Læsetid: 6 min.

Kina tager endnu et kvælertag på kinesisk undergrundsfilm

I årevis har kinesiske filmskabere skildret et andet Kina end det, Kinas Kommunistiske Parti ønsker at vise. Det har givet dem international anerkendelse, men nu tager landet kvælertag på den bevægelse, der gav kinesiske film kant
De seneste par år er det blevet sværere og sværere for kinesiske filmskabere som Dayong Zhao at lave film, der er uafhængige af politiske interesser. De kan til nød filme i skjul, men de har ingen mulighed for at vise deres værker offentligt længere. Det er til trods for, at Kina er verdens næststørste filmmarked.

De seneste par år er det blevet sværere og sværere for kinesiske filmskabere som Dayong Zhao at lave film, der er uafhængige af politiske interesser. De kan til nød filme i skjul, men de har ingen mulighed for at vise deres værker offentligt længere. Det er til trods for, at Kina er verdens næststørste filmmarked.

Peter Nygaard Christensen

17. april 2018

Den kinesiske filmskaber Zhao Dayong har alle sine film på en harddisk. Herfra viser han dem til en lille kreds af interesserede, der møder op til private eller offentlige filmvisninger. En fredag i marts er det en flok studerende fra Københavns Universitet, dagen før var det studerende i Lund, og næste dag rejser han videre til Berlin.

Det er film om migrantarbejdere i Shanghais undergrund, tvungne aborter, tvangsflytninger eller – som den, han viser i dag – om afrikanske migranter i den sydlige kinesiske provins Guangzhou, der kæmper mod de kinesiske myndigheder for kunne samles i deres kristne frimenighed.

Fælles for hans film er, at de fortæller andre historier om Kina end dem, Kinas Kommunistiske Parti ønsker at fortælle.

I årevis har kinesiske filmskabere som Zhao Dayong i stigende grad leget katten efter musen med de kinesiske myndigheder i takt med den øgede politiske kontrol med den kinesiske undergrundsscene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Toke Kåre Wagener
Eva Schwanenflügel og Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu