igen lader alle butikker holde åbent om lørdagen, kan indenrigsministeriet dog underkende beslutningen.

Alex Panow er fuldt ud bevidst om, at konflikten først lige er begyndt.

»Det kan godt være, at indenrigsministeren vil kæmpe imod, at Ashdod opretholder status quo, men vi vil ikke acceptere, at parlamentet dikterer, hvordan vi lever vores liv.«

Ismanden Tal Nurlayev er sikker på, at de sekulære nok skal få deres vilje. Han er klar til at arbejde om lørdagen.

»Som det er lige nu, kører folk hele vejen til dette indkøbscenter for at handle på Sabbatten. Det vil ikke blive ved med at være sådan. På et tidspunkt vil vi kunne købe ind i centrum også. Vi er trods alt flertallet.«

Serie

70 års Israel

Fra 18.april til 14. maj fejrer israelerne 70-året for staten Israels grundlæggelse, mens palæstinenserne ser tilbage på al-Nakbah, katastrofen. Samtidig flytter USA officielt sin ambassade til Jerusalem og markerer dermed en ny fase i verdens længste ulykkelige ægteskab. Information beretter om nutid, fremtid og midlertidighed set fra begge sider af grænsemuren

Seneste artikler

 • Jerusalem græder

  19. maj 2018
  Mens den jødiske del af byen fejrer flytningen af den amerikanske ambassade, befinder den palæstinensiske side sig i en tilstand af fortvivlelse og vrede
 • Jerusalem jubler

  19. maj 2018
  En stemning af sejr og selvsikkerhed har bredt sig i Jerusalem. Denne uges åbning af den amerikanske ambassade er den foreløbige kulmination på en nyere jødisk oprejsning
 • USA mister moralsk legitimitet gennem sin støtte til nedskydning af palæstinensere

  17. maj 2018
  Trumps talspersoner efterplaprer Netanyahus udlægning af de blodige sammenstød på grænsen til Gaza. Israel har en legitim ret til selvforsvar mod »terrorister«, lyder det fra Washington. Aldrig før har USA taget så entydigt parti for Israel mod palæstinenserne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Benny Overgaard

Demokratisk er Israel i hvert gald ikke. Palæstinenserne har ingen chance for at være en del af demokratiet i det område de altid har boet i.

Espen Bøgh, Hanna Grarversen, lars søgaard-jensen, David Zennaro, Holger Madsen, Karsten Lundsby og Arne Lund anbefalede denne kommentar

" Palæstinenserne har ingen chance for at være en del af demokratiet i det område de altid har boet i."

Så prøv du at se hvor mange muslimer der sidder i Knesset. Og forestil dig så hvor mange jøder der kunne sidde i Gazas parlament

Så ved du hvem der er demokratisk og hvem der ikke er.

Hans Aagaard, Peter Frost og Allan Bartroff anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Palestinesere har ingen chance at være en del af den isrealiske "demokrati". I det israeliske system er der diskrimination over for palestineser over hele ligne: en palestineser tjener 69% af en israels løn, der er diskrimination i bolig (leje eller bygge) palestinesere har ikke ret til militær tjeneste( selv om militær tjeneste er nødvendig for at finde arbejde. En palestinenser får "israeler pass" uden at han har bedt om det, det få det automatisk. Palestinesere bliver straffet hvis de sympatisere med palestinesere sag eller patriotism. Alt dette ligne Det "fransk Algeriet"men det gik ikke det ved man. Den gang i nord Afrika var man "fransk" fra fødsel med alt mulige diskriumination i løn, i civil stand eller militær. Summa summarun hvordan kan en palestinense acceptere at være en del af EN JØDISK STAT. Det er ikke en gang demokratisk.

Per Torbensen, Marianne Stockmarr, Hanna Grarversen, lars søgaard-jensen, David Zennaro, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Carsten Munk, ingemaje lange og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Israel er officielt det eneste demokrati i Mellemøsten. Men er fornuften i landet ved at blive overskygget af en alt om sig gribende angst for palæstinenserne og de andre arabiske folkeslag i området.

Det er nu kommet frem, at der forelå en skydeordre fra den israelske hær mod de palæstinensere, som demonstrerede ved grænsen mellem Israel og Gaza striben. Israelske snigskytter fra hæren var udkommanderet med ordren skyd demonstranterne ned. Det ville svare til, at vi i Europa gav os til at skyde løs på flygtninge i enklaverne Ceuta og Melilla, som vil fra Marokko ind i de spanske kolonier.

Det er ikke et demokrati værdig, at tillade den form for vilkårlig vold mod civile.

Den israelske hærs overdrevne vold mod civile palæstinensere påkræver sig en uafhængig undersøgelse af hele forløbet.

Per Torbensen, lars søgaard-jensen, David Zennaro, Elisabeth Andersen, Palle Yndal-Olsen, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Anders Graae, Steffen Gliese, Stine Frie og Benny Overgaard anbefalede denne kommentar
Benny Overgaard

Nils Bøjden tjoo hvis Israel nu lod Palæstina eksistere og lod palæstinenserne i fred kunne det jo være at stemmingen i Gaza blev lidt bedre.

Den bliver selvfølgelig ikke bedre af at IDF myrder et hav af ubevæbnede demonstranter ved et grænsehegn som i øvrigt er bygget på palæstinensisk jord og ikke Israelsk.

Per Torbensen, Marianne Stockmarr, Hanna Grarversen, David Zennaro, Kim Folke Knudsen, Elisabeth Andersen, Arne Lund og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

KIm folke Knudsen
Det er sympatisk eintlig,hvad du skriver, Med det er bedre at gå her på jorden og ikke at gøre som intet er skete. "Ceuta og mililla" et Maroccansk og besat af Spanien. Koloni tiden er fortid. Der er stadig levn fra fortiden som folkeligt er afvist. Spanien også kræver Jibraltar tilbage fra England uden held. Men jeg mener de maroccaner der kommer til De to Øer er officielt organiseret ,altså fra Regering i Marocco, om at få de to øer tilbage til Marocco fredeligt, det er forskelligt fra flygninge problemet, som ikke er maroccaner. Jeg tror Marocco og Spanien har aftaler om migration.

"Den bliver selvfølgelig ikke bedre af at IDF myrder et hav af ubevæbnede demonstranter ved et grænsehegn som i øvrigt er bygget på palæstinensisk jord og ikke Israelsk."

Ej heller bliver det bedre af at der sendes raketter ind over Israel fra Gaza. It takes two to tango. Min pointe er at den nuværende tilstand til dels er en konsekvens af en historie over de sidste 50 år hvor bla. palæstinenserne har kvajet sig enormt (bla. ved at forsøge kup i Jordan hvilket gjorde at de fik stort set hele den arabiske fløj mod sig) og generel arabisk inkompetence i de krige de har indledt mod Israel. Denne historie har efterladt et Israel med et særdeles stærkt og professionelt militær samt en følelse at behov for at kunne forsvare sig til enhver tid (hvilket jo nok er forståeligt). Og nogle palæstinensiske organisationer som regerer med et korruptionsniveau som er alarmerende og venskaber i Iran som yderligere afholder alle arabiske lande for at støtte palæstinenserne.

Hans Aagaard, Per Torbensen og Peter Frost anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

" General arabisk incompetence i de krige de har indledt mod Israel". Du er den eneste der siger det. Araberne giver udtryk af deres meninger mens Israeler handler. Du skal vide at der er forskellig jøder i Israel der er Arabisk jøder der taler kun arabisk og præget af deres kultur og livsstil og vil også arabisk sprog indført i landet. De europeisk jøder fortrænger deres meninger, men de giver dem ingen ret til at angribe dem. De krige med Israel var startet af Israel, bortset fra måske af 1948 krig. Sadat, den tidlige Egyptisk president plejer at sige: han fører krig mod Amerika i virkeligheden. I hvertfald amerika sørger for at Israel skal være militært "overlegen" over alle araber, og garantirer Amerika Israel sikkerheden. Der findes ikke i hele verden et land med en så militær garanti. Israel er ikke truet og det kan ikke være truet takket være USA. Til gengæld Har Assad skabt store vanskeligheder for USA , af de 103 raketter USA sendte over Syrien, 70 skudt ned. Så hele verden har problemer. Du er måske bare tilskuer.

Kim Folke Knudsen - "fornuften i landet" - Øh - hvilken fornuft? Israel er grundlagt på tyveri af land og etniske udrensninger, og siden indførsel af et religiøst baseret apartheid-regime. Hvilken "fornuft" er der i det?

Per Torbensen, Espen Bøgh, Klaus Lundahl Engelholt, Marianne Stockmarr, Hanna Grarversen, lars søgaard-jensen, Holger Madsen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby og Benny Overgaard anbefalede denne kommentar
Benny Overgaard

Nils nej det er bedre at “lege” at de undertrykte selv er skyld i deres undertrykkelse end at holde den stærke ansvarlig for sine handlinger ikke også.

Israels militær krænker dagligt Palæstinas suværenitet og i øvrigt også Syriens. Israels ultraortodokse jøder får liv til at annektere den ene bakketop efter den anden, konfiskere jord og lave regler for hvem der må benytte vejene i området (ren racisme for jøderne må bruge dem og palæstinenserne ikke).

Vestbredden og Østjerusalem holdes ulovligt besat. Jo den moderne selvproklamerede “jødiske stats” kriminelle handlinger er mange og burde undersøges til bunds og de ansvarlige sendes til Haag for at tage deres straf.

Marianne Stockmarr, Hanna Grarversen, Troels Brøgger, David Zennaro, Elisabeth Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Maiken Guttorm

@Nils Bøjden
Nu er der temmelig store andele af kristne, mindre religiøse samt ikke-religiøse blandt palæstinensere, så din sammenstilling er ikke aktuel, ligesom man på ingen måde kan sammenligne Gaza, hvor israelere ikke må færdes jf. Israels love - ikke Selvstyrets - med Israel, som betragter land i palæstinensiske områder (jf. FNs definitioner) som egne territorier. I strid med gentagne konventioner. Moderate politikere i Gaza har israelsk militær selv tilintetgjort gennem en lang årrække. Man kan jo altid kalde dem Hamas-politikere, så graver flertallet af internationale medier ikke videre i den sag.

Hanna Grarversen, lars søgaard-jensen, Knud Chr. Pedersen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Viggo Okholm, Hans Larsen og Benny Overgaard anbefalede denne kommentar

Niels Bøjden
I min optik og syn på den konflikt der, synes jeg selv at jeg er nuanceret og ikke sort -hvid, og jeg argumenterer til stadighed for at uanset undertrykkelsen, så hjælper vold ikke palæstinenserne, og måske er jeg så naiv at tro, hvis de holder det hele fredeligt i dialogens ånd, vil Israel være så menneskelig at de indgår en rimelig fredsordning. Men lige nu tvivler jeg faktisk da de lige nu har en sindssyg støtter som magtfaktor i USA.
Ja du har en grundlovssikret ret til at mene det du gør og ytre denne holdning og så er det vist sagt!

Benny Overgaard

Netanyahu hjælper bestemt ikke på det hele. Manden har ingen respekt for israelsk ret så hvor lidt har han mon til overs for palæstinenserne. Men jo det er lidt trist at den store diaspora i USA ofte er mere højreorienteret end selv de jødiske israelere i holdningen til palæstinensernes rettigheder..: eller lad os bare kalde det mangel på rettigheder.

Jørgen Wind-Willassen

Nu er det ikke så længe siden at butikscentre holdt lukket om søndagen.
Mindes det med glæde.
Jeg er ikke jøde, muslim eller kristen.
Men hvor var det befriende dejligt at søndag var anderledes.
Blot en dag ud af 7 hvor der var blot lidt frihed fra forbrugerisme.
Det uheldige er at koble det sammen med religion, den del kan jeg godt undvære.

Hans Aagaard, Per Torbensen, Hanna Grarversen, lars søgaard-jensen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar

- Efter Anden Verdenskrig anvendte de militær aggression for at gøre en hel nation hjemløs. Under påskud af jødisk lidelse.
- Og de sendte immigranter fra Europa, USA og andre dele af verden med det formål at etablere en totalt racistisk regering i det besatte Palæstina. Og faktisk, som kompensation for de frygtelige konsekvenser af racismen i Europa, hjalp de med til at bringe et af de mest grusomme og undertrykkende racistiske regimer til magten i Palæstina.
- Sikkerhedsrådet hjalp med til at stabilisere zionisternes racistiske regime og har støttet det igennem 70 år til frit at undertrykke og gennemføre racistisk folkemord i Gaza & Vest bredden.
- Verdenszionismen personificerer racismen. Den misbruger religiøse følelser til at skjule det hadefulde og grimme fjæs. Det er vigtigt at sætte fokus på de magthavere i verden, der yder støtte til det zionistiske regime.

Marianne Stockmarr og Hanna Grarversen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Tourhami Bennour kl 00:33 Jeg er helt enig i dine overvejelser om de spanske enklaver i Afrika. Jeg mener faktisk, at områderne burde overdrages til Marokko ligesom Hong Kong er blevet en del af Kina.

Kære Arne Lund kl. 11:57 Fornuften i Israel var den Camp David Fredsproces, som kunne bane vejen for først palæstinensisk selvstyre og så en selvstændig Palæstinensisk stat, hvor Staten Israel og Palæstina har Jerusalem som en fælles Hovedstad.

Israel er med landets geografiske placering nød til at kæmpe for overlevelse hele tiden. Der er ikke mange venner i nabolaget. Jo mere Palæstinenserne lægger terror i skuffen jo mere er der en chance for, at de moderate kræfter i det israelske samfund kan tage et opgør med bosætterne og de grupper af Israelere, som ikke vil anerkende det palæstinensiske folks ret til en stat.

Det bliver en lang og tornet vej, men der er intet alternativ til at genoptage en fredsproces mellem israelitterne og Palæstinenserne om gensidig anerkendelse og respekt. Vejen tilbage er brolagt med vold og uret udøvet af begge sider. Vejen frem er dialog og en fredsproces baseret på forhandling og ikke på vold.

Holger Overgaard Andersen

Til Benny fra Bronx https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fda.gatestoneinstitute.org%2...
Hvad går milliarderne til Vågn op og sæt dig ind i det ud fra en objektiv synsvinkel fremfor en emotionel intifada

"Nu er der temmelig store andele af kristne, mindre religiøse samt ikke-religiøse blandt palæstinensere,"

Hvor mange jødiske partier er opstiller i Gaza?

Jens Thaarup Nyberg

Nils Bøjden
Meget tyder dog på, Israel er en trussel for Palæstinenserne.

" Meget tyder dog på, Israel er en trussel for Palæstinenserne."

Det klarer palæstinenserne udmærket selv.

Og alle der er så sure på Israel skulle hellere være sure på de arabiske lande grundet det her:

" og Israel rangerer desuden højest blandt landene i Mellemøsten hvad angår HDI-indekset,[18] trykkefrihed[19] og økonomi[20]."

https://da.wikipedia.org/wiki/Israel

Jens Thaarup Nyberg

"Det klarer palæstinenserne udmærket selv"
De skal smides ud af de områder hvor Israelerne ønsker af bo.