Kommentar
Læsetid: 5 min.

Massemorderen i Toronto var erklæret kvindehader

Den formodede gerningsmand bag drabene på ti mennesker i Toronto var ikke terrorist, mener de canadiske myndigheder. Men nu viser det sig, at han tilhørte et obskurt og hadefult onlinefællesskab af unge mænd, der ikke kan finde sexpartnere og derfor hader kvinder
Den formodede gerningsmand bag drabene på ti mennesker i Toronto var ikke terrorist, mener de canadiske myndigheder. Men nu viser det sig, at han tilhørte et obskurt og hadefult onlinefællesskab af unge mænd, der ikke kan finde sexpartnere og derfor hader kvinder

Ritzau Scanpix

Udland
28. april 2018

Var det terrorisme, da en bilist i Toronto tirsdag brugte sin varevogn til at køre ind i 25 mennesker – ti blev dræbt, 15 såret? Ikke ifølge canadisk politi og ikke ifølge Canadas sikkerhedsminister, Ralph Goodale, der understregede, at »intet tyder på terrorkomplot«.

Canada har styr på sine definitioner: Handlinger kan være planlagte, overlagte og morderiske, men for at tælle som terrorhandlinger skal gerningsmanden have politiske, religiøse eller sociale motiver – ikke blot et ønske om at vække opsigt.

Men måske har de canadiske myndigheder været for hurtige til at konkludere. Ofrene var godt nok tilfældige, men det viser sig, at gerningsmanden – Alek Minassian på 25 år – før angrebet publicerede et opslag på Facebook. Her skrev han, at han med sin aktion ønskede at begynde en incelrevolution (forkortelse for ’involuntary celebacy’, på dansk uønsket cølibat, red.).

Hans opslag, hvor han betegner sig selv som »infanterisoldat«, var henvendt til 4chan, der er den vigtigste online-organisationsplatform for den såkaldte alt-right-bevægelse. Hvad incelbevægelsen er, er sværere at forklare. Noget så højttravende som en ideologi er svært at tilskrive den bizarre gruppering.

Begrebet incel kan spores 20 år tilbage, hvor det begyndte som et onlineforum for singler, der ledte efter en kæreste – en ’ensomme hjerters klub’, kort sagt. Siden har det forandret sig til i dag at være en identifikationsbetegnelse for voldsparate og kvindehadende unge mænd.

Mike Wendling, forfatter til bogen Alt-Right: from 4Chan to the White House, betegner de unge, der identificerer sig selv som incels, som personer, der er drevet af »råt had« og »fuldstændig er frakoblet virkeligheden«.

»Det er ekstremt uhæmmet og modbydeligt,« siger han om incels’ onlinefælleskab og tilføjer, at det på nogle områder minder om racistiske gruppers ’hvidt overherredømme’-tankegang. Der er ofte tale om samme personkreds og terminologi, selv om hadeobjekterne er nogle andre.

For incels er hadeobjekterne stacys (attraktive kvinder, red.), chads (attraktive mænd, red.) eller normies (personer, der ikke nødvendigvis har udseendet med sig, men som godt kan finde sexpartnere, red). Med andre ord har incels det problem, at de ikke kan finde nogen at dyrke sex med. Det afsavn gør, at de føler sig berettigede til at nære et indædt had til enhver, der ikke oplever samme vanskeligheder.

Incelcast

En del af problemet, som incels ser det, er, at de attraktive mænd har sex med for mange kvinder. »Vi bliver nødt til at gøre noget ved polygami-problemet,« lyder det i podcasten Incelcast, hvor en incel, der kalder sig Jack Peterson, taler om Torontoangrebet.

Hovedproblemet er dog kvinder, og for incels er kvinder ikke bare fjender, de udgør også deres egen politiske entitet. Mange af diskussionerne blandt incels handler om, hvordan man kan straffe kvinder, og forslag som massevoldtægter og stalking er almindelige. Feminismen holdes ansvarlig for, hvorfor det er svært at score kvinder, og det samme gør den fri abort, som siges at være skyld i, »at kvinder kun dater chads«.

Ingen har kunnet sætte præcise tal på, hvor mange tilhængere inceldoktrinen har, eller hvor ekstreme de er, men ifølge Wendling, der har forsket i deres gruppeaktiviteter på netværkstjenesten Reddit, er der rigtig mange af dem. »Det er stort, det er substantielt. Det er en bevægelse, der tæller titusinder, hvis vi ser på hvor mange, der besøger undergrupperne på Reddit, hvor de føler sig sikre.«

Angela Nagel, forfatter til bogen Kill All Normies: Online Culture Wars from 4Chan and Tumblr to Trump and Alt-Right påpeger det ironiske ved incel-fællesskabets politiske selviscenesættelse: »De raser imod det moderne livs ensomhed, isolation og individualisme, men samtidig hylder de på en helt Ayn Rand’sk måde det samme vilkår. De ser sig som specielle og elsker en sprogbrug, hvor den stærke triumferer over den svage, selv om de reelt selv hører til de svage.«

Deres forestillingsverden er fuld af selvmodsigelser: »De raser over, at venstrefløjen har vundet alle kulturkampene og taler for tilbagevenden til traditionelle hierarkier, men fantaserer hele tiden også om at ’kneppe kællinger’. De ønsker seksuel tilgængelighed, men udtrykker samtidig afsky over promiskuitet.«

De bruger sprog fra borgerettigheds- og lighedsbevægelser: »Samfundet behandler singlemænd som affald, og det må stoppe. Vores magthavere, kvinderne, kunne lave om på det, men det nægter de – og derfor har de blod på deres hænder,« skrev en incel dagen efter angrebet i Toronto.

Nogle hævder, at de bliver udsat for »diskrimination og apartheid«, og andre ønsker et statsligt styret kæresteprogram, der samtidig forbyder at have flere og skiftende sexpartnere. Samtidig udtrykker de foragt over for ofre, snowflakes (’krænkelsesparate‘) og venstreorienterede, som kæmper for lighed.

Argumenters værdi

De åbenlyse selvmodsigelser giver måske mening på et dybere plan. Kohærens, konsistens og fornuft er principper, vi bruger, når vi gerne vil forstå hinanden, rumme hinanden, lytte til hinanden og referere til en fælles genkendelig virkelighed. Men i et autoritært eller narcissistisk verdenssyn kan det være vanskelige spilleregler at overholde. Det gør det svært at formulere et modsvar på det intellektuelle niveau. Personer, der ikke anerkender argumenters værdi, kan ikke nås med argumenter.

22-årige Elliot Rodger, kendt som Isla Vista-morderen, uploadede i 2014 en video på YouTube, hvor han fortalte verden om de ’straffeaktioner’, han havde planlagt som hævn mod de attraktive kvinder, der ikke ville gå i seng med ham (og de attraktive mænd, som samme kvinder gerne ville gå i seng med). Derefter dræbte han seks mennesker, tre med kniv, tre med skydevåben, og sårede 14 på en campus ved University of California. Southern Poverty Law Center, en dokumentationsgruppe, der overvåger racehad og højreradikalisme, betegner ham som den første alt right-aktivist.

Hvad stiller vi op med de unge incelsmænd? »Det findes ikke et simpelt svar,« siger Nagel.

»Vi ender altid med at tale om overfladiske løsninger som våbenkontrol. Men det her problem stikker dybere, især i USA. Efter min mening skal vi finde tilbage til de kulturelle revolutioner i 1960’erne, hvor folk begyndte at sætte spørgsmålstegn ved alle gamle institutioner. Måske var det en succes, at vi fik nedbrudt flere af dem, men ser vi på det amerikanske samfund i dag, synes jeg, det er tydeligt, at det ikke er lykkedes at udvikle nye institutioner, der så i stedet kan holde sammen på samfundet. Jeg tror, det er i den kontekst, vi skal forstå det, når unge incels går ud og siger: ’Kvinder tænker kun på sig selv, så derfor har vi ret til at forfølge og straffe dem.’ Spørgsmål om kærlighed og forelskelse indgår aldrig i overvejelserne. De unges tillid til andre mennesker er helt forsvundet. Det er et helt enormt dystert verdenssyn, men en ting er sikkert: De har fået det et eller andet sted fra.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"A Handmaids Tale" forekommer mindre og mindre som blot dystopisk sci-fi.

Jacob Schmidt, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Arne Lund, Kenneth Krabat, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Uhyggelig artikel og den viser så at terror ikke kun begås af muslimer, hvilket jo er en dårlig trøst set i sammenhængen her.

Anne Eriksen, Karsten Lundsby, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvordan.. men hvorfor.. hvilke.. amn... hvad??!!
Det er jo HELT i hegnet. Fatter disse mænd slet ikke, at jo mere hadske og hævngerrige de ter sig, jo mindre attraktive fremstår de.

Lillian Larsen, Viggo Okholm, Jacob Schmidt, Anne Eriksen, Flemming Berger, June Pedersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Marie Jensen, Henrik L Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ufatteligt. Kærlighed og intimitet er ikke en ret man kan kræve af andre, men noget man kan give og modtage frivilligt. Som Lise Lotte skriver, så kommer man ikke langt med vrede og had og det gælder vel egentlig når man vil i kontakt med mennesker af alle køn.

Viggo Okholm, Anne Eriksen, Flemming Berger, June Pedersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Arne Lund anbefalede denne kommentar

En ikke uvæsentlig detalje. Torontos politi kaldte ikke drabene for terror, men for en forbrydelse. Det viser, at der trods alt og heldigvis, at der finde politifolk, der godt kan holde hovedet koldt. Hvornår lærer vi det her i Europa? Læser du med, Søren Pap?

Viggo Okholm, Flemming Berger og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lise Lotte Rahbæk og Marie Jensen,

Disse mænd er selvretfærdige og desillusionerede narcissister, mange med psykopatiske træk. De er angste og har fundet et ligesindet, forkvaklet fællesskab, der retfærdiggør deres hævntørst over at føle sig både små og forsmåede. De udgør en del af Alt-Right bevægelsen, som også tæller White-Supremacy, nazister, Ku-Klux-Klan, og super neoliberalister der med Ayn Rands udgydelser in mente vil udnytte eller udrydde de fattige 'masser'.
De er hadgrupper under ét.

"Mike Wendling, forfatter til bogen Alt-Right: from 4Chan to the White House, betegner de unge, der identificerer sig selv som incels, som personer, der er drevet af »råt had« og »fuldstændig er frakoblet virkeligheden".

De er fanatikere udenfor fornuftens rækkevidde.

Bent Gregersen, Viggo Okholm, Anne Eriksen, June Pedersen, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Lise Lotte Rahbek

Nej, det fatter de rent faktisk ikke, og velkommen til endnu en af de underverdener som jeg har ret godt kendskab til. Svaret på hvordan og hvorfor er meget kort at dette er hvad der sker, når man skaber miljøer som forstærker bestemte former for kognitiv bias. Med dette svar har du nu sikkert også gættet, hvorfor jeg så ofte trækker specifikke dele af adfærdspsykologien og videnskaberne ind i debatterne, og hvis ikke så stoler jeg på at du nok får regnet det ud lige om lidt.

Lad os tage et kig på en anden underverden; internet-trolling. En stor del af denne er lige så konkurrencepræget som hacking/programmering. Her handler det bare om at overskride nye grænser for hvad man kan få folk til at tro på, blive provokeret af, reagere på og aktivt handle på. For deltagerne er det ganske simpelt et underholdende computerspil med hele verden som arena. Det overlapper både med de globale PC-gaming-miljøer og med hackermiljøerne, så kommunikations og IT-færdigheder i trollinggrupperne er skyhøje. Alt lige fra løgne, falske profiler, påtagede eller stjålne identiteter, skabelse af fake news til konstruktion af hele (både fake og ægte) websites og SoMe-grupper er legitime midler til at vinde konkurrencen om bedste trolling. Her er ethvert menneske i verden, der ikke selv er en af troldene, blot en spillebrik helt sidestillet med et par pixels på en computerskærm eller et lille stykke plastik i en æske Ludo og omfattet af samme grad af sympati og empati. Det handler kun om at vinde og få blæreretten, og er i bund og grund dyrkningen af manipulation som elitesport.

4chan og 8chan er de internationalt dominerende trollingsites med aflæggere ud på mange fora og SoMe. Danske Offensiums mange kloner er også stærke lokale trollingplatforme, men reelt er den største platform for spredning at finde i diverse chatsystemer (VoIP) i gamingverdenen som f.eks. den populære TeamSpeak. Her fødes idéerne til næste store provokation, inden at de deles via de øvrige platforme. Jeg ved ikke hvor idéen til Incel er født, men den er spredt via 4chan og vokset videre derfra. Et eller andet sted ude på nettet sidder en lille gruppe personer og siger ting som; "Så I det? Hvor vildt mand, vi fik ham til at smadre ind i de folk ligesom i "det" spil. Det så vildt fedt ud." komplet uden at se ofrene som levende mennesker. Det er bare et digitalt newsfeed, pixels på en skærm.

AltRight-bevægelsen er født ud af 4chan og 8chan. Samme sites der nu har bragt os Incel, men trods deres rygte for at være store trollingsites, er de blot en kanal for en langt større undergrundskultur. Europæiske grupper som f.eks. Pegida og Identitære er også fremprovokeret af denne undergrund og det vil være meget realistisk at anslå at den også udgør fødekæden til mindst 75% af alle nuværende konspirationsteorier. Man kan kun vinde i en elite manipulationskonkurrence ved at overgå sine konkurrenter med nye ekstremer. Når man har fået de første 1.000 personer til at tro på et eller andet absurd eller har fået dem stærkt bekræftet i en egen fejlagtig tro, så har man fået bygget sit sæt spillebrikker til at træde ind i toppen af denne ekstremsport på internettet.

Vi har historisk set aldrig kunnet stoppe de små grupper, der dyrker det ekstreme og det kan vi heller ikke nu. At bekæmpe dem med magt er ligesom at hugge hovedet af en hydra. Det vi kan gøre og som måske har en chance for reducere konsekvenserne af deres "spil", er at arbejde på at minimere alles sårbarhed overfor de mest anvendte manipulationsmetoder. Dette er den absolut største grund til at jeg mener at læren om ting som logiske fejlslutninger anvendt i retorik og deres sammenhæng med normale psykologisk reaktioner som kognitiv bias, backfire effect o.l. ikke kun skal være begrænset til en smal gruppe af fag og højere uddannelsestrin, hvor det er i dag. Man kan sagtens tage mange af de grundlæggende elementer og føre dem ind i vores uddannelsessystem som en del af almen dannelse allerede fra de øvre klassetrin i folkeskolen.

Det vil ikke kunne stoppe alle konsekvenserne, men hvor mennesker på den ene side godt vil narres for at pleje deres selvbekræftelse, så er der ikke nogle, som kan lide at blive manipuleret imod deres vilje. Dermed burde det have en bremsende effekt på tilgangen til de ekstreme grupper der dannes, så de ikke så let vokser til hele bevægelser. I første omgang vil det kun være en lokal dansk effekt og her må man så håbe at det vil kunne danne et skoleeksempel som andre lande vil tage op, eftersom der er tale om et globalt problem med primært vestlige rødder.

Jeg regner trollingens ekstremsport for et af nutidens farligste fænomener og måske endda det farligste. Hvad kan man få 1.000 mennesker til at tro på? Eller en million? Flere? Kan man få et menneske til at begå selvmord? Eller begå drab? Eller flere? Hvor langt kan man gå? AltRight blev født ud af troldenes undergrund og vi endte med en Steve Bannon der løb side om side med Trump ind i Det Hvide Hus. Hvad kan man mere end det? Kan man få nogen til at affyre et atommissil? På rette afstand er det også bare pixels på en skærm. Hvad kan man i yderste konsekvens få folk til at tro på ved konstant at fodre den menneskelige tendens til confirmation bias? Og hvad kan man få de troende til at gøre?

Incel er endnu eksempel på at der ikke rigtigt er nogle grænser. Det er ikke så svært at samle 5, 10 eller 20 tusind mænd med psykiske og sociale udfordringer og helst ikke alt for mange IQ points, når man kan rekrutterer ud af milliarder af mennesker over internettet. Sårbare mennesker er der nok af og den sidste idiot er heller ikke født endnu. Giv dem en grund til at frikende sig selv for ansvar i den smerte de oplever og giv dem et mål for deres frustrationer og vrede. Det er sørgeligt let og ikke spor anderledes end de metoder som kulte og sekter altid har anvendt i rekrutteringen af tilhængere. Det er mænd vi bør have medlidenhed med og forståelse for, men det er også mænd vi med rette bør frygte. Vreden og forargelsen må gemmes til de manipulerende spillere bagved det hele.

Trolling er også "sportsgrenen" med flest penge i. Den rette provokation genererer clicks på websites og clicks er lig med penge. Hvor andre "atleter" kan blive millionærer på at nå toppen, så kan internettrolde potentielt blive multimilliardærer og mange af dem ved det godt. Trolling er i dag en milliardindustri, hvilket kraftigt bidrager til fænomenets momentum. Kigger man på danske unge, så er trolling især (men ikke kun) populært blandt drenge på HHX-uddannelserne og det er ikke nogen tilfældighed.

Jeg er kun en gæst her på Informations debatter, hvor de fleste deltagere og læsere også er fanget i deres egen version af de informationsbobler og kulturbobler hvis problemstillinger så ofte er blevet debatteret på siderne her. Nogle gange er jeg også en sladrehank om ting fra de dele af verden jeg er vant til at færdes i og der er der nogle meget mørke og skræmmende steder som kun de færreste ser. Skræmmende nok til at mange af de få der ser dem, reagerer ved at ignorere dem som tre små kinesiske aber. Det gør det umådeligt svært at kaste lys ned i mørket, men som du sikkert har regnet ud nu, så er det generelt hvad jeg forsøger at gøre. For et stykke tid siden dømte du mig for mit menneskesyn, men gav mig en ny chance for at vise dette, da jeg bad om det og uddybede mit standpunkt. Siden da har du bl.a. læst hvor præcist jeg kunne beskrive meget dystre forhold for danske lejere som du selv har været ramt af og nu dette, så hvordan går det nu med min chance nummer to?

Uanset hvad svaret måtte være, så bekymrer jeg mig faktisk ikke nævneværdigt om hvad folk mener om mig eller hvilke holdninger de tror jeg repræsenterer. Det er mere meningernes påvirkning af min troværdighed og mulighed for at blive hørt, der bekymrer, fordi jeg både har supplerende oplysninger til aktuelle emner og hele budskaber om ting, der trænger til at blive debatteret og fundet løsninger til. Det er svært at nå i mål med, hvis man bliver set som en konspiratorisk sortseer med lav realitetstestning eller bare som en angribende politisk modstander, hvilket jævnligt er min lod debatterne, men jeg skal bare nå igennem til to personer som når igennem til to personer som......
Dette er ikke helt uden ironi set i forhold til trollingeffekten. ;-)

God weekend til dig og alle andre i debatten.

Lillian Larsen, Viggo Okholm, Anne Eriksen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Arne Lund,
Det lader nu til at du har overset hvad der egentlig står i artiklen..

"Canada har styr på sine definitioner: Handlinger kan være planlagte, overlagte og morderiske, men for at tælle som terrorhandlinger skal gerningsmanden have politiske, religiøse eller sociale motiver – ikke blot et ønske om at vække opsigt.

Men måske har de canadiske myndigheder været for hurtige til at konkludere. Ofrene var godt nok tilfældige, men det viser sig, at gerningsmanden – Alek Minassian på 25 år – før angrebet publicerede et opslag på Facebook. Her skrev han, at han med sin aktion ønskede at begynde en incelrevolution (forkortelse for ’involuntary celebacy’, på dansk uønsket cølibat, red.)."

Gerningsmanden her må siges både at besidde politiske og sociale motiver. Dermed kommer han netop ind under den canadiske terror-definition.

Lillian Larsen, Anne Eriksen, Viggo Okholm, Elisabeth Andersen, Henriette Bøhne, Arne Lund, Erik Karlsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Brian W. Andersen,

Jeg tror du har fuldstændig ret i at internet-trolde udgør en betydelig samfundsrisiko.
Det er en virkelig god idé at uddanne unge mennesker i at udvise betydelig skepsis overfor nyheder promoveret på især de sociale medier.

Steffen Gliese

Det er jo en gammel risiko, en magtstrategi, som imidlertid når et helt andet omfang, når den kan spredes over nettet, endog målrettet ubefæstede sjæle.
Det minder mig altid om det Asterix.album, der hedder "Lus i skindpelsen" - og løsningen er den samme: at man opgiver den indbyrdes mistillid og vender sig imod afsenderen af det sorte budskab.

Brian W. Andersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Eva 17:44

Godt indlæg.

Eva Schwanenflügel

Steffen Gliese,

Oh ja, det var faktisk et rigtig godt Asterix album jeg også husker godt.
Den tilsyneladende gode forfører, der kunne tilbyde de gæve gallere dette og hint - men samtidig satte netop lus i skindpelsen.. Selv Asterix og Obelix bliver uvenner !!
Minder rigtig meget om os selv. Heldigvis finder de to ud af sammensværgelsen !!

Eva Schwanenflügel

Frede,
Tusind tak :-)

Mads Jakobsen

Incels, eller TLF'er (True Forced Loneliness), er et interessant fænomen. De siger at de ikke har en chance på det seksuelle marked, typisk fordi de har markante fysiske og mentale handicap. Og det traditionelle svar fra bløde progressive centrum venstre folk er at de bare skal tage sig sammen, for på det seksuelle marked er enhver sin egen lykkes smed, og markedets usynlige hånd sikre tilstrækkelige muligheder til alle.

Hvis baggrunden ikke var et massemord, ville det være komisk.

Steffen Gliese

Nej, Mads Jakobsen, det er ikke, hvad det handler om. Maser af mennesker med fysiske og psykiske handicap eller andre skavanker finder kærester, de bliver lykkelige med. Her er der tale om at efterstræbe dem, man ikke kan få - ligesom når man ønsker sig noget, der er for dyrt for ens pengepung, fordi det er dyrt.

Henriette Bøhne, Arne Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

Så, Steffen Gliese, du er enige med incel'erne om at nogle kvinder er "for dyre" for dem. Du mener så at der er nogle andre kvinder, til en "rimelig pris"... et eller andet sted, som incel'erne bare ikke kan finde.

Jeg har en lumsk fornemmelse af at du mener at f.eks. arbejdsmarkedet og boligmarkedet er HELT anderledes. Her skyldes problemerne strukturelle forhold, folk er ofre og Noget Må Gøres. Har jeg ret?

Steffen Gliese

Ja, det er to helt forskellige ting. Et forhold kræver gensidig tiltrækning, en relation til et andet menneske kræver accept fra begge sider. De vil have nogen, hvor det ikke er tilfældet - fordi det ikke er tilfældet. De leder ikke efter en partner, de leder efter nogen, de kan dominere.

Maria Jensen, Elisabeth Andersen, Henriette Bøhne, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Steffen Gliese

Hvilken størrelse helt andet omfang kan man få en idé om fra følgende studie, der dog ikke medregner effekterne af målretning. https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/03/largest-study-eve...
Det er helt tydeligt at nettets medier har samme indvirkning på forholdet imellem løgn og sandhed som procentvise lønstigninger eller skattelettelser har på forholdet imellem lavtlønnede og højtlønnede. Uligheden vokser. Her er det bare løgnen der "griner hele vejen hen til banken" imens sandheden lider.

Der har boet et eksemplar af "Lus i skindpelsen" i min bogreol i mange år nu, iblandt resten af dens albumfæller og alt lige fra store filosofiske værker og diverse fagbøger til romaner fra obskure subgenrer. Andre tegneserieforfattere som bl.a. Hergé, Eisner, Pierre Christin, Carl Barks, Franquin, Marvels Chris Claremont og Frank Miller er også pænt repræsenteret, og kigger man ud i hjørnet med skønlitteratur, kan man endda finde alle Harry Potter bøgerne. Jeg bruger denne konstant voksende, absurde og herlige blanding til at holde hjernen elastisk og fleksibel nok til at finde nye idéer og et kreativt genbrug af gamle.

Det eneste svar jeg er kommet op med overfor kaosset på internettet, er den ændring i uddannelse og almen dannelse som jeg nævnte i mit lange svar til Lise Lotte, hvilket er hvorfor søger at problemerne bliver grundigt debatteret af folk med klogere hoveder end det jeg besidder. Løsningen fra "Lus i skindpelsen" er af to grunde hindret i at kunne virke overfor nettroldene og de polariserede grupper de skaber. Den første er at det er næsten umuligt at komme fri af den fælde, der kaldes en Hobbesian Trap og især når en tredjepart konstant hælder brændsel på hadets bål udefra. Hvis dette imod alle odds alligevel skulle lykkes, så er den anden grund: Hvordan vender du dig imod en afsender, der kan skifte sin identitet lige så hurtigt som andre skifter sokker, og som digitalt og i nogle tilfælde også fysisk har en global mobilitet?

Vi kan ikke vende os imod det usynlige og det bliver kun mere umuligt af at der er en enorm kommunikationsindustri, som scorer profit og vækst på troldenes aktiviteter. Det modarbejder den kollektive motivation til at løse problemerne. Det er slet ikke så let at finde et sværd der kan hugge igennem denne gordiske knude.

Det skal også nævnes at ikke alle nettrolde troller for sjov eller for vinding. Nogle af dem er virkelige menneskelige monstre med reelle ønsker om at at gøre skade og perfide seksuelle fantasier. På provokationernes yderste grænser ligger der ting som voldtægtsvideoer, pædofilivideoer og snuffvideoer, der i flere tilfælde er helt ægte og som tjener en dobbelt funktion. Viden om dette har været en dyr lektie, der har kostet mig mange timer på politistationer og i retssale efterfulgt af tilsvarende mange timer ved en psykolog. Der er selvfølgelig en hvis trøst og tilfredsstillelse i at have bidraget til at fjerne nogle af nettets monstre, men jeg ønsker alligevel så inderligt at man kunne use nogle af de ting man ser i løbet af livet.

Jeg lærte også en anden lektie som hører med her. I Danmark er stort set enhver kontakt med nævnte webindhold ulovligt, så hvis du eller nogen anden skulle løbe ind den slags indhold, så hedder det slet alle filer fra streaming, downloads, browserhistorik og apps og hold bøtte. Det er bizart nok hamrende kriminelt at tage beviserne på disse netforbrydelser og overdrage dem til politiet, fordi man i denne proces gør sig skyldig (og strafbar) i besiddelse af nævnte indhold. Bare at have set det er strafbart også selvom det er sendt eller delt uvarslet, umærket og uopfordret af en nettrold.

Jeg regner internettet for en farligere opfindelse end atombomben og er skamfuld over at være en af "de gamle" der fra en Mosaic browser og et 28,8Kb modem bidrog til dets udbredelse. Vi var nogle naive drømmere dengang, der ikke lige havde indregnet effekten af menneskesindets mørkere sider.

Lillian Larsen, Steen Bahnsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

Steffen Gliese skrev: "De leder ikke efter en partner, de leder efter nogen, de kan dominere."

Og det ved du hvorfra? For det lidt jeg har hørt fra Incels /TLF'er er at de ønsker et normalt forhold, ikke et S/M eventyr.

Kan de så få sådan et normalt forhold? Næ. De er så langt nede i den sociale hakkeorden at kvinder, som jo bekendt kigger opad, ikke vil have dem.

Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

De unge kan nu godt finde ud af at vise skepsis selv, De mangler mere nogle værktøjer til at styre retningen af deres skepsis. Her mener jeg at en grundviden om bare de 10 mest anvendte af retorikken velkendte bølletricks (som der er en ok liste over her: http://paradigmet.blogspot.dk/2014/01/et-crashkursus-i-falsk-logik.html ), og deres virkemåder igennem menneskehjernens tendens til kognitiv bias, vil være et godt skridt på vejen.

Det behøver ikke gøres så stort og kompliceret. Det vil sandsynligvis være nok til at skabe en positiv effekt, hvis man bare skaber en større bevidsthed om ikke bare hvordan alle kan narres, men at alle kan narres til at narre sig selv. Den lære er der også mange voksne, der ville have godt af at få en dosis af. Den bedste grund til at dykke ned i posen med falske argumenter er altid når man ikke har ægte og faktuelle argumenter bag sine påstande, så viden om disse og deres virkemåder er sundt for udviklingen af en kritisk sans.

Jeg kan ikke se hvorfor vi i det danske uddannelsessystem kun skøjter overfladisk over disse ting i enkelte tilvalg på ungdomsuddannelserne og at man skal helt op blandt et begrænset udvalg af bacheloruddannelserne før der gives bare lidt brugbar viden. Det kan selvfølgelig være en manglende politisk vilje til at prioritere. En udbredt viden om disse ting vil jo også gøre det noget sværere for politikere og deres spindoktorer at lyve for borgerne igennem medier og internet. Det er der nok nogle af dem der ikke har så meget lyst til at argumentere op imod. Det kan jo koste valgstemmer at blive taget i at lyve. ;)

Karsten Lundsby, Mathias Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Mads Jakobsen & Steffen Gliese

Lige for at bremse lidt ned for uenighederne her, så kan finde en ret god gennemgang af incel med indbyggede links til yderligere uddybning lige her: https://www.vox.com/world/2018/4/25/17277496/incel-toronto-attack-alek-m...

Som i selv kan læse jer til, er incel todelt, så i begge reelt har ret i nogle ting, omend dog ikke i alle. Der er både monstre og ret almindelige ulykkelige partnersøgende mennesker i incel. Sidstnævnte er uheldigvis havnet i et farligt netmiljø, der på ingen måde gavner deres ønsker.

Steffen Gliese

Mads Jakobsen, det ser snarere ud til, at de ikke kan få noget sex, fordi de i forvejen er skudt i roen og frastøder dem, de gerne vil tiltrække. De går tydeligvis for meget op i de overfladiske spil om at score, om hvordan de bliver bedømt, om hvordan de performer i forhold til standarderne - altsammen noget, der keder de fleste, som er interesserede i nogen, der har noget dybere personligt at lægge på bordet. De vil, om man så må sige, have gevinsten uden at gøre arbejdet.

Maria Jensen, Henriette Bøhne, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Marie Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg skriver kun om radikaliserede, for der er ikke noget unormalt i at være i en situation, hvor man ikke kan tiltrække partnere, som man selv er interesseret i - det er jo den situation, der totalt fornægtes blandt dem, vi taler om: at de stiller nogle krav, som de ikke selv indfrier.

Henriette Bøhne, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

Ja, ja. Og jeg synes bare at det er interessant at Informations læsere, af alle, mener at en tydeligt psykisk syg mand bare skulle smøge ærmerne op og tage sig sammen.

Steffen Gliese

Jamen, var han psykisk syg? Bare fordi man foretager sig en kriminel handling, der hviler på nogle uantagelige opfattelser af virkeligheden, behøver man jo ikke være syg. Der ikke noget, der tyder på tvangstanker, depression, mani, skizofreni.

Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

Fra: http://nationalpost.com/news/alek-minassian

"a socially awkward student in a special needs class in high school where he was known for acting like a cat,"

"Oddball, challenged, awkward, weird, infantilized, but not violent."

“I had classes with him. He was mentally unstable back then. He was known to meow like a cat and try to bite people; this is one sad and confusing story,”

"“I never heard him speak beyond meowing at people,” Fakhteh wrote in a Facebook message. “His movements were erratic and just strange overall. He acted like a cat in every way.”"

"“He had several tics and would sometimes grab the top of his shirt and spit on it, meow in the hallways and say, ‘I am afraid of girls.’ It was like a mantra.” "

Hvordan præcist man vil diagnosticere ovenstående vil jeg nødigt gætte på, men helt indenfor det psykologiske normal område synes jeg ikke vi er.

En interessant tanke kunne i øvrigt være, om det ikke ville have gået meget bedre for Alek Minassian hvis han var endt i furry miljøet i stedet for Incel milijøet. Furries er anderledes harmløse... eller, det har de været indtil nu.

odd bjertnes

Pitcairn var det vist : 10 mænd og 10 kvinder. Få år efter var der 1 mand og 10 kvinder... klassisk historie fra den virkelige verden. Det er ikke det sidste vi ser til det her bizarre fænomen. Det kommer sig jo af en ophobning af feministisk trend ovenpå kvindekønnets traditionelle ledelse og fordeling af forplantningen. Al patriarkalitet i historien har som formål at dæmme op for dette, og sikre en bredere genetisk spredning end den - tragiske - kvindelige drift automatpiloterer. Men i de kommende tider vil denne ledelse og fordeling formentlig glide kvindekønnet af hænde. Den mandlige sexualitet er ikke tragisk, den er som bekendt komisk, og mest et problem for folk uden humoristisk sans. Som vist ikke plager 'incellerne'. Der synes tragiske. Fordi de - artigt efter tidens tern - har tillagt sig et 'feministisk' sexual-syn ?