Læsetid: 2 min.

Italien er nogle skridt nærmere en regeringsdannelse efter rådføring i præsidentpaladset

En måned efter parlamentsvalget overvejer de to sejrherrer, Femstjernebevægelsen og Lega, at danne regering. Men taberen, Silvio Berlusconi, kan blive en forhindring. Det kan bringe Matteo Renzi tilbage i billedet
»Matteo Salvini har et problem: Legas vælgere er til en vis grad de samme som Forza Italias. Hvis han vælger at afbryde samarbejdet med Berlusconi og indgå i en regering med Femstjernebevægelsen, risikerer Lega at miste opbakning fra potentielle Berlusconi-vælgere ved næste valg.« skriver Martin Burcharth.

»Matteo Salvini har et problem: Legas vælgere er til en vis grad de samme som Forza Italias. Hvis han vælger at afbryde samarbejdet med Berlusconi og indgå i en regering med Femstjernebevægelsen, risikerer Lega at miste opbakning fra potentielle Berlusconi-vælgere ved næste valg.« skriver Martin Burcharth.

Martin Gropius Bau

7. april 2018

Italien er kommet nogle skridt tættere på dannelsen af en ny regering i denne uge, efter at partilederne har været på visit hos landets præsident, Sergio Mattarella, i hans officielle residens i Palazzo Quirinale i Rom.

Men en ’dronningerunde’, som vi kalder det herhjemme, kan tage lang tid i Italien.

Torsdag erklærede præsident Mattarella, at han vil forsætte »konsultationerne« med partilederne i næste uge i håb om at nå til en afklaring om, hvem der kan påtage sig at danne en koalitionsregering, der har et flertal i Deputeretkammeret og Senatet.

»Efter den første runde er de rette betingelser ikke til stede. Partierne har ligesom jeg behov for nogle dage til at overveje situationen yderligere,« lød det i en udtalelse fra paladset torsdag aften.

Valget, der fandt sted 4. marts, resulterede i et nederlag til de to regeringspartier – Matteo Renzis Partito Democratico og Silvio Berlusconis Forza Italia – og betydelig fremgang til Femstjernepartiet (MS5) og Lega.

Men hverken MS5 eller valgsamarbejdet mellem Lega, Forza Italia og nyfascisterne i Fratelli d’Italia råder over et flertal i parlamentet. Oprindeligt var det forventet, at Berlusconis parti ville vinde flest stemmer i højrekoalitionen. Det gjorde Matteo Salvinis højrepopulistiske Lega imidlertid.

Efter valget har Femstjernebevægelsens kandidat til premierministerposten, Luigi Di Maio, vist interesse for at indgå en regeringskoalition med Lega, uden om Berlusconi og nyfascisterne.

»Jeg taler i øjeblikket mere med Salvini end med min egen mor,« har den 31-årige Di Maio sagt til italiensk presse.

Salvini, der har gjort sig bemærket med sine indvandrerfjendtlige ytringer og er en skarp kritiker af euroen og af EU’s sanktioner mod Rusland, afviser ikke direkte en koalition med MS5. De to partier appellerer ikke til de samme vælgere, idet Legas højborg er Norditalien og MS5 står stærkest i Syditalien.

Til gengæld ønsker begge partier at afmontere eller ændre en upopulær pensionsreform fra 2011, der hævede pensionsalderen til 67 og lagde et loft over dyrtidstillægget til folkepensionen. Ydermere er de enige om at lempe en arbejdsmarkedsreform fra 2012. Begge reformer blev i sin tid rost af internationale investorer og EU-Kommissionen.

De to partier kan muligvis også nå til enighed om en stramning af asyl- og indvandrerpolitikken. I finanspolitikken vil de være mindre tilbøjelige end den sidste regering til at lægge en dæmper på statens udgifter og overholde EU’s krav til et budgetunderskud på maksimalt 3 procent af BNP.

Men Salvini har et problem: Legas vælgere er til en vis grad de samme som Forza Italias. Hvis han vælger at afbryde samarbejdet med Berlusconi og indgå i en regering med Femstjernebevægelsen, risikerer Lega at miste opbakning fra potentielle Berlusconi-vælgere ved næste valg. Tv-magnaten anser MS5 for at være en trussel imod italiensk demokrati og Italiens EU-medlemskab.

Det er derfor, at muligheden for et regeringssamarbejde mellem MS5 og Renzis Partito Democratico (PD) stadig ligger i kortene. Her er problemet imidlertid, at Femstjernelederne udpegede PD til fjende nr. ét og sværtede Renzi til i valgkampen.

Renzi har efter nederlaget valgt at forholde sig tavs. I denne uge opfordrede den kendte kommentator, Ernesto Galli Della Loggia, i dagbladet Corriere della Sera Renzi til at tage bladet fra munden, erkende sit ansvar for nederlaget og fremlægge en ny politik for Italiens venstrefløj, der kan bane vej for et samarbejde med MS5.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu