Læsetid: 10 min.

Kan Tyskland fejre Marx efter det, han har betydet for Sovjet, DDR og Kina?

På lørdag ville Karl Marx være fyldt 200 år, og jubilæet har medført en del ballade om fejringen af ’kommunismens fader’. I hans fødeby Trier slår butikkerne kapital på hans navn, Kina har doneret en statue, mens overborgmestereren insisterer på at vise skellet mellem kritikeren Marx og den virkningshistorie, bysbarnets værk bliver tillagt
Bronzestatuen af Karl Marx er skabt af den kinesiske kunstner Wu Weishan, måler 4,4 meter og vejer 2,3 tons. Den er en gave fra Kina til byen Trier, hvor Marx blev født for 200 år siden, den 5. maj 1818. Statuen er indpakket indtil den indvies lørdag d. 5. maj 2018.

Bronzestatuen af Karl Marx er skabt af den kinesiske kunstner Wu Weishan, måler 4,4 meter og vejer 2,3 tons. Den er en gave fra Kina til byen Trier, hvor Marx blev født for 200 år siden, den 5. maj 1818. Statuen er indpakket indtil den indvies lørdag d. 5. maj 2018.

Harald Tittel

1. maj 2018

TRIER — Butikkerne sælger Marx-vin, Marx-kopper, Marx-småkageforme og Marx-sparebøsser med indskriften Mein Kapital. De tager tre euro for en nuleuroseddel med Marx-motiv; hele første oplag er gået som varmt brød, og nu sælges de for op til 30 euro på eBay. 

En Marx-statue står der også, indhegnet, bevogtet og indhyllet i grå filt og gaffatape, klar til at blive afsløret på lørdag – på 200-årsdagen for Karl Marx’ fødsel netop her i Trier, hvor de frodige vinskråninger hælder ned mod Moselfloden.

Indpakningen afholder ikke en gruppe kinesiske turister med påfaldende ens solhatte fra flittigt at fotografere den. Man kan da også fint fornemme storheden i den 5,5 meter høje figur, der troner på en piedestal bag Triers godt 1.800 år gamle byport Porta Nigra.

En klog og kritisk omgang

Fejringen kommer ikke til at gå stille for sig. Selv om Triers historie går tilbage til romertiden, er Karl Marx byens suverænt mest kendte og omstridte bysbarn gennem tiderne. Og så er der den tvivlsomme detalje, at statuen er en gave fra Folkerepublikken Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Aagaard
  • Dorte Sørensen
  • Steffen Gliese
  • Torben K L Jensen
  • Poul Erik Riis
Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, Dorte Sørensen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Kan lobbyister og konsulentfirmaer og andre i finansverdenen fejre demoteringen af demokratiet?

Espen Bøgh, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Aleksander Laursen, John Andersen, Dorte Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

30/apr/2018

Ja, vi kan godt fejre Karl Marx og hans tanker.

Han kan ikke gøre for, hvad andre efterfølgende
har brugt og/eller misbrugt hans tanker til.

Venlig hilsen
Claus

Espen Bøgh, Alvin Jensen, Michael Pedersen, Karen Grue, Ole Henriksen, Flemming Berger, Curt Sørensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Hans Aagaard, John Andersen, Elisabeth From, David Engelby, Dorte Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

"Das Kapital" - Karl Marx´s gennemarbejdede kritiske analyse af kapitalismen i det 18. århundrede har altid været anset af alle for være et epokegørende stykke arbejde af høj validitet og kvalitet.
Først senere skrev Marx og Engels "det kommunistiske manifest" - et bestillingsarbejde fra den socialistiske bevægelse der udviklede sig i Frankrig og Tyskland efter "Pariser-kommunen" i 1871 -
Det ville klæde alle at holde sig til de historiske fakta. Karl Marx skrev kun revolutionens grundlag.

Claus Bødtcher-Hansen, Karen Grue, Ole Henriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Jeg er ikke marxist. Det var Karl Marx heller ikke. Men Marx er kolossalt vigtig for idéhistorien, for arbejderbevægelsens historie, for demokratiets historie og for diktaturets historie. Han rejser en masse spændende spørgsmål. Kapitalens 1. bog er en af de mest spændende bøger, jeg har læst. Indledning og forord kan jeg godt undvære, men bogen indeholder bl.a. levende reportager fra kapitalismens elendighed under laissez-faire – som nutidens asociale liberalister vil genindføre. Det er fedt, at Trier fejrer Marx.

Espen Bøgh, Alvin Jensen, Stine Frie, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Henrik Brøndum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet med Marx er også, at vi hænger fast i ham, hvor vi burde vriste os fri og kæmpe andre frihedskampe - som måske snarere ligger i den yngre end den ældre Marx. Som alle gode videnskabsmænd tog han pulsen på sin samtid, men han skabte også en forståelse af menneskeværd, som vi ikke længere kan acceptere.

Poul Erik Riis

Ja, Kapitalens 2. bog har jeg ikke læst endnu. Der er jo så mange andre bøger, der er værd at læse.

I øvrigt udkom Det kommunistiske manifest første gang i revolutionsåret 1848, da ikke bare Marx og Engels, men ”paven”, ”zaren” og ”Metternich” troede, at "proletarerne" var på nippet til at indføre kommunisme. Derfor skrev Marx og Engels, at et spøgelse gik gennem Europa - hvilket lyder som en fortalelse, for det var jo kun et spøgelse. Men den arbejderbevægelse, der spirede, var ikke et spøgelse.

Alvin Jensen, Karen Grue, Bent Gregersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
David Engelby

Kan man fejre Adam Smith efter den økonomiske skævvridning og udbytning, vi har været vidne til?

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Er der nogen, der fejrer Adam Smith? Der har aldrig været den personkult omkring ham, som der i visse kredse har været om Karl Marx.

twan manders

Hvis man ikke kan fejre Marx skal man afskaffe samtlige helligdage når man ser på den ulykke religioner har forårsaget gennem historien

Alvin Jensen, Karen Grue, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg tror at Marx ville vende sig i graven, hvis han havde været vidne til de uhyrligheder, hans tanker har været gidsel for.
Man kan næppe frarøve ham positionen som et af det 19. århundredes største tænkere - og hans kapitalisme-kritik er lige så relevant i dag som den var for 150 år siden. Blot er det endnu ikke lykkedes, at omsætte hans kritik til en bæredygtig, humanistisk samfundsmodel.
Måske fordi det er umuligt.

Claus Bødtcher-Hansen, Karen Grue, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Andersen

Karl Marx teorier ligger så tæt op af kristendoms teorier at det måtte fejle over for den rå Kapitalisme.

Mogens Brolin

Marx kan ikke stilles til ansvar for Stalins ufattelige kriminalitet. Det var alt sammen ikke idéen med Das Kapital. Revolutionære tanker jo, skyldig, men at undertrykke arbejderen og have en top af krigeriske, morderiske, militaristiske tyveknægte absolut ikke.

Kommunismen er en sød tanke men kan kun eksistere som diktatur og må derfor parkeres i papirkurven.

Folkene i Trier burde være stolte af at en revolutionær tænker havde sin barndom der.

Det er folk helt andre steder der burde skamme sig over kommunismrns fortid.

Karen Grue, Ole Henriksen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Steffen Gliese; - 07:44
"Problemet med Marx er også, at vi hænger fast i ham, hvor vi burde vriste os fri og kæmpe andre frihedskampe - som måske snarere ligger i den yngre end den ældre Marx. Som alle gode videnskabsmænd tog han pulsen på sin samtid, men han skabte også en forståelse af menneskeværd, som vi ikke længere kan acceptere."
Well, Marx var politisk filosof og aktivist og måtte i størstedelen af hans liv leve som politisk flygtning; så hvis vi skulle følge den yngre, hvordan skal det da gå, når vi ikke længere nøjes med at tage pulsen på vor samtid, idet: "Man kan næppe frarøve ham positionen som et af det 19. århundredes største tænkere - og hans kapitalisme-kritik er lige så relevant i dag som den var for 150 år siden."
Piketty tager pulsen på vor samtid.

Alvin Jensen, Karen Grue, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jeg var i årene 1974-78 ofte i Trier, fordi min eksmand er uddannet det og nogle af hans studiekammerater boede der stadigt.
Triers "claim to fame" dengang som nu er, at den er Tysklands ældste by ( i hvert fald når den selv skal sige det) og naturligvis de mange spor efter romerne - og så er der smukt.
MEN - Karl Marx måtte jeg kigge længe efter spor af. Der var hans barndomshjem - indrettet som museum, drevet af SPD - med en plakette uden på. Men der var ingen skilte der pegede derhen, jeg måtte spørge mig frem - og først 3. gang fik jeg svar.
Det var jeg ret chokeret over - jeg er ikke marxist, ikke engang sådan rigtig socialist, men Marx har jo for fanden qua sin tænkning haft stor indflydelse på den idepolitiske slagmark i 150 år.
Senere kunne jeg faktisk godt forstå, det var svært for tyskerne (og borgerne i Trier) at skilte med ham, så længe DDR, hvor en del af dem havde familie, voldtog hans navn til at dække over statens mishandling af egne borgere.
Det er godt, man nu får sin fortjente plads i byens katalog over ting, man kan vise frem.

Alvin Jensen, Karen Grue og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Blot er det endnu ikke lykkedes, at omsætte hans kritik til en bæredygtig, humanistisk samfundsmodel.
Måske fordi det er umuligt."

Marx' kritik havde heller ikke til hensigt at beskrive én model for samfundsudviklingen, men derimod nogle hensigtsmæssige, retfærdige og dynamisk sammenhængende måder at forstå og gribe samfundsinstitutionen an på. Så det er logisk at marxismens tankesæt ofte affejes som museumsgods eller urealisérbare abstraktioner i en tid, hvor der (på vanlig forbrugsorienteret vis) efterspørges færdige modeller, som hurtigt kan tjekkes ud.

De skandinaviske velfærdssamfund er i øvrigt gode eksempler på hvordan marxistisk tænkning kan inspirere til socialstatsudvikling, men som bl.a. Marx også mente, vil det være helt umådeholdent vanskeligt at fastholde udviklingen af socialstaten i en kapitalistisk verdensorden, hvorfor den revolutionære proces skal ske internationalt. Og som bekendt er det lykkedes mangen borgerligt sindet politiker at drive nedskæringspolitik med henvisning til at vi skal kunne konkurrere med udlandet, sammenligne os med det og passe på ikke at 'komme bagefter'.

Alvin Jensen, Stine Frie, Karen Grue, Ole Henriksen, Olav Bo Hessellund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Bettina Jensen
Nej, Marx har ikke anvist vejen til én bestemt samfundsmodel, men der er ved Gud mange, der, med afsæt i Marx' kritik af det kapitalistiske samfund, har forsøgt. Med ringe held.
De skandinaviske velfærdsmodeller er muligvis en undtagelse, uagtet at de næppe kan karakteriseres som eksempler på virkeliggjort, fuldendt socialisme.
I øvrigt er det bemærkelsesværdigt, at de skandinaviske velfærdsmodeller har fungeret på trods af det fremherskende, globale markedsparadigme. I dag er der faktisk mange økonomer og politiske tænkere, der peger på de skandinaviske velfærdsmodeller som eksempler på det stærkeste og mest holdbare samfundssystem.
Men det ændrer naturligvis ikke ved, at velfærdsstaten er under et konstant pres og at nogle borgerlige politikere - på trods af velfærdssamfundets relative succes - ønsker at deregulere og afvikle til fordel for markedsparadigmet.

Jørgen Larsen, Karen Grue, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ René Arestrup
01. maj, 2018 - 15:43

"Men det ændrer naturligvis ikke ved, at velfærdsstaten er under et konstant pres og at nogle borgerlige politikere - på trods af velfærdssamfundets relative succes - ønsker at deregulere og afvikle til fordel for markedsparadigmet."

Nej, det har du fuldstændig ret i, René. Spørgsmålet er, HVORFOR politikerne agerer som de tre aber - vil ikke se, høre eller ytre sig - om at der må en kursændring til for at vi skal kunne overleve i længere tid end deres egen valgperiode ? :-/

Der er ingen grund til at læse Marx som Fanden læser Biblen.
Ifølge Marx har vi da på meget fundamental måde del i hinandens liv. Uden de andre var vort liv anderledes, end det faktisk er. Vi har del i de andres liv og de i vort, idet vi i vort fælles virke overtager grundlaget fra tidligere generationer. Kun gennem vort fælles virke gestaltes vort liv på ny og ændres det. Vor tilværelse sker ikke fyldest af sig selv, men kun idet artens subjekt om-sætter sig i virkelighed. Vores forhold til naturen er brudt.
Det tager Habermas op. Den ene komponent er vort tab af instinkt, det mangler vi som ledestjerne modsat dyret. Den anden er selvopholdelsesdriften. Begge komponenter løber sammen i samfundslivet, der er en nødvendig forudsætning for menneskeligt livs opretholdelse. Netop fordi vi mangler instinktets sikkerhed, kan vi kun opretholde livet kollektivt. Selvopholdelsesdriften bliver præget af dialektik, idet den kommer til at stå for kultur og natur. Resten er historie og kan undersøges i Frankfurterskolen som er betegnelsen for en retning inden for nymarxistisk kultur-, sociologi- og samfundsteori i det 20. århundred. Hvem har ikke hørt om Max Horkheimer, Theodor W. Adorno , Herbert Marcuse, Erich Fromm . Jürgen Habermas , Axel Honneth. Sidstnævnte anses for at være Habermas' efterfølger og grundlægger af senmoderne kritisk teori, ligesom han har overtaget dennes position på Institut für Sozialforschung i Frankfurt.

Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Alvin Jensen, Karen Grue og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Skal man så heller ikke hædre Jesus? Og fjerne alle statuer af ham? Ødelæggelserne og undertrykkelsen i hans navn har været betydeligt mere omfattende og længerevarende.

Mogens Brolin

Man kunne vel starte med at fjerne statuer af Stalin og Lenin. Dernæst bomber Harris statue i London og diverse af Ernst Thälmann i Tyskland. Ligeledes kunne man smadre Enola Gay som nok er det klammeste monument der nogensinde er hyldet af menneskeheden. Det morderiske fly kan ses i Dulles International Airport i Washington.

Espen Bøgh

Jeg tilslutter mig meget gerne det som adskillige har nævnt i deres indlæg her på tråden, - man kan ikke stille Karl Marx til regnskab for andres misbrug af han værk om kapitalen.

Må jeg endvidere pege på Stig Bøg's indlæg om den indflydelse vi alle har på hinandens liv, som en del af Karl Marx tankegodt.

Det er lige præcis det modsatte kapitalen ikke vil kendes ved, når deres økonomiske egoisme skal plejes.

Så er der ikke plads til respekten for andre menneskers liv og levned, - tværtimod, handler det om alene og på billigste vis at skaffe sig selv mest mulig, og samtidig lade hånt om denne respekt, og samtidig være mest mulig ligeglad med resten af samfundet omkring sig.

Derfor har vi også set udflytningen af produktion og arbejdspladser til Asien igennem mange år, - for at tjene den sidste ekstra dollar, - hvor få miljøregler, arbejdsregler osv., osv. er til stede, og den menneskelige fornedrelse virkelig økonomisk spytter i bøssen, til dem selv.

Jørgen Larsen

@Torben K L Jensen - Det Kommunistiske Manifest blev altså udgivet i 1848, 1 bind af Das Kapital udkom i 1867 og de efterfølgende bind i 1885 og 1894.