Baggrund
Læsetid: 3 min.

Kemisk angreb i Douma har bragt Assad tættere på sejr

Meget tyder på, at Assad-regimet står bag angrebet med kemiske våben i Damaskusforstaden Douma, siger syrisk organisation på baggrund af lokale kilder. De sidste oprørere i byen har nu indledt deres tilbagetrækning
USA, Frankrig, Storbritannien og nødhjælpsorganisationer i Douma, herunder De Hvide Hjelme, har anklaget Assads regime for at stå bag det kemiske angreb i Douma.

USA, Frankrig, Storbritannien og nødhjælpsorganisationer i Douma, herunder De Hvide Hjelme, har anklaget Assads regime for at stå bag det kemiske angreb i Douma.

AA/ABACA

Udland
10. april 2018

Det skete igen i Syrien lørdag. Billeder af børn og voksne med fråde om munden, denne gang fra det østlige Ghoutas største by, Douma, som angiveligt er blevet ramt af et angreb med kemiske våben. På billederne er nogle stadig i live. Andre er døde. Spædbørnene ser ud, som om de sover trygt.

»Vi kan med sikkerhed sige, at der er blevet anvendt kemiske våben,« siger Bassam Alahmad, direktør for den anerkendte organisation Syrians for Truth and Justice.

USA, Frankrig, Storbritannien og nødhjælpsorganisationer i Douma, herunder De Hvide Hjelme, har anklaget Assads regime for at stå bag angrebet. Især den amerikanske præsident Donald Trump var klar i mæglet på Twitter:

»Mange døde, inklusive kvinder og børn, i et tankeløst kemisk angreb i Syrien,« tweetede Trump og pegede på Putin, Rusland, Iran og ’dyret Assad’ som de ansvarlige.

»Der bliver en høj pris at betale,« afsluttede han.

Det syriske regime, Rusland og Iran siger til gengæld, at anklagerne mod Assad er grundløse og fabrikerede.

»Islams Hær (oprørsgruppe i Douma, red.) er ved at kollapse, og dens medier opfinder fabrikerede historier efter sit fejlslagne forsøg på at slå den syriske hær tilbage,« lød det i regimevenlige medier kort efter angrebet.

En repræsentant fra FN siger til Washington Post, at generalsekretær Antonio Guterres var »foruroliget over påstandene om, at kemiske angreb er blevet brugt mod civilbefolkningen i Douma«, men understregede samtidig, at »FN ikke er i stand til at bekræfte rapporterne«.

’Det ligner Assads værk’

På grund af informationskrigen på begge sider er det svært at få vished om noget i Syrien, siger Bassam Alahmad, hvis organisation, ovennævnte Syrians for Truth and Justice, har dokumenteret overgreb mod civile siden borgerkrigens udbrud.

For eksempel har det været svært at bekræfte antallet af ofre. Britiske BBC har rapporteret om mere end 70 dræbte, mens talsmænd fra De Hvide Hjelme har udtalt, at mere end 150 er døde efter gasangrebet.

»Ifølge vores egne vidner og kilder i Douma er disse tal overdrevne. Vores egne tal lyder på mellem 30 og 45 døde ved gasangrebet,« siger Alahmad.

Meget tyder på, at Assad står bag gasangrebet, mener direktøren, men han erkender, at det ikke er et faktum.

»Vores vidner i Douma siger, at de så en cylinderformet tønde blive nedkastet fra en helikopter i lørdags. Cylinderformede tønder er blevet kastet af regimet ved andre bekræftede kemiske angreb i eksempelvis Aleppo. Desuden er det kun regimet, som opererer med helikoptere over Douma, så vi har grund til at mistænke regimet, men vi kan ikke sige det med sikkerhed,« siger Alahmad.

Den internationale organisation Human Rights Watch har fra 21. august 2013 og frem til 25. februar 2018 samlet materiale om kemiske angreb i Syrien. Ifølge organisationen har regimet stået bag størstedelen af de 85 bekræftede gasangreb hidtil.

Bassam Alahmad – hvis organisation har samarbejdet tæt med Human Rights Watch over årene – siger, at der har været et tydeligt mønster i Assads anvendelse af kemiske våben.

»Vi har kunnet se en sammenhæng mellem regimets brug af gasangreb og den syriske hærs præstation på slagmarken. Klorin er for eksempel ofte blevet anvendt, når regimets styrker har stået over for udfordringer i krigen. Det er et afskrækkende våben, og regimet har måske brugt kemiske våben igen for at knække oprørerne,« siger han.

Oprørerne startede en tilbagetrækning efter angrebet

Assad eller ej, de syriske oprørere begyndte søndag aften deres tilbagetrækning fra Douma, hvilket har ført til spekulationer om, hvorvidt Assad muligvis – ved hjælp af gasangrebet – forsøgte at tvinge oprørerne til at acceptere en aftale, som russerne har været inde over.

Om der er en direkte sammenhæng mellem det kemiske angreb og oprørernes tilbagetrækning, kan ikke bekræftes. Men imens redningsarbejderne i Douma endnu talte de døde, rapporterede regimevenlige medier, at oprørerne var på vej til at forlade området.

Samtidig bekræftede den russiske general Jurij Jevtusjenko over for det russiske nyhedsbureau Tass, at 8.000 oprørskrigere var på vej til at forlade Ghouta, skriver Washington Post.

Ifølge tyske Deutsche Welles kilder stod russerne bag en mægling mellem regimet og oprørerne, som går ud på, at oprørerne kan forlade Douma fredeligt og rejse til Jarablus tæt på den tyrkiske grænse mod løsladelse af krigsfanger i Douma.

Hvis oprørerne trækker sig tilbage, vil det være en sejr for Assad og dødsstødet for oprøret i hele Ghouta. Siden 2011 har det syriske regime forsøgt at generobre enklaven uden held. Nu mangler regimet kun at erobre nogle få lommer, før det har vundet fuld kontrol med området.

»Det eneste gode nyhed er, at Syriens civile ikke længere vil blive bombarderet af Assad fra luften,« siger Bassam Alahmad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aleksander Laursen

"Kemisk angreb i Douma har bragt Assad tættere på sejr"

Jeg har nu været vidne til at information som den eneste avis 1. Har påstået at Putin har lovet vælgerne 8 procents vækstrater op til/og efter det russiske valg. Ingen andre, ikke engang Putin selv har udtalt noget lignende.

2. Lavet en artikel om et kemisk angreb i Ghouta som INGEN andre medier i verden ellers har påstået.

3. Påstået at Assad står tættere på sejr grundet et kemisk angreb. Først og fremmest giver det ingen mening Assad skulle stå bag, dernæst havde Rusland FØR angrebet indgået en aftale med oprørere om at de skulle forlade Damaskus. Allerede dér stod Assad tættere på sejr, lige efter bliver der (mod Assads interesser) begået et kemisk angreb....

Ikke nok med Information ikke stiller sig kritisk overfor ms-mediernes gentagne beskyldninger uden beviser. Så vælger de gudhjælpemig via. overskriften at påpege at det kemiske angreb betyder noget for Assads kommende sejr.

Nu er det velkendt at CIA har infiltreret amerikanske medier i mange år. Men hvorfor udgyder Information nu denne form for propaganda som skubber verden tættere på atomkrig?

Arash Shahr, Thomas Petersen, Flemming Berger, Gustav Alexander, Jens Bryndum, Hans Aagaard, Per Torbensen, Fouad Fartous, Brian Larsen, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, Palle Yndal-Olsen, Michael Friis, Jens Thaarup Nyberg og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"False information is being planted about the alleged use of chlorine and other toxic agents by the Syrian government forces. The latest fake news about a chemical attack on Douma was reported yesterday. These reports are again referenced to the notorious White Helmets, which have been proved more than once to be working hand in glove with the terrorists, as well as to other pseudo-humanitarian organisations headquartered in the UK and the US."
http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2018/04/09/moscow-warns-trump-agai...

Flemming Berger, Hans Aagaard, Palle Yndal-Olsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Denne artikel bringer verden tættere på atomkrig? Noget du har noget vægt bag eller noget forskning til at bakke op?

John Andersen

"Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig". Når Information kommer med den slags artikler så tror jeg det er en joke.

Thomas Petersen, Hans Aagaard og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

Trump vil indenfor 48 timer beslutte amerikanernes svar på det angivelige kemiske angreb.

https://www.cbsnews.com/news/trump-holds-cabinet-meeting-amid-threat-of-...

Et militært svar kan ramme russiske enheder i Syrien og så nærmer vi os.

Dræbte de ikke lige 100 russiske lejesoldater for et par uger siden?

Det er ufatteligt naivt at tro at en atom krig er muligt over Syrien. Gensidig udslettelse. Hvem er det lige du forestiller dig først trykker på Game Over knappen?

Aleksander Laursen

Der er stor forskel på lejesoldater for private firmaer og soldater som arbejder direkte for hæren. Jeg tror ikke nogen hverken ønsker eller har til hensigt at trykke på game-over-knappen.

Det handler om eskalering, hvis russisk militær rammes af amerikanske missiler og russerne svarer igen, så vil amerikanerne svare igen og så er eskalationen i gang.

Hvorom alting er så er dette kun et samtaleemne fordi vores fjender altid opfører sig belejligt fatalt.

Assad og Rusland har fået enorme gevinster på slagmarken den sidste uge. Pludselig vælger Assad (ifl vores medier) at begå et kemisk angreb. Det værst tænkelige for hans egne interesser.

Per Torbensen, John Andersen, Hans Aagaard og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Krigsgale politikere? Er de ikke Assad og Putin?

Touhami Bennour

Altså det hele er en storm i et glas vand.

Henrik Leffers

@David Graub: Borgerkrigen i Syrien blev startet af Saudi Arabien, og de sidste rester af oprøret er salafistiske grupper, men de er snart væk! Vestens fuldstændigt urimelige behandling af Rusland, er måske det dummeste europæiske politikkere nogensinde har lavet. Det virker som om ingen af dem har fattet hvad resultatet af klimaændringerne bliver: Rusland bliver den helt store vinder! Med den stigning på (mindst) 2-3˚C i gennemsnitstemperatur, verden kommer til at se i dette århundrede, vil Rusland blive den vigtigste fødevareproducent i verden, fordi Rusland er det eneste land i verden, der kan udvide landbrugsarealerne væsentligt (Sibirien...). Og fordi antallet af mennesker bare stiger og stiger, vil der være mindst 11-12 milliarder på Jorden ved århundredets udløb, og derfor bliver fødevarer den vigtigste vare der findes. -At vi også løber tør for fosfat gødning indenfor de næste 30-40 år, vil bare gøre det værre!

Simone Gaardsdahl

Henrik Leffers. Jeg mener oprigtigt at du har brug for uddannelse. Assad er diktator og ethvert oprør mod ham er lovligt ifølge folkeretten. Assad er ikke valgt af nogen som helst.

Og det er da en sød tanke at Rusland bliver en fødevareproducent. Nu forudsætter du jo sp at Rusland overhovedet kan holde Sibirien inde i deres ludfattige diktatorimperium. Mon ikke kineserne senere i dette århundrede simpelthen bare tager en bid af det bår Rusland unægteligt ender i borgerkrig inden for en overskuelig tidsramme.

@David Graub: Grunden til, at det vil bringe os tættere på atomkrig, er at russerne denne gang specifikt at sagt, at angreb på Syrien, der koster russiske liv eller bringer disse i fare, vil blive besvaret mod kilderne til disse angreb. F.eks. ved nedskydning af de jagerfly eller sænkning af de skibe, der har affyret missilerne.
Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, at det ku udvikle sig til noget meget dramatisk, herunder atomkrig.

Touhami Bennour

Hvis jeg skal vælge mellem den slags konflikt mellem Rusland og Vesten og Vesten alene i verden, vælger jeg det første. Med den anden løsning ville jeg flygte til en anden planet. Vesten alene vil verden går til grund, Alt hvor råstoffer eller mineraler liggere under jorden,vil alle der bevæger sig over jorden skydes væk, og arabere bliver de første offre på grund af olien i undergrund. Jeg har ikke den mindste tvivl om Vesten adfærd hvad angår "humanismen", der tales om fordi der er en bevidst modstander i Verden. So heller bipolaire end unipolair verden orden. Det siges at Putin har sagt : "hvis Rusland bliver angrebet, ville det blive verdens slutning"

Jens du glemmer at Putin gjorde intet sidst da Trump bombede en luftbase i Syrien. Når han gør set igen kommer de også til at lade som om det ikke skete. Akkurat som sidst. Vor tids atomvåben er økonomi og USA har det stærkeste våben af dem alle: sanktioner mod Putin og hans korrupte tyvebande.

Putin kommer ikke til at gøre noget for så lukker EU og USA bare for det varme vand. Længere er den ikke. Rusland er en bananrepublik uden et reelt marked for noget som helst. Det er almisser at vesten i dag handler med russerne og det kan hurtigt forsvinde og er på vej til det.

Kemisk krigsførelse er fandens værk ligesom biologisk og atomar krigsførelse - uanset hvem der benytter det eller udsættes for det.

Imidlertid er det vigtigt at forholde sig til virkeligheden i Syrien, og den hændelse som medierne beskriver næsten dagligt, som et kemisk angreb på befolkningen i Douma udført af Assad.

Vi har endnu ikke fået et klart og tydeligt bevis herfor, - men derimod er der fældet en politik dom fra Amerikansk side, og siden med fransk politisk opbakning , som desuden er fulgt op fra engelsk side, - men kun retorisk og uden fremlæggelse af beviser af nogen art fra disse lande.

En lille 3-mands koalition, der kalder sig selv; "det internationale samfund", har på den baggrund udført et militært bombe angreb i Syrien for at straffe Assad for dette kemiske angreb mod befolkningen i Douma.

Det er en overskridelse af helt elementære demokratiske værdier, som især Frankrig og England burde være sig bevidst, da bege ynder at kalde sig selv "opfindere" af det demokratiske system og parlamentarismen, samt de værdier som et demokratisk systems værdier - en tre deling af magten i den lovgivende, den dømmende og den udøvende magt som demokratiets hellige tre-enighed.

Her man i stedet gået ud politisk med anklager, mistanker m.m. om et kemisk angreb i Douma, og derefter uden beviser, at gennemføre en militær straffeaktion mod Assad styret.

Det stride alt sammen imod enhver anklagets rettigheder, - at der fremlægges beviser for skylden, sådan som vore demokratiske værdier er og hviler på, for vor demokratiske model, som en retfærdig model.

Det strider også mod det internationale samfunds(FN) orden, som udeføres i dag mod krigsforbrydere fra Balkankrigen, der dømmes i Haag i dag.

Vedlagte link til en artikel fra en journalist, der har været på steder, fortæller en noget anden historie:

https://www.independent.co.uk/voices/syria-chemical-attack-gas-douma-rob...

Vænder vi os til et politiske rettergangssystem alene baseret på anklager, mistanker og deslige, står vi snart i den situation, at der politisk kan drives heksejagt på andeledes tænkende, - men den tanke syntes helt at være ude af syne i medierne, i begejstring over den militære straffeaktion - uden beviser for rettigheden hertil.

Et andet udsagn kom efterfølgende som frikendende for en evt fejl fra og ved den militære straffeaktion. var der mistanken om der blev manipuleret med beviserne.

Man frikender sig selv, for sine handlinger, overholder ikke de elementære regler om bevisførelse. og gennemfører straffen - alene på baggrund af bevisløse politiske anklager og mistanker.

Det er ikke vestens værdier for demokratisk optræden, og må for alt i verden ikke blive de, men desværre ser vi mainstream salonfæhige medier stå i kø, for at berettige dette, og dermed undergrave vort grundlæggende værdier for demokratiske retsstaters virke.